Lielākajai daļai Latvijas bērnu ir interneta atkarība, kas rada nopietnus draudus
No interneta atkarīgiem bērniem laika gaitā nepārtraukti pasliktinās attiecības ar vecākiem.
Bērni
2017. gada 8. janvāris, 09:57

Lielākajai daļai Latvijas bērnu ir interneta atkarība, kas rada nopietnus draudus

Jauns.lv

Bērnu atkarība no interneta izraisa noslēgtību, pārmērīgu personīgās informācijas izpaušanu un sociālo atstumtību, secināts virtuālās vides drošības risinājumu izstrādātāja "Kaspersky Lab" un "iconKids&Youth" veiktā pētījumā.

Tas atklāj, ka problēmas ar interneta atkarību ir 55% bērnu. Šie bērni divkārt biežāk mēdz slēpt no vecākiem potenciāli bīstamas darbības internetā un izmantot savam vecumam nepiemērotu saturu.

Septiņās valstīs aptaujājot 3780 ģimeņu ar astoņus līdz 16 gadus veciem bērniem, konstatēts, ka atkarībai no interneta ir būtiska ietekme uz bērnu uzvedību un rīcību. Kad bērniem lūgts desmit ballu skalā novērtēt galvenos ikdienas dzīves elementus, secināts, ka, bērniem pieaugot, cieš viņu spēja mācīties un sadarboties ar vienaudžiem un vecākiem.

Šī tendence bija visredzamākā attiecībās ar vecākiem - no interneta atkarīgiem bērniem laika gaitā nepārtraukti pasliktinās attiecības ar vecākiem. Astoņus gadus veci no interneta atkarīgi bērni sniedza vērtējumu 8,4 (salīdzinājumā ar pārējo bērnu augstāko rezultātu 8,7), bet līdz tam laikam, kad viņi ir sasnieguši 16 gadu vecumu, šis vērtējums ir pazeminājies līdz 7,9 no 10 (savukārt bērnu, kas nav atkarīgi no interneta, vērtējums saglabājas 8,7).

Pētījumā arī secināts, ka trešā daļa no interneta atkarīgu bērnu brīvi izpauž tiešsaistē mājas adresi salīdzinājumā ar ceturto daļu no tiem bērniem, kuri nav atkarīgi. Viņi arī biežāk izpauž informāciju par vietām, kuras pastāvīgi apmeklē (60% salīdzinājumā ar 41%), dārgiem pirkumiem un vecāku darbavietu. No interneta atkarīgu bērnu vidū šo informāciju biežāk izpauž mazāki, nevis vecāki bērni.

Ir apdraudētas arī ģimenes attiecības, jo divreiz vairāk (50%) no interneta atkarīgo bērnu pievienoto ierīču dēļ mazāk komunicē ar vecākiem salīdzinājumā ar tiem, kas nav atkarīgi no interneta (25%). Turklāt trešā daļa atzīst, ka viņu interneta lietošanas paradumi ir bijuši ģimenes strīdu iemesls (salīdzinājumā ar 10% to bērnu vidū, kas nav atkarīgi no interneta), un puse slēpj no vecākiem savas potenciāli bīstamās darbības internetā (salīdzinājumā ar 28% otras grupas bērnu). Šī grupa arī vairāk nekā divas reizes biežāk mēdz skatīties bērniem nepiemērotu saturu (28% salīdzinājumā ar 11%).

Aplūkojot faktiskos tiešsaistē sastaptos draudus, pētījums atklāj, ka gandrīz puse bērnu, kuri ir atkarīgi no interneta, ir saskārusies ar kiberdraudiem (salīdzinājumā ar 24% bērnu, kuri nav atkarīgi no interneta), turklāt no interneta atkarīgiem bērniem ir lielāka varbūtība kļūt gan par terorizēšanas dzīvē (17% salīdzinājumā ar 6%), gan kiberterorizēšanas (7% salīdzinājumā ar 1%) upuriem.

"Kaspersky Lab" ir starptautisks kiberdrošības uzņēmums, kas dibināts 1997.gadā. Uzņēmuma produktus lieto vairāk nekā 400 miljonu lietotāju visā pasaulē, arī 270 000 korporatīvo klientu.

LETA / Foto: Shutterstock