Diēta straujai svara zaudēšanai
2009. gada 13. novembris, 09:24

Diēta straujai svara zaudēšanai

Jauns.lv

Šīs diētas laikā – desmit dienās – iespējams zaudēt līdz pat četriem kilogramiem svara. Galvenais – stingri jāietur piedāvātā ēdienkarte!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ēdienkarte vienai dienai

Brokastis: kafija vai tēja.

Otrās brokastis:

1 cieti vārīta ola, 8 žāvētas melnās vai 8 svaigas plūmes.

Pusdienas: 200 g vārītas liesas gaļas (vēlama liellopu gaļa vai vistas fileja bez ādas), 100 g svaigu kāpostu (burkānu, ābolu vai apelsīna) piedeva, piemēram, sarīvēti kāposti ar citrona sulu.

Launags:

30 g siera ar samazinātu tauku saturu, 1 apelsīns vai ābols.

Vakariņas: 1 glāze vājpiena kefīra vai paniņu.

Zināšanai!

Kofeīns, ko satur stipra kafija vai tēja, sniedz spēcīgu enerģijas pieplūdumu un “uzpurina” organismu” uz 30–40 minūtēm. Taču pēc tam aktivitāte strauji krītas.

Garlaicīga vienveidība

Komentē Lolita Neimane, diētas ārste:

“Sarēķinot ar šo diētu dienā var uzņemt ne vairāk kā 700 kcal, kas nozīmē, ka tā patiesi domāta ātrai vājēšanai un svaram patiesi vajadzētu kristies. Tik skarbu diētu nedrīkst izmantot ilgstoši, taču no pāris vai pat minētajām 10 dienām nekas ļauns arī nenotiks. Ja vien, protams, šai diētai beidzoties, netiek izvēlēta nākamā ar tikpat mazu kaloriju daudzumu. Piebildīšu, ka ar vājēšanu tik drastiskā veidā nekādā gadījumā nedrīkst nodarboties bērni un pusaudži, taču, ja dāma vēlas “ielīst” šaurā kleitā, lai labi izskatītos draudzenes kāzās, – kāpēc ne? Pati gan esmu pret šādām un līdzīgām eksekūcijām, man nudien šķistu neinteresanti un garlaicīgi desmit dienas ēst tik vienveidīgi – droši vien vēl ilgi pēc tam nespētu uz cieti vārītām olām ne paskatīties!”

Zudīs svars, ne apjoms

Komentē Inga Pūce, veselīga dzīvesveida kluba “Figūras draugi” vadītāja:

“Šī diēta tiešām ir straujai ķermeņa svara zaudēšanai (ne apjoma!), kas notiks uz atūdeņošanās un muskuļu masas zaudējuma rēķina, bet taukaudi gan netiks aiztikti. Turklāt, ievērojot šo diētu, tiks nodarīts pāri veselībai. Paskaidrošu, kāpēc:

1)    zema kalorāža, aptuveni 800 kkal, tāpēc:

a) organisms centīsies atbrīvoties no šķidruma,

b)    sākumā deficīta segšanai tiks izmantoti muskuļaudi,

c)    palēnināsies vielmaiņa, un automātiski tā ieslēgsies uzkrāšanas režīmā;

2)    nav paredzēts lietot ūdeni, kas vēl vairāk palēnina vielmaiņu un jau tā atūdeņotam organismam liks justies slikti, jo netiks izvadīti vielmaiņas galaprodukti;

3)    niecīgs dārzeņu daudzums, kas nenodrošinās sāta sajūtu jau pie tā niecīgā ēdiena apjoma;

4)    trūkst augu valsts tauku, kas atbild par sieviešu endokrīno sistēmu un taukos šķīstošo vitamīnu transportu;

5)    ir pilnīgi izslēgti ogļhidrāti, kas atbild par cukura līmeni asinīs, tādējādi varētu mākt pastāvīgs izsalkums un galvassāpes.

Vienīgais, par ko ir padomāts, – tas ir kalcija daudzums, ko nodrošina glāze kefīra un gabaliņš siera.

Es neieteiktu ar sevi šādi eksperimentēt 10 dienas, jo, atgriežoties pie iepriekšējās ēdienkartes, svars ar joni un uzviju būs atpakaļ, bet vielmaiņa neatgriezeniski tiks palēnināta. Ne velti ir teiciens: “Ja gribi lieku svaru – “sēdies” uz diētas!”

Aija Kažoka/Foto: Bulls Press