Kā aprēķināt, cik garš būs bērns, kad izaugs liels?
Cilvēku auguma garumu ietekmē arī vide, kurā viņš dzīvo, liela loma ir ikdienas uzturam.
Bērni
2016. gada 11. jūnijs, 15:01

Kā aprēķināt, cik garš būs bērns, kad izaugs liels?

Jauns.lv

Vai gribai zināt, cik garš būs tavs dēls vai meita, kad izaugs? 1970. gadā Ņujorkā sāka izmantot vienkāršu, bet precīzu formulu auguma aprēķināšanai. Tagad to šī formula tiek izmantota arī citviet. Portāls medicalnewstoday.com vēstī, kā to noskaidrot.

Zēniem

- saskaiti mammas un tēva augumu plus 13 cm un dali ar divi.

Meitenēm - saskaiti mammas un tēva augumu mīnus  13 cm un dali ar divi.

Pētījumi pierāda, ka laika gaitā cilvēku auguma garumu ietekmē arī vide, kurā viņš dzīvo, liela loma ir ikdienas uzturam. Tomēr ģenētiskie jeb iedzimtie faktori cilvēka augumu ietekmē par 60 – 80 % . Puišiem un vīriešiem ģenētiskais faktors ir mazliet būtiskāks nekā meitenēm.

Sarežģītāku aprēķinu izmanto tad, ja vecāku augumi ir ļoti atšķirīgi, piemēram, mamma ir ļoti īsa, bet tēvs – ļoti garš. Zinātnieku apkopotie dati atklāj, ka pirmie bērni ģimenē parasti ir nedaudz garāki, bet jaunāko brāļu un māsu augumiem ir tendence būt mazliet īsākam.

Austrālijas Medicīnas institūta pētnieks Deivs Reivins piedāvā vēl vienu aprēķina veidu. Diezgan precīzi var aprēķināt bērna prognozējamo augumu, pareizinot ar dubultojot bērna augumu, kas viņam ir 2 gadu vecumā.


Mammamuntetiem.lv / Foto: Shutterstock