Padomi jauniņajiem, kā iekļauties kolektīvā. Rēķinies, ka citi var būt greizsirdīgi!
Cilvēki alkst cieņu un novērtējumu no citiem. Pamanīt biedra sasniegumus, novērtēt tos pozitīvi (bet bez liekulības) – tas ir ceļš uz labu vietu kolektīvā.
Attiecības
2016. gada 20. jūnijs, 07:03

Padomi jauniņajiem, kā iekļauties kolektīvā. Rēķinies, ka citi var būt greizsirdīgi!

Jauns.lv

Katrai komandai vai kolektīvam ir trīs attīstības posmi (pēc amerikāņu psihologa dr. Viljama Šulca). Ir vērts saprast, kuru posmu veic kolektīvs vai atsevišķi tā cilvēki, lai izvēlētos savas veiksmīgākas stratēģijas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ko vajag un ko nevajag darīt iekļaušanās stadijā?

Pirmais posms – iekļaušanās. Šajā posmā ir spēcīga vajadzība pēc pieņemšanas un lielas bailes no atraidījuma. Dažiem šis posms var uzvandīt senas, ļoti sāpīgas atmiņas. Parasti par līderiem veidojas tie, kam ir stabila pieņemšanas pieredze un kas citiem biedriem vārdiski un nevārdiski pauž savas simpātijas un pieņemšanu. Drošības un pieņemšanas sajūta lielākai daļai jaunā kolektīva ir aktualitāte numur viens. Emocionālām vajadzībām un bažām ierādīta lielāka loma, nekā ārēji varētu šķist. Šajā posmā nevajadzētu riskēt lielīties ar saviem panākumiem – to var uztvert kā apdraudējumu. Lai iekļautos, cilvēki mēdz piemēroties grupā pieņemtajām normām, lieki „neizlēkt”.

Ko vajag un ko nevajag darīt apliecināšanās stadijā?

Otrais posms – apliecināšanās. Cilvēki izrāda savas spējas, pārbauda dotības, paplašina savas robežas, izstrādājas sociālā hierarhija, cīņa par varu, atzinību. Emocionāli vārīgais posms nu ir pārvarēts, un sākusies cīņa par individuāliem sasniegumiem. Cilvēki alkst cieņu un novērtējumu no citiem. Pamanīt biedra sasniegumus, novērtēt tos pozitīvi (bet bez liekulības) – tas ir ceļš uz labu vietu kolektīvā. Tomēr šajā posmā ir svarīgi parādīt savas spējas un nosargāt savas robežas, neļaut citiem nepelnīti pakāpties uz sevis. Dinamiska, bet godīga konkurence, draudzīgi uzmundrinājumi un izaicinājumi kā sporta spēlē ļauj katram panākt vairāk. Ja tev ir kāda uzvara, triumfa mirklis, rēķinies – šajā posmā citi var kļūt greizsirdīgi.

Ko vajag un ko nevajag darīt sadarbības stadijā?

Trešais posms – sadarbība. Šajā posmā viena cilvēka veiksme ir visas komandas veiksme, viena cilvēka panākumi – arī pārējo prieks un lepnums. Savstarpējs atbalsts, prieks par otra panākumiem. Šajā kolektīva posmā vari svinēt savas uzvaras – tev daudzi priecāsies līdzi. Un tomēr neaizmirsti – katrā individuālajā uzvarā ir daļiņa no kolektīva atbalstošā «mēs».

Cik ātri var tikt līdz sadarbības stadijai?

Ir jauni kolektīvi, kas līdz sadarbības stadijai tiek dažās dienās, ir, kas bez gudra līdera gadiem iestrēguši pirmajā vai otrajā posmā. Ir cilvēki, kas būs iestrēguši pirmajā vai otrajā stadijā, neatkarīgi no pērējā kolektīva. Apzinoties un rēķinoties ar šo realitāti, katrs var izvēlēties konkrētajam mirklim atbilstošākas un veiksmīgākas uzvedības stratēģijas.

Anda Leiškalne, "Tautas Veselības Avīze" / Foto: Shutterstock