73% pusaudžu nespēj iedomāties dzīvi bez viedtālruņa
Sava mobilā ierīce ļauj jaunajiem lietotājiem piekļūt internetam jebkurā diennakts laikā no jebkuras vietas, un viņi nelaiž garām šo izdevību.
2016. gada 28. jūnijs, 13:30

73% pusaudžu nespēj iedomāties dzīvi bez viedtālruņa

Jauns.lv

Vecāko klašu skolēni aktīvi izmanto ierīces gan mācību gada, gan brīvajā laikā - 73% pusaudžu vecumā no 14 līdz 16 gadiem nespēj iedomāties savu dzīvi bez viedtālruņa, bet 49% nevar iztikt bez sociālajiem tīkliem, liecina "Kaspersky Lab" dati.

Turklāt vecāko klašu skolēni cenšas pārcelt uz digitālo vidi daudzas ikdienišķas darbības. Piemēram, 49% pusaudžu izvēlas meklēt izklaides tīmeklī, bet tikai 13% parasti atrod brīvā laika pavadīšanas iespējas, neizmantojot internetu. Savukārt pārējie vienlīdz aktīvi meklē informāciju par šādām nodarbēm gan pasaules tīmeklī, gan ārpus tā.

Pusaudži bieži izmanto viedtālruni brīvajā laikā, piemēram, puse mēdz spēlēt tiešsaistes spēles (48%) un klausīties mūziku tīmeklī (51%), taču tikai 14% drīzāk izvēlēsies parastas spēles un 17% labprātāk klausīsies mūziķu uzstāšanos klātienē vai mūziku tradicionālajos kanālos.

Arī saziņai ar draugiem vecāko klašu skolēni arvien biežāk izmanto tīmekli - 43% dod priekšroku saziņai, izmantojot internetu, un tikai 19% izvēlas īstas tikšanās un saskarsmi klātienē. Runājot par mācībām, 39% pusaudžu vajadzīgās informācijas meklēšanai izvēlas tīmekli un tikai 21% - bezsaistes avotus.

Sava mobilā ierīce ļauj jaunajiem lietotājiem piekļūt internetam jebkurā diennakts laikā no jebkuras vietas, un viņi nelaiž garām šo izdevību. Savukārt vecāki ir noraizējušies par šādu bērnu aktivitāti. Piemēram, gandrīz puse pieaugušo (48%) pastāstīja, ka viņu bērni nešķiras no ierīces maltītes laikā, un 86% sūdzējās, ka pusaudži ņem ierīci līdzi gultā.

"Jo bērns ir vecāks, jo lielāka loma viņa dzīvē ir internetam, tāpēc vecāku uzdevums ir izskaidrot bērniem, ka tīmeklī var ne vien atrast noderīgu un interesantu informāciju, bet arī sastapties ar draudiem, kurus ne vienmēr var uzreiz pazīt. Vecāku kontroles programmas palīdz pasargāt bērnus no nepiemērota satura un brīdināt pieaugušos par bērnam draudošajām briesmām, tomēr ne vienmēr ir vienkārši izskaidrot pusaudzim to lietderību, jo daudzi mūsdienu skolēni tīmeklī jūtas kā zivs ūdenī un bieži vien uzskata, ka labāk par vecākiem zina, kā to izmantot. Pieaugušajiem ir jāmeklē īpaša pieeja, lai izskaidrotu kiberdraudu bīstamību," norāda "Kaspersky Lab" eksperte par bērnu drošību internetā Marija Namestņikova.

Lai aizsargātu bērnus tīmeklī, "Kaspersky Lab" ir izstrādājis risinājumu "Kaspersky Safe Kids", kas ir saderīgs ar visām populārajām operētājsistēmām. Programma palīdz vecākiem būt informētiem par to, ko jaunais lietotājs dara internetā un cik daudz laika viņš tur pavada, kā arī ļauj saņemt paziņojumus par zvaniem un īsziņām bērna viedtālrunī un noteikt viņa atrašanās vietu ar ģeogrāfiskās atrašanās vietas funkciju.

Pētījumu "Audzinām bērnus interneta laikmetā" pēc "Kaspersky Lab" pasūtījuma 2016.gadā ir veikusi organizācija "IconKids&Youth". Aptaujā piedalījās 3780 ģimeņu ar bērniem no astoņu līdz 16 gadu vecumam (viens no vecākiem un viens bērns no ģimenes) ASV, Krievijā, Apvienotajā Karalistē, Vācijā, Francijā, Spānijā un Itālijā.

LETA / Foto: Shutterstock