Pārtrauktais dzimumakts: populārs, tomēr ļoti nedrošs
Lielākā daļa puišu jau vidusskolas laikā uzzina, ka pārtrauktais dzimumakts ir nedrošs, tomēr spītīgi izvēlas šo izsargāšanās veidu.
Attiecības
2016. gada 12. augusts, 21:10

Pārtrauktais dzimumakts: populārs, tomēr ļoti nedrošs

Jauns.lv

Paguvi, tātad – esat izsargājušies? Kad tik ne arī! Katrs trešais vīrietis kā kontracepcijas līdzekli izmanto pārtraukto dzimumaktu, kaut arī visi zina, ka risks ir milzīgs.

Lielākā daļa puišu jau vidusskolas laikā uzzina, ka pārtrauktais dzimumakts nav pietiekami drošs paņēmiens, lai pāris izvairītos no nevēlamas grūtniecības, turklāt tas nepasargā arī no slimībām, kuras izplatās dzimumceļā.

Tomēr, pēc žurnāla “Conception” datiem, 33 procenti vīriešu atklāj, ka pēdējā laikā lieto tieši šo metodi. Ideālā gadījumā, protams, tā nostrādā. Pēc Prinstonas universitātes pētnieku datiem, grūtniecības iestāšanās risks ir 4% gadā. Taču atslēgas vārds ir – ideāls. Kā zināms, sasniegt ideālu ir sarežģīti. Parasti ticamība, ka pēc pārtrauktā dzimumakta grūtniecība tomēr iestāsies, ir 22%. Jo par ideāliem gadījumiem zinātnieki parasti klasificē tos, kuru laikā vīrieša sperma galīgi nepieskaras sievietes makstij vai ģenitālijām, stāsta ģimenes plānošanas speciālists, vecākais ārsts Rīdžens Makdonalds-Mouzlijs (Raegan McDonald-Moseley).

Parastos gadījumos, kuru ir ievērojami vairāk, dzimumakts tiek pārtraukts pārāk vēlu vai arī vīrietis neprot kontrolēt ejakulāciju. Protams, tas ievērojami palielina grūtniecības iestāšanās risku, vēstī izdevums „Men's Health“.

Spermatozoīdi ir ļoti kustīgi, tāpēc nešaubies ne mirkli - tie tiešām nokļūs tur, kur vēlas. Vērts paturēt prātā arī faktu, ka šķidrumā, kurš izdalās seksa laikā, arī var būt noteikts daudzums spermatozoīdu. Vārdu sakot, arī tad, ja tu visu izdarīsi ideāli (kas ir ļoti grūti), šis izsargāšanās veids tāpat ir bez garantijas.   

“Ja neesi drošs, labāk tomēr izmanto atbilstošu kontracepciju,” saka Mouzlijs. Piemēram, spirāles ir gandrīz drošas. Parunā ar savu partneri – iespējams, ka viņa būtu gatava tādam solim. Salīdzinājumam, prezervatīvi ideālā gadījumā pasargā 98%, parasti – 82%, savukārt kontracepcijas tabletes ir attiecīgi 99,7% un 91% drošas.

Ja jūs abi mierīgi uztverat iespēju, ka pēc neveiksmīga pārtrauktā dzimumakta iestāsies grūtniecība, lūk, ko tev vajadzētu zināt. “Kēgela vingrinājumi palīdzēs stiprināt iegurņa muskuļus, ļaujot vieglāk kontrolēt ejakulāciju,” atzīst Mouzlijs. Regulāri treniņi, piemēram, masturbācijas laikā tev palīdzēs iemācīties savaldīties.

Tāpat ir svarīgi zināt arī dažus faktus par sievietes menstruālo ciklu. Vislielākā iespēja iestāties grūtniecībai ir cikla vidusdaļā, tāpēc šādos gadījumos labāk lietot drošāku kontracepciju, piemēram, prezervatīvus. Turklāt vērts atcerēties, ka pārtrauktais dzimumakts nepasargā no seksuāli transmisīvajām slimībām. Te nu patiešām noderēs prezervatīvs.


Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock