Kāpēc latviešu slavenības mīļotos izvēlas līdzīgus bijušajiem? TOPS
Diriģents Ainārs Rubiķis ar sievu - aktrisi Rēziju Kalniņu. Pa labi - Rubiķa bijusī sieva Ilze Rubiķe.
Attiecības
2016. gada 17. augusts, 05:55

Kāpēc latviešu slavenības mīļotos izvēlas līdzīgus bijušajiem? TOPS

Jauns.lv

Mūs visus vairāk pievelk kāds noteikts pretējā dzimuma tips, tas nu ir skaidrs. Tomēr grūti slēpt pārsteigumu, ja nejauši uz ielas satiec savu bijušo ar viņa jauno draudzeni, kas ir teju vai tava dubultniece. Un arī latviešu slavenības nav izņēmums. Žurnāls “Kas Jauns” pie ekspertiem skaidro, kā tas nākas, ka ļaudis savas nākamās otrās pusītes izvēlas vizuāli līdzīgas iepriekšējām.

Fenotipologs, psihoterapeits Māris Belte pauž uzskatu, ka cilvēks izvēlas otru cilvēku jau zemapziņā un pēc tiem scenārijiem, kas viņos iepotēti. „Cilvēki, ar kuriem tiek izveidotas attiecības, var būt gan līdzīgi vizuāli, gan ar līdzīgām rakstura iezīmēm, kādas ir bijušajam partnerim. Iemesli, protams, tam var būt dažādi, bet bieži vien cilvēkam jau no bērnības līdzi nāk scenāriji, kuri viņā ieaudzināti un kuru dēļ zemapziņā izveidojušies konkrēti uzskati par partnera izvēli. Tie var būt arī scenāriji, kas nāk līdzi gadiem, ja cilvēks ar sevi nestrādā. Jo cilvēks pats vairāk mainās un ar sevi strādā psihoemocionāli, jo lielāka iespējamība, ka mainīsies arī viņa uzskati par partnera izvēli. Tas var būt gan negatīvā, gan pozitīvā ziņā. Ja cilvēks pats nav mainījies, viņš kāps uz tiem pašiem grābekļiem un pieļaus tās pašas kļūdas dažādās dzīves sfērās, arī attiecībās,” teic Belte.

Savukārt psihoterapeite Solvita Vektere skaidro: „Mūsu dzīves notikumus veido pabeigti vai nepabeigti notikumi. Mēs to saucam par geštaltu. Ja iepriekšējās attiecībās nav pabeigts kāds posms, tad nevilšus mēs varam izvēlēties kaut ko, kas mums stipri atgādina vai pievelk kā nepabeigtais geštalts, lai viņu beidzot pabeigtu. Ir pat cilvēki, kuri nomaina divus, trīs un vairākus partnerus pēc šā principa. Tomēr ne visi geštalti ir jāpabeidz un ne visi ir pabeidzami. Cilvēkiem ir jāiziet cauri tam, ka dzīvē ir arī vilšanās un ne vienmēr var dabūt visu, uz ko velk.”

Vārpiņai vīrieši ar bārdiņu

Apburošā TV3 ziņu moderatore Agnese Vārpiņa jau pāris gadu ir kopā ar miesassargu Andri Kusiņu, un abi jau sagaidījuši pirmo kopīgo mazuli. Pirms vairākiem gadiem Vārpiņai izjuka laulība ar dēla Ričarda tēvu lektoru Nikolaju Šestakovu. Nenoliedzami, Agneses bijušajam vīram ar tagadējo dzīvesbiedru kopīgā pazīme ir bārda.

Rubiķim smalkas brunetes

Aktrise un režisore Rēzija Kalniņa pirms trim gadiem kļuva par precētu sievu, sakot jāvārdu diriģentam Aināram Rubiķim. Pirms tam Rubiķim bija sešus gadus ilga laulība ar vokālo pedagoģi un dziedātāju Ilzi Rubiķi, kas pēc šķiršanās atgriezās savā meitas uzvārdā – Dzenīte. Šogad aprit desmit gadi kopš Ilzes iepazīšanās ar Rēziju, un interesanti, ka abas draudzenes jau gadiem ilgi viena otru uzskata par dvēseles māsām. Dzenīte atzinusi, ka bieži cilvēki apbrīno viņas un Rēzijas vizuālo līdzību: „Tiekam pat dēvētas par dvīņumāsām. Ir arī gadījies, ka cilvēki mūs sajaukuši. Turklāt ne tikai Latvijā, bet arī Grieķijā, kur kopā bijām klosterī.”

Doveikai čīlieša līdzinieks

Latvijas Nacionālā teātra aktrise Maija Doveika jau vairākus gadus ir kopā ar mākslinieka Arta Butes dēlu uzņēmēju Mārtiņu Buti. Pirms tam aktrisei bija attiecības ar čīlieti Migelu de Ernandesu, ar kuru 2007. gadā aktrise apprecējās, bet 2009. gada septembrī pasaulē nāca Maijas un Migela dēls Pāvils Andress. Maija ar bijušo vīru iepazinās Argentīnā, kurp 2005. gadā bija devusies mācīties Kristus mācekļu skolā. Abu Maijas draugu galvenā kopīgā iezīme ir platās acis un sejas vaibsti.

Šipkēvica smaidīgās dāmas

Radio SWH boss Jānis Šipkēvics jau aptuveni sešus gadus ir kopā ar draudzeni Ilzi Jermacāni, kas pagājušā gada pavasarī Jānim dāvāja dēlu Oliveru. Iepriekšējā Jāņa sieva bija skaistumkaraliene Kristīne Līpiņa, kura ir tikpat smaidoša kā Šipkēvica tagadējā dzīvesbiedre.

Krimeles sportiskie un azartiskie

Šovasar kādreizējā TV seja Anna Lieckalniņa jāvārdu teica uzņēmējam Rafaelam Krimelam. Pirms pāris gadiem sabiedrībā visvairāk apspriestās attiecības skaistulei gan bija ar slaveno hokejistu Sandi Ozoliņu, kurš ir tikpat izskatīgs kā Annas nesen apņemtais vīrs. Annas vīriešus saista arī tas, ka gan Rafaels, gan Sandis ir vīrišķīgi, sportiski un azartiski.

Marta Martinsone, žurnāls “Kas Jauns” / Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva