"Man bija izlādējies telefons" - atklāts, kādi ir vīriešu un sieviešu lielākie meli
Melo kā vīrieši, tā arī sievietes, atšķiras tikai melu iemesli.
Attiecības
2016. gada 20. augusts, 09:30

"Man bija izlādējies telefons" - atklāts, kādi ir vīriešu un sieviešu lielākie meli

Jauns.lv

"Jā, esmu jau ceļā" (teikts brīdī, kad tikai grasies iziet no mājas) vai "Nedzirdēju, ka tu zvani" (kaut lieliski dzirdēji, vienkārši necēli klausuli) - izklausās pazīstami, vai ne? Visi cilvēki kādreiz melo, taču izrādās, ka vīrieši melo trīs reizes biežāk nekā sievietes. Uzzini, ar ko tas skaidrojams, un kādi ir izplatītākie meli.

Psihologi uzskata, ka katrs dzimums melo, atšķirīgu motīvu vadīts. Vīrieši mēdz sev pielikt kaut ko klāt, piemēram, nosaukt lielāku algas ciparu vai pieplusot dažus centimetrus auguma garumam. Turpretī sievietēm labāk patīk atņemt – viņas izliksies jaunākas vai nosauks zemāku svaru, nekā tas ir patiesībā, raksta portāls „Psychology Today”. Līdzīgs princips darbojas attiecībā uz seksa  partneru skaitu, jo daudzi vīrieši nosauks lielāku nekā tas ir patiesībā, bet sievietes noklusēs par dažiem bijušajiem mīļākajiem.

Nesen veiktā pētījumā tika izskaitļots, ka vīrieši melo trīs reizes biežāk nekā sievietes. Vīrietis dienā pasaka vidēji trīs melus, kamēr sievietes – vienus. Tikai 5% cilvēku uzskata, ka nemelo vispār. Pētījums balstīts uz aptauju, kuras dalībnieki paši atzinās melos un to biežumā. Vai var ticēt cilvēkiem, kas atzīstas melošanā vairākas reizes dienā, lai paliek katra paša ziņā. Draugi, ģimene un kolēģi ir tie cilvēki, kam tiek melots visbiežāk. Galvenokārt tas tiekot darīts tāpēc, lai neaizskartu otra cilvēka jūtas vai „nesarežģītu dzīvi”. Interesanti, ka sievietes biežāk mokās ar vainas apziņu par melošanu. 62% daiļā dzimuma pārstāvju atzina, ka pēc samelošanās jūtas slikti, bet līdzīgas izjūtas atklāja tikai 23% vīriešu.

Kāpēc vīrieši tiek uzskatīti par lielākajiem meļiem? Kādreiz tajā tika vainots vīrišķais hormons testosterons, taču jaunākie atklājumi apliecina – lai gan dzimumhormons veicina agresivitāti un mudina uz riskantām darbībām, tas patiesībā veicina godīgumu vīriešos. Vācu zinātnieki to skaidro tā, ka paaugstināts testosterona līmenis padara vīriešus lepnākus un liek sevi uzlūkot daudz pozitīvākā gaismā, līdz ar to zūd jēga melot par saviem sasniegumiem un labajām īpašībām.

5 visbiežāk sastopamie meli, ko saka vīrieši:

1.    „Jā, es to esmu izdarījis.”

2.    "Man telefonam tukša baterija/tajā vietā nebija zonas"

3.    „Esmu jau ceļā.”

4.    „Es nedzirdēju tavu zvanu/nepamanīju īsziņu.”

5.    „Es neskatos uz citām sievietēm.”

5 izplatītākie meli, ko stāsta sievietes:

1.    „Man viss kārtībā.”

2.    „Esmu jau ceļā.”

3.    „Es to nopirku izpārdošanā!”

4.    „Tu ļoti labi izskaties.”

5.    „Man telefonam tukša baterija/tajā vietā nebija zonas”

Kasjauns.lv /Foto: Shutterstock