Uz Ņujorku! Kāpēc latvietes bēg pāri okeānam
2011. gada 27. decembris, 14:14

Uz Ņujorku! Kāpēc latvietes bēg pāri okeānam

Jauns.lv

Amerika mums joprojām ir kā magnēts, nopērc tik biļeti un laime rokā. Un no Lielā amerikāņu sapņa nav pasargāts neviens. Arī mūsu varones. Vai viņām tur izdodas tas, par ko dziedājis Sinatra: „If you can make it THERE, you can make it ANYWHERE*”?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

„Cīnīšos par sapņiem līdz pēdējai elpai!”

Dziedātāja Liene Greifāne jeb Candy uz Ameriku izdomāja doties pēkšņi, un tālāk jau viss notika ātri: Maiami deju mūzikas konferencē viņa iepazinās ar menedžeri Gariju Selezmanu, parādīja viņam savas dziesmas. Viņš esot noticējis Candy potenciālam, un nu viņa smagi strādā, lai piepildītu savus sapņus.  

„Patlaban strādāju ar izciliem mūziķiem – rakstām dziesmas un ceram, ka Garijam tās patiks un viņš parakstīs menedžmenta līgumu par visām dziesmām. Protams, tā nenotiks, jo parasti viņš no desmit izvēlas tikai vienu – labāko. Un tad ir nedaudz bēdīgi, jo katrā dziesmā ieguldīts tik daudz darba, laika un mīlestības, bet mūzikas biznesā tā notiek. Jāstrādā ļoti daudz.”

Jautāta par grūtāko, ar ko nākas saskarties Amerikā, Candy ar sev raksturīgo pozitīvismu atbild: „Nekur nav viegli. Nav jau tā, ka Latvijā cilvēkiem būtu daudz vieglāk – viss atkarīgs no paša, no gribasspēka un pacietības. Nevaru arī pateikt nekādu īpašo recepti Amerikas iekarošanai. Domāju, man ir vieglāk tāpēc, ka zinu, ko gribu, kur es gribu būt un ka tur būšu.

Mani nākotnes plāni arī saistīti ar Ameriku – strādāt šeit arvien vairāk, ieguldīt laiku ne tikai dziesmu rakstīšanā, bet arī dejošanā. Protams, neiet tik ātri, kā gribētos, un esmu sapratusi, ka ir bezcerīgi pilnvērtīgi strādāt un pavadīt laiku abās valstīs – Amerikā un Latvijā. Tāpēc pašlaik vēlos sakārtot dokumentus, lai varētu dzīvot šeit. Man jādomā arī par dēla skolas gaitām, tāpēc pārvākšanās uz Ameriku pavisam tuvākajā laikā man ir aktuāla lieta.”

Patlaban Candy ar dēlu atgriezusies Latvijā, lai kopā ar ģimeni nosvinētu Ziemassvētkus. Taču drīz vien viņi abi atkal dosies uz Ameriku, lai piepildītu savus sapņus. Neatlaidības un spēka Candy esot daudz: „Nav vērts sākt, ja negrib pabeigt. Mani neviens nevar atturēt, un es cīnīšos par saviem sapņiem līdz pēdējai elpai!”

„Vismaz pieci gadi, lai kaut ko sasniegtu”

Aktrise un modele Aija Tērauda Amerikā pirmo reizi ieradās kopā ar bijušo draugu, traģiski bojā gājušo hokejistu Kārli Skrastiņu. Pēc abu šķiršanās viņa devās uz Ņujorku un sāka aktrises karjeru. Pirmā loma bija filmā „Zirnekļcilvēks 3”, kur viņa spēlēja sevi – skaistu modeli. Nu Aijas kontā ir jau 10 Holivudas filmas. Drīzumā viņa vienā no galvenajām lomām filmēsies vēl vienā kinolentē „Molton House”.

Aijas pieredze izklausās pēc veiksmes stāsta, taču viņa atzīst: „Pirmo reizi uz Ņujorku atbraucu 2004. gadā, un tikai tagad karjera sāk veidoties veiksmīgi. Ir vajadzīgs laiks un pacietība aklimatizēties, saprast cilvēkus un, pats galvenais, saprast biznesu Amerikā.

Mana pieredze liecina, Ņujorkā vajadzīgi vismaz pieci gadi, lai kaut ko sāktu sasniegt savā industrijā vai biznesa jomā. Nebija viegli ar vienu čemodānu iebraukt Ņujorkā. Tā ir liela pilsēta ar lielām iespējām – tikai ļoti konkrēti jāzina, ko vēlies sasniegt un soli pa solim jāiet uz mērķi.”

Aijas Amerikas iekarošanas recepte ir šāda: „Jāizdara izvēle! Visgrūtākais ir saņemties un nopirkt biļeti. Tā ir izvēle ticēt sev un saviem sapņiem, nebaidīties pamest drošo ostu, Latviju.

Jā, Amerikā neviens uzreiz nepalīdzēs, ir jāpierāda sevi, jāparāda, ka esi vislabākā. Tāpēc pats galvenais ir ticība sev! Pamosties no rīta labā noskaņojumā, zināt dienas plānus un izdarīt visu vislabāk un uz 100%!”

Starp citu, paralēli darbam filmās Aija joprojām apmeklē aktierspēles kursus. Un tā ir vēl viena Amerikas mācība – tu vienmēr vari būt vēl labāks.

„Ja vēlies būt aktrise ASV, tev jāpamanās tur nokļūt bērna vecumā”

Aktrise Agnese Zeltiņa Amerikā filmējusies divās filmās, un Holivudā viņa joprojām jūtas kā mājās īpašās auras un atbrīvotības dēļ. Taču viņa nekad nav lolojusi īpašas ilūzijas par karjeru tur.

„Man šķiet, Amerika ir sapnis visiem talantīgajiem un mērķtiecīgajiem cilvēkiem. Profesionālajā jomā sasniegumi tur nav salīdzināmi ne ar ko citu, jo tirgus ir milzīgs, un tur veidot karjeru ir vieglāk nekā, piemēram, vecās Eiropas valstīs, kur pret jaunpienācējiem un svešiniekiem izturas ar ļoti lielu piesardzību. Taču man nekad nav bijis absolūti nekādu ilūziju, cik gados jāsāk aktrises karjera ASV. Nekādā ziņā tad, kad tev ir pāri trīsdesmit. Tas ir daudz par vēlu. Mani uz Ameriku aizveda mūsu filmas projekts, un tas arī bija vienīgais iemesls. Negaidīti izdevās nofilmēties arī otrā filmā. Bet ideālā variantā, ja vēlies aktrises karjeru, tev jāpamanās tur nokļūt bērna vecumā...”

Gadu, ko Agnese pavadīja Losandželosā, strādājot pie filmas „Es gribu tavu meiču” , viņa joprojām uzskata par vispozitīvāko savā dzīvē. „Es Holivudā joprojām jūtos kā mājās, zinu katru ieliņu un ar nepacietību gaidu, kad atkal būšu tur.”

Par Amerikas periodu Agnese saka tā: „Vislabākā man noteikti bija Losandželosas saule un cilvēku atvērtība. Nevis bezpersoniskie smaidi un „Kā tev iet?”, bet pozitīvisms kā tāds. Vissliktākā? Ka nekam un nevienam nevar ticēt un ka viņi ir ļoti virspusēji. Maz īsti inteliģentu cilvēku. Taču tādu vispār ir maz...”

Ko Agnese iemācījusies Losandželosā? „Disciplīnu, sakārtotību, sistemātiskumu, bet visvairāk jau laikam pacietību. Tur cilvēki ir gatavi gadiem strādāt bez atlīdzības, lai tikai dabūtu ierakstu CV. Tāpēc Latvijas jauno aktieru un vispār jauniešu augstprātība, kuri par visu vēlas samaksu, man nav saprotama. Tur katrs mazākais panākums tiek likts mapītē, pierakstīts un dokumentēts. Voluntierisms ir ļoti izplatīts. Tā tas krājas, līdz atnāk „īstais brīdis”, uz ko vienmēr jābūt gatavam. Protams, pilsētā, kur ir miljoniem aktieru, var gadīties, ka vienas dzīves nepietiek, lai kaut ko sagaidītu, pat ja esi uzcītīgs un talantīgs. Vienkārši nepaveicas, un viss...”

„Amerika sievietēm ir paradīze!”

Latvijas sabiedrības krējuma iecienītā stiliste un viena no Latvijas blondīņu asociācijas Go Blonde dalībniecēm Zane Pallo-Reinoldsa pirmo reizi lidoja uz Ameriku uz konkursu Misis Globe 2006, kur bija Zanes Vaļickas stiliste. Pēc tam dzīve iegriezās tā, ka Zane pārcēlās uz tur pavisam, un šogad Kalifornijā pati piedalījās skaistumkonkursā precētām sievietēm. Pašlaik Zane daudz mācās un smeļas pieredzi, lai sāktu savu vakartērpu biznesu. Tieši tas ir Zanes American dream.

Labā ziņa – Zane pārliecinājusies, ka jebkuru biznesu Amerikā ir daudz, daudz vieglāk radīt un arī beigt, ja nepieciešams. Tikai jāpārzina likumdošana un daudzie rakstītie un nerakstītie likumi. Ja nevēlies iekulties nepatikšanās, tie jāzina un tiem jāpakļaujas!

Par labāko lietu Amerikā Zane saka – VISS! Sliktākā – ģimenes un draugu trūkums. „Man ir paveicies, ka esmu šeit satikusi labus draugus – gan vietējos, gan iebraucējus no Latvijas. Vairums amerikāņu diemžēl nespēj būt īsti draugi, viņiem termins „Draugs” nozīmē – kādu labumu tu no tā cilvēka vari dabūt, kam vajadzīga plika draudzība vai savstarpējs atbalsts. Nespēju tam noticēt, kamēr pati ar to nesaskaros.

Otra labākā lieta ir likumi – piemēram, jo vairāk tu maksā nodokļus,  jo vairāk vari saņemt tos atpakaļ, un gada beigās tā ir kā dāvana!”

Amerikas magnētismu Zane skaidro vienkārši: „Amerika ir iespēju zeme – tā ir vislielākā patiesība! Tikai – ja vēlies te būt un veidot karjeru, ļoti daudz jāmācās un jāpieņem cilvēki tādi, kādi viņi ir – skaļi, diezgan neinteliģenti, nekad nemīl dzirdēt patiesību. Labāk ir daudz ko noklusēt un pasmaidīt – un tad viņi mīlēs tevi par to, ka tu nevis kritizē, bet dod padomu!”

Un tagad – uzmanību, Zanes padoms visām sievietēm, kuras grib iekarot aizokeāna sapņu zemi! „Amerika ir paradīze sievietēm – es saku, sievietēm, kundzēm, lēdijām, nevis jaunām meitenēm. Šeit visi likumi ir par un ap sievieti, no tiesas nama sieviete gandrīz vienmēr izies kā uzvarētāja, dažkārt pat neticami, kā! Un, ja Latvijā dāmas pēc 40 – 50 gadiem vairs nejūtas tik jaunas, lai veidotu ģimeni, tad zināt, Amerika ir valsts, kur ģimenes ligzdiņas sāk veidoties pēc četrdesmit.

Un, ja bērni jau paaugušies, tad sievietei otrā jaunība pēc 40 – 50 gadiem garantēta.

Naktsklubos var sastapt cilvēkus no 30 līdz 60 un vairāk gadiem, nevis astoņpadsmitgadīgos.”

Zanes nākotne saistās tikai ar Ameriku. Te ir ģimene, bērnu skola un... „Kad atbraucu uz Latviju, jau pēc nedēļas sāku ilgoties pēc Amerikas. Ilgojos pēc tās plašuma, milzīgajiem moliem, kuros var nopirkt jebko. Skaistie auto, New York City dzīvīgums, pastaigas Centrālparkā, skaisti restorāni – es vairs nemaz nezinu, kā bez tā iztikt...”

„Notikumi kā filmā!”

Elīna Fūrmane jeb DJ Ella Amerikas deju mūzikas radiostaciju apvienotajā topā FMQB pavasarī debitēja 45. pozīcijā. Bet tas nav vienīgais Ellas panākums. Šobrīd viņa rosās Losandželosā un mājās atgriezties, šķiet, vēl nemaz tik ātri negrasās.

Jau vairāk nekā mēnesi Ella aktīvi darbojas Sanfrancisko, kur kopā ar ķīniešu dīdžejmeiteni DJ Wong uzstājas dažādos klubos. Spriežot pēc atsauksmēm, košo un pamanāmo meiteņu duetu uztver ar ovācijām. Protams, dīdžeju konkurence ir milzīga, un to vienmēr uzskata par zēnu biznesu. Taču melnīgsnējā DJ Wong kopā ar blondo DJ Ella laikam ir kaut kas gluži konkurētspējīgs. Turklāt ne tikai vizuāli, bet arī mūzikas ziņā. Starp citu, DJ Wong Ellu dēvējot par savu Latvijas eņģeli!

Viņas uzstājas klubos Losandželosā, Kalifornijā, Sanfrancisko, un tā vien rādās, ka turpinājums būs tikpat labs kā sākums.

Pēc 18. novembra uzstāšanās Sanfrancisko klubā Ruby-Skye Ella savā Facebook profilā rakstīja: „Gāja fantastico! Nākamajā naktī spēlējām Supperclub (Sanfrancisko). Notikumi kā filmā.”

Cerams, ka notikumi tiešām attīstīsies kā īstā Holivudas grāvējā un patlaban sācies īsts latviešu mūziķes veiksmes stāsts Amerikā.

•    Ja tu to vari izdarīt šeit, tu to vari izdarīt visur. (Tulk.)


Žurnāls „Stella”, Kasjauns.lv / Foto: no personiskā arhīva, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva, Otto Godfrey, Yann Ferron