Lielākā daļa Latvijas tētu domā, ka viņi ir labi tēvi
61% aptaujāto tēvu atzinušies, ka saviem bērniem saka, ka mīl viņus.
Bērni
2016. gada 8. septembris, 16:45

Lielākā daļa Latvijas tētu domā, ka viņi ir labi tēvi

Jauns.lv

Latvijā trīs ceturtdaļas jeb 76% tēvu uzskata, ka viņiem ir visas nepieciešamās prasmes, lai būtu labi tēvi, šodien vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" aptaujas datu prezentācijā sacīja pētnieks un skolu psihologs Edmunds Vanags.

Organizācijas veiktajā pētījumā arī noskaidrots, ka 86,2% tēvu piekrīt apgalvojumam, ka būt par tēvu ir viena no viņu dzīves svarīgākajām lietām, bet 78% aptaujāto tēvu norādījuši, ka daudz lielāku prieku izjūt, būdami kopā ar savu bērnu nekā ar jebkuru citu cilvēku.

Vanags arī norādīja, ka tas, kā tēvi izturas pret saviem bērniem, visticamāk, ietekmēs arī to, kā bērni izturēsies pret savām atvasēm. Tā, piemēram, secināts, ka 58% tēvu ikdienā samīļo savus bērnus, 41% - mierina viņus, 63% - smejas kopā ar saviem bērniem, 36% - sarunājas ar bērniem par viņiem interesējošām tēmām, bet 61% tēvu bērniem saka, ka mīl viņus.

Tāpat 78% aptaujāto tēvu nepiekrīt apgalvojumam, ka tēva loma būtu sabojājusi viņu profesionālo karjeru. Vanags norādīja, ka citu valstu pētījumi apstiprina to, ka tēva loma neiespaido vīrieša iespējas veikt profesionālos pienākumus, ja ikdienas darbus plāno citādi.

Trešdaļa jeb 32% aptaujāto jūtas kā ļoti labi tēvi, 13% uzskata, ka jūtas labāk nekā caurmēra tēvi, 28% aptaujāto uzskata, ka jūtas apmēram tāpat kā visi citi tēvi, 17% atzīst, ka viņiem ir dažas tēviem raksturīgās problēmas, bet 10% aptaujāto nejūtas kā labi tēvi.

Balstoties uz aptaujas datiem, Vanags iesaka tēviem vairāk lasīt bērniem priekšā grāmatas, jo tas uzlabo bērnu valodas prasmi un palielina vārdu krājumu. Tāpat tiek ieteikts tēviem uzlabot savas konfliktu risināšanas prasmes.

Secināts arī, ka vairāk par bērniem rūpējas un emocionālu atbalstu sniedz gados jaunāki tēvi.

Kopumā "Mammamuntetiem.lv" aptaujā piedalījās 911 vīrieši vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

LETA/ Foto: Shutterstock