Kam sāp vairāk – tev vai tavam puisim? Atklāti par sāpju slieksni
Neraugoties uz to, ka nereti vīrieši vaid par katru sīkāko skrambu un tēlo „mirstošu gulbi” pat parastu iesnu gadījumā, stiprā dzimuma sāpju slieksnis ir pat par 50% augstāks nekā sievietēm.
Cita pasaule
2012. gada 24. maijs, 11:22

Kam sāp vairāk – tev vai tavam puisim? Atklāti par sāpju slieksni

Jauns.lv

Kādai paciest sāpes, iešņāpjot ar nazi pirkstā, ir tīrais nieks, citai – tas ir neizturams pārdzīvojums. Pie tā, kāpēc reaģējam tik atšķirīgi, vainojams ne viens cits kā sāpju slieksnis.

No bērnības ielāgots – liksi pirkstu ugunī – sāpēs, mēli pie ledusauksta metāla – sāpēs, bāzīsi pirkstus durvju šķirbā – atkal jau neizturami sāpēs. Un ir vēl simtiem situāciju, ko iemācāmies mazajā bērnu dienu sāpju akadēmijā. Sāpes ir ļoti nepatīkama sajūta, kas var traucēt un reizēm dzīvi padarīt nepanesamu. Uz ādas un daudzviet ķermenī atrodas receptori jeb nervu gali, kurus kairinot, rodas sāpes. Tās veidojas kā kaitīgs impulss, un mēs katra uztveram tās atšķirīgi. Tā teikt, cik cilvēku, tik sāpju izjūtu. Tomēr tik niansēti sāpju slieksni neanalizē, aprobežojoties vien ar diviem iespējamajiem variantiem – augsts vai zems. Par zemu runā, ja cilvēkam grūti izturēt pat minimālas sāpes. Savukārt augsts sāpju slieksnis ir tad, ja cilvēks spēj izturēt milzīgas sāpes, mēdz teikt – mauc kaut nagus nost, šim ne silts, ne auksts.

Un kaut arī sāpes nav tas, ko gribam piedzīvot, tām ir arī sava pozitīvā funkcija – tās ir kā brīdinājuma signāls, neļaujot tev nodarīt sev pāri.

Kam vairāk sāp - tev vai viņam?

Pareizā atbilde - tev. Jā, jā, neskatoties uz to, ka nereti pārmetam vīriešiem vaidēšanu par katru sīkāko skrambu un „mirstoša gulbja” tēlošanu pat parastu puņķu gadījumā.  Pēdējos desmit gados Vācijā veikts pētījumus liecina – stiprā dzimuma sāpju slieksni ir pat par 50% augstāks nekā mums. Viņu sāpju panesamību nodrošina testosterons, kas darbojas arī kā pretsāpju viela. Tāpēc vīrišķi ir izturīgāki pret sāpēm un, kas zina, iespējams, ja vien būtu lemts, viņi bērnus laistu pasaulē, pat neiekunkstoties.

„Man bija studente, kas vēroja, kā vīrieši un sievietes pacieš sāpes pēc lielo locītavu aizvietotāju nomaiņas. Protams, sievietēm sāpēja daudz vairāk nekā vīriešiem,” pieredzē dalās algoloģe Irina Evansa.

Sāpju panesamību ietekmē arī gēni, rase, kontinents, no kura esi nākusi. Irina Evansa no savas prakses stāsta, ka, piemēram, indieši ir ļoti jūtīgi pret sāpēm, šķiet, ka katrs pieskāriens viņiem ir sāpīgs. Tomēr pagaidām trūkst nopietnas izpētes, kāpēc viena kontinenta iedzīvotājiem ir līdzīga spēja paciest sāpes.

Neganto sāpju sabiedrotie ir fiziska un garīga pārslodze, pārgurums, nepilnvērtīgs uzturs, vitamīnu trūkums, nepietiekams miegs un dažādi psihoemocionālie traucējumi, piemēram, stress, bailes. Tas viss ievērojami samazina sāpju slieksni.

Irina Evansa situācijās, kad paredzētas kādas sāpīgas procedūras, iesaka pienācīgi tām sagatavoties, lai sāpes būtu vieglāk paciest. Svarīgi kārtīgi atpūsties, iespējams, vakarā pirms sāpīgā notikuma vajag izdzert arī kādu nomierinošu līdzekli, lai mazinātu bailes. Atceries – jo vairāk būsi uztraukusies un saspringusi, jo zemāks būs tavs sāpju slieksnis. Tāpēc domāšanu par to, kā tev sāpēs, labāk aizstāj ar kādas jaukas filmas noskatīšanos, grāmatas izlasīšanu vai mūzikas klausīšanos.

Kā izmērīt sāpes

Kaut sāpes ir senas kā pati pasaule, diemžēl sāpjmetru vēl nevienam nav izdevies izgudrot. Tiesa, pagājušā gadsimta sākumā zinātnieki Amerikā nopietni bija ķērušies pie šī darbiņa, bet ierīces nākšana pasaulē iestrēga nespējā izdomāt mērvienību sāpju stipruma noteikšanai.

Šobrīd speciālisti sāpju mērīšanai izmanto vizuāli analogo skalu, kas balstās uz sirgstošā cilvēka pašnovērtējumu. Piemēram, tu ierodies pie algologa ar galvassāpēm, speciālists tev lūdz aprakstīt sāpju intensitāti, raksturojot to 10 baļļu sistēmā. 0 balles – sāpju nav, 1, 2 balles – vieglas sāpes, kuras var ignorēt, 3,4 balles – mērenas sāpes, bet var traucēt darbam, 5, 6 balles – joprojām mērenas sāpes, bet tās traucē apziņai, 7, 8 balles – stipras sāpes, kas traucē pamatvajadzībām, 9, 10 balles – sāpes ir nepieciešamas, iespējams, tās paciešamas tikai gultas režīmā. Savukārt bērniem sāpju mērīšanai izmanto „Wong-Baker” sejas vaibstu skala – tajā atainotas bērneļu sejas grimases no priecīgas līdz sāpēs asarojošas. Mērījumu rezultāti speciālistam palīdz piemeklēt piemērotāko veidu, kā cīnīties ar sāpēm. Pēc laika pacients atgriežas un vēlreiz izmēra sāpju stiprumu. Tad speciālists salīdzina, vai ārstēšana bijusi veiksmīga un sāpes mazinājušās.

Dzert tableti vai sāpēt

No kāda vīrieša puses reiz dzirdēju pārmetuma formā izteiktu apgalvojumu, ka sievietes jau esot dikti naskas ripinātājas, proti, pa rokas viņai vienmēr gadīsies kāda tablete, ko likta lietā pat pie mazākajām sāpēm. Jāpiekrīt - daža laba patiesi „ripina” uz nebēdu, un no mājas laukā neiet, nenokomplektējusi rokassomā pretsāpju aptieciņas minimumu. Tomēr ir tādas, kas, varonīgu garu atradušas, ir gatavas ciest visas sāpes. Atceros, reiz darba kolēģe pie blakus galda mani gluži vai nodūra ar savu pārmetošos skatienu, kad es lobīju laukā pretsāpju līdzekli galvassāpēm, un nošņāca – „es gan cīnos līdz pēdējam un, ja nevaru, tad tikai tad dzeru kādu tableti”. Tomēr algologi brīdina - sāpes nav tā „izklaide”, pie kuras sevi vajadzētu radināt un tēlot varoni. „Psihosomatiskā sāpju teorijā ir pierādīts, ka cilvēkam, kas ilgstoši mokās sāpēs, nopietni mainās psihe. Mainās attieksme pret apkārtējo vidi – draugiem, paziņām, radiniekiem, ģimenes locekļiem, darba kolēģiem. Cilvēks paliek depresīvs, nikns uz visu pasauli, jo viņš to uztver caur sāpēm,” skaidro Irina Evansa. Ilgstoši ciešot sāpes, tiek novājināta arī organisma spēja pretoties citām slimībām. Algoloģe saviem pacientiem mēdzot atgādināt, ka katram ir tiesības dzīvot bez sāpēm. Tomēr tas nenozīmē, ka pretsāpju līdzekļus vari lietot bez apdomas. Svarīgi zināt, kādas tabletes tev tieši palīdz. Draudzeņu, kaimiņu vai pat aptiekāru ieteiktās bieži vien var nebūt īsti vietā. Tu iedzer vienu, otru, trešo ripu, bet sāpes kā nepāriet, tā nepāriet. Toties psiholoģiskas problēmas var būt klāt kā liktas.

Sekss un mūzika sāpju slieksnim

Pirms vairākiem gadiem Vācijā mūzikas psihologi veica pētījumu, kurā atklāja, ka atbilstošas mūzikas klausīšanās sāpju slieksni var paaugstināt. Tiesa skaņdarbu pretsāpju iedarbība ilgst aptuveni 14 minūtes, pēc kurām sāpju slieksnis atkal pazeminās. Taču to pašu mūziku var klausīties atkārtoti, lai mazinātu sāpes un uzlabotu pašsajūtu. Tāpat pētījumā atklāts, ka vīriešiem un sievietēm ir atšķirīgi muzikālie pretsāpju līdzekļi. To nosaka noteikti mūzikas izteiksmes līdzekļi.

Krietni ilgāk noturēt sāpju slieksni augstākā līmenī palīdz seksuālās rotaļas. Ārvalstu seksologi apgalvo, ka orgasms sievietēm to palielina pat par 100%, bet G punkta stimulēšana par 80%. Šī nodarbe var sāpes mazināt līdz par 24 stundām, un vislabāk to pielietot galvassāpju, menstruālo, artrīta un pat dažu hronisku sāpju gadījumā.


Anta Blumberga / Foto: Shutterstock