foto: Shutterstock
Vai tu esi pievilcīgs cilvēks? To parāda bērna neviltotā reakcija
Ir sajūta, ka bērni no tevis instinktīvi izvairās var pat sāk raudāt tavā klātbūtnē? Tas ir tāpēc, ka bērna acīs tu neizskaties uzticama.
Attiecības
2017. gada 4. aprīlis, 07:02

Vai tu esi pievilcīgs cilvēks? To parāda bērna neviltotā reakcija

Kasjauns.lv

Vai uzskati sevi par pievilcīgu cilvēku? Pētījumā, kas publicēts portālā „Frontiers in Psychology“, atklāts, kā bērni uztver pievilcīgus un nepievilcīgus cilvēkus.

Pētījuma rezultāti pierādījuši: ja bērni uzreiz nenāk pie tevis mīlināties, ja sāk raudāt tavā klātbūtnē vai arī tu vienkārši viņiem īpaši nepatīc, tas nozīmē, ka tu, visticamāk, neesi pievilcīgs cilvēks. Tas ir tāpēc, ka bērna acīs tu neizskaties uzticams.

Savukārt ar pievilcīgiem cilvēkiem ir gluži citādi – viņiem patīk bērni, un bērni viņiem uzticas. Vai pievilcīgie cilvēki tiešām ir uzticamāki? Šo pētījumu veikušie psihologi, visticamāk, nevēlējās pierādīt, ka cilvēki ar vizuāli nesimpātiskām sejām nav uzticēšanās vērti. Viņi centās pierādīt, ka tas, kam šajā pasaulē var vai nevar uzticēties, ir ļoti subjektīvs - gan pēc bērnu, gan pieaugušo domām.

Pētījuma otrajā daļā, kas ietvēra gan bērnus, gan pieaugušos, pētnieki vēlējās noskaidrot, vai uztvere mainās, mums pieaugot un nobriestot. Izrādās, ar gadiem šī pārliecība tikai nostiprinās, un arī pieaugušie vērtē cilvēku uzticamību, balstoties uz viņu ārējo izskatu.

Acīmredzot šis ir rezultāts sabiedrībā valdošajam kļūdainajam viedoklim, ka starp skaistumu un raksturu ir liekama vienlīdzības zīme. Tas, ka bērniem vieni cilvēki patīk labāk par citiem, protams, nenozīmē, ka simpātiskie ir lielākas uzticības vērti. Tas liecina vienīgi par to, ka bērnus – tāpat kā visus citus – pievelk laimīgi un pašpārliecināti ļaudis. Cilvēki, kuri tic, ka ir pievilcīgi, visbiežāk arī ir laimīgāki un ar augstāku pašapziņu.

Viss atkarīgs no tevis paša

Izlasot šo pētījumu, tu, protams, vari nokārtu galvu doties prom un domāt: ja jau bērni tevi neuzskata par pievilcīgu, tad jau arī nevienam citam tu nešķitīsi simpātisks.

Vai arī vari mainīt situāciju. Citi cilvēki tevi neuzskata par pievilcīgu – nu, un tad? Mīli tevi tādu, kāds esi! Rūpējies par sevi – gan par ārieni, gan iekšējo pasauli. Ja iemācīsies sevi mīlēt un par sevi rūpēties, būsi laimīgāks un arī pašpārliecinātāks. Tavs pozitīvisms un pārliecība par sevi mainīs arī citu cilvēku viedokli, un drīz vien secināsi, ka gan pieaugušie, gan bērni uzskata tevi par pievilcīgu.