Cita pasaule
2016. gada 8. oktobris, 07:01

"Redzu Latviju kā tīro zemi..." Budistu mūks Ozolniekos atraisa sievišķo enerģiju

Jauns.lv

Smalki krāsainu smilšu graudiņi lēnām birst uz zilās mandalas pamatnes. Tibetiešu mūks un ezoteriskais dziednieks lama Nima Ozolnieku novadā uzceltajā Latvijas Miera pagodā jeb stūpā veido mandalu kā veltījumu sievišķās enerģijas līdzsvarošanai, vizualizējot to arī debesīs – pāri visai Baltijai.

Katrs smilšu graudiņš iegulst savā vietā ar labām, svētīgām domām, katrai krāsai ir sava simboliskā nozīme, pāri visam ir doma par to, ko šī mandala stiprina un atraisa. Lamas Nimas vārds tulkojumā no tibetiešu valodas nozīmē saule. Viņš ir izvēlējies veidot reto Vadžrajogini smilšu mandalu kā veltījumu sievišķās enerģijas līdzsvarošanai. Budismā cik trausla un neliela mandala ir fiziskajā pasaulē, tik nozīmīga un pāri laikiem esoša garīgajā plānā. Mandala nes svētību uz visiem laikiem.

Mūks cenšas šajā darbā ielikt pēc iespējas vairāk pozitīvas garīgās enerģijas. Šajos vārdos nav nekā no tukša deklaratīvuma un lepnības – katrs, kas pazīst lamu Nimu zina, ka viņš ir neparasti garīgi tīrs un spēcīgs cilvēks.

Mandala Ozolniekos taps līdz šodienai, 8. oktobrim. Parasti tās tūlīt pēc izveidošanas izjauc un krāsainās smiltis izkaisa, bet šo mandalu izjauks pēc ilgāka laika – mēneša vai diviem, kā teiks skolotāji.

Kad mandala būs pabeigta, jebkuram būs iespēja sarunāt tikšanos ar lamu Nimu, kurš arī praktizē tibetiešu medicīnu un Latvijā jau astoņus gadus ārstē cilvēkus. Viņš nav tikai ciemiņš, kas atbrauc un aizbrauc, lama ļoti labi saprot Latvijas situāciju. Cilvēki Nimam jautā ne tikai par veselību, bet arī par sarežģītām ģimenes situācijām, neveiksmēm, grūtībām darbā. Lama iesaistās garīgā līmenī, veicot rituālu.

Lama: "Redzu Latviju kā tīro zemi"

"Kas Jauns Avīzei" bija unikāla iespēja intervēt lamu Nimu pirms mandalas veidošanas sākuma. Telpā ienāk jauns cilvēks budistu mūka tērpā, ar tibetiešiem raksturīgiem sejas vaibstiem un siltu skatienu, kurā ir kaut kas no stirnas jutīguma un kalnu miera. Tibetiešu melodiskajā valodā Nima pajautā, kas es esmu, un intervija var sākties.

Kāpēc šis retās un spēcīgās mandalas veidošanai izvēlējāties Latviju?

Mandala darbojas ne tikai uz Latviju, bet strādās uz visu Baltiju un vēl tālāk. Šeit ir īpašā vieta, arī ģeogrāfiski trīs valstu centrs. Tā enerģija, kuru es varēšu šeit radīt, ies ne tikai pār Latviju, bet visu Baltiju.

Latvija man ļoti patīk. Šī vieta ir kā tīra sirds, un enerģētiski tas ir ļoti svarīgi. Es nākotnē uztveru šo vietu kā tīro zemi – vietu, kur visas būtnes ir absolūti laimīgas, necieš un neslimo.

Vietu stūpai Ozolnieku apkārtnē tibetiešu lamas izvēlējās no 12 vietām. Šī ir īpašā spēka vieta, no kā var sākties atdzimšana. Skolotāji ciena arī senčus, pirms izveidot stūpu, meditēja un lūdza atļauju šīs vietas gariem.

Man patīk Latvijas cilvēki, daba un visvairāk tas, ka varu palīdzēt. Kontaktējoties ar Latvijas cilvēkiem, redzu, kā mans darbs nes labumu. Tas ir lielākais prieks!

Kāpēc veidosiet Vadžrajogini mandalu?

Mandalu veidošu sievietēm. Jau astoņus gadus Latvijā pieņemot sievietes, radies iespaids, ka šeit jāstiprina tieši sievišķais aspekts. Ikdienā sievišķās enerģijas disharmonija var izpausties kā pastāvīgs nogurums, pasivitāte, spēka un iniciatīvas trūkums, letarģija un apātija, šaubas, aizspriedumi, pastiprināta vainas apziņa, sevis žēlošana, bailes, dzīvošana sapņos, arī fanātisms un ļaušanās dažādām atkarībām un seksuālajai izlaidībai. Ja šī enerģija ir līdzsvarota, tad mūs ikdienā piepilda pozitīvas emocijas, prieks, apmierinātība, labvēlība pret sevi un apkārtējiem, veselīga pašapziņa, drošības izjūta un materiālā stabilitāte.

Dabā, ja viss ir līdzsvarā, nav nekā lieka, un katra enerģija cilvēkā ienes pozitīvas iezīmes. Ja enerģija bloķējas vai ir disharmonijā, rodas gan emocionālas un garīgas, gan fiziskas un materiālas dabas novirzes. Tāpēc ir būtiski saglabāt vīrišķās un sievišķās enerģijas līdzsvaru, palīdzēt atklāt un īstenot ikviena cilvēka garīgo potenciālu.

Kas latviešu sievietēm ir vajadzīgs?

Tas saistās ar sievišķo sākotni. Tieši sieviete vīrieti iedvesmo uz varoņdarbiem, un sievietes dēļ vīrieši veic īpašus, cēlus darbus. Mandalas veidošana kā apgaismotā sievišķo sākotni stiprinoša aktivitāte un enerģija, ko tā nes, spējīga izmainīt Latvijā lietas uz labo pusi.

Man gadiem cilvēki lūdz kaut kādā veidā palīdzēt mainīt šo smagumu, kas Latvijā tik bieži jūtams. Lai to mainītu uz labo pusi, sievišķā aktivitāte šajā situācijā ir galvenā. No jauna nekas nav jārada – katrai sievietei jau ir svētīga sievišķā enerģija. Tā ir kaujas gatavībā, bet neaktīva. Šīs mandalas veidošana piešķirs aktivitāti snaudošajai sievišķai enerģijai. Tieši iedvesmas enerģija ir gatava pievārēt visas grūtības.

Sievišķā enerģija – tas ir arī mātišķas rūpes kā par savu bērnu. Māte kā atbrīvotāja no ciešanām, no mūsu muļķības, dusmām, nezināšanas. Sievišķā enerģija ir kā piecu gudrību summa, kuras simbolizē piecas krāsas. Baltā krāsa simbolizē nomierināšanos, sarkanā – atbrīvošanās no dažādām atkarībām, kaislīgas pieķeršanās, zaļā – no skaudības. Tumšās smiltis mandalā simbolizē atbrīvošanos no neziņas, maldīgiem uzskatiem, egoisma.

Dievišķā sievišķā enerģija var pacelt Latviju. Ir svarīgi nolikt nost savu skaudību, lepnību, un piekopt nomierināšanos, dāsnumu, priecāties un attīrīt apziņu.

Kas jādara, lai harmonizētu savas enerģijas?

Tas nav svarīgi, vai sievietes piedalās mandalas veidošanā vai vispār zina par to. Neatkarīgi no tā, vai viņas tic tam vai netic, saskarsme ar šo dievišķo enerģiju aktivizē to visos un visās. Tie, kas redz šo mandalu, saņem lielāku efektu. Cik smilšu graudiņu šajā mandalā, tik svētību izplatīsies uz visām teritorijām, kas kaut kādā veidā būs saistītas ar to.

Pēc mandalas izjaukšanas smiltis iekļūs ūdeņos – jūrā, Daugavā, citās ūdenstilpēs, ūdens iztvaikos mākoņos, nolīs kā lietus, un tādā veidā mandalas garīgais spēks ietekmēs ļoti lielu teritoriju.

Ko gribētu pavēstīt mūsu lasītājiem?

Es gribētu visiem novēlēt, lai viņi koncentrējas uz labām emocijām, lai nedomātu pārlieku daudz par problēmām un neiestigtu negatīvajā prāta stāvoklī. Būtiski ir sevi koncentrēt uz pozitīvo – arī tā katra dzīvē ir pietiekami. To, par ko mēs domājam, to arī izraisām.

Stūpa netālu no Garozas. Stūpa jeb Miera Pagoda

Stūpu jeb Miera pagodu, kā šo celtni dēvē Eiropā, uzskata par tīrās sirds simbolu un ceļu pie savas sirds. Stūpas cēla jau pirms 6000 gadu. Uzskata, ka saskaršanās ar stūpu pārveido nevēlamās cilvēka īpašības labajās un pozitīvajās.

Ozolniekos 2014. gadā atklātā Apgaismības stūpa jeb Miera pagoda ir tapusi ar Dalailamas svētību un ir tikpat stipra kā Nepālā. Stūpas izmērs izvēlēts tā, lai labvēlīgā ietekme izplatītos arī tuvākajās valstīs – Lietuvā, Igaunijā, Baltkrievijā, Krievijā.

Stūpa celta zinošu lamu uzraudzībā, ievērojot visus nepieciešamos rituālus. Tajā ievietots vairāk nekā 2500 dažādas relikviju un liels Dharmisko tekstu krājums.

Kasjauns.lv/Foto: Anda Leiškalne


Tēmas