foto: Publicitātes
Vadošie pašmāju ielu mākslinieki festivālā “HyperTown Riga” veidos 32 metrus garu grafiti sienu
2018. gada 14. maijs, 17:06

Vadošie pašmāju ielu mākslinieki festivālā “HyperTown Riga” veidos 32 metrus garu grafiti sienu

Karlīna Timofejeva

Līdzās jaunākajām mūsdienu izklaides iespējām, lazertag spēlēm, simulatoriem, paraugdemonstrējumiem uz monster-rampas, Cosplay jeb pasaules populārāko fantāzijas tēlu šovam un pirmās Baltijas eSporta līgas fināliem, festivālā “HyperTown Riga” tiks veidota arī unikāla, 32 metrus gara grafiti siena. To 26. un 27. maijā izstāžu hallē Ķīpsala “spray art” stilā visu acu priekšā radīs astoņi vadošie pašmāju mākslinieki – Viesturs Holenders (“Holis”), “VOUR”, Vadims Meikšāns (“KRYS”), HAWK, Aste Blaster, Brix, Kostya un Renārs Caune, tā simboliski vienā mākslas darbā iemūžinot jaunākās paaudzes spēļu un izklaides kultūras tradīcijas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Festivāla ”HyperTown Riga” grafiti šovam kopumā saņemti vairāki desmiti pieteikumu, no kuriem par labākajiem atzīti un iespēju piedalīties unikālā mākslasdarba veidošanā ieguva vien daži. Viņu vidū Vadims Meikšāns, kurš  šajā jomā darbojas jau no 1985. gada un grafiti aprindās pazīstams ar pseidonīmu KRYS. Tieši viņš ir sava veida grafiti kultūras celmlauzis un bija viens no pirmajiem, kurš šo mākslas veidu ieviesa bijušajā Padomju Savienībā.

foto: Publicitātes

Tāpat iespaidīgā zīmējuma tapšanā savu roku pieliks VOUR - viens no perspektīvākajiem un pamanāmākajiem jaunās paaudzes grafiti māksliniekiem, kurš savos darbos pievēršas dažādiem globāliem jautājumiem. “Man patīk zīmēt tēlus nevis burtus. Es vienmēr esmu domājis par to, ka cilvēks daudz vieglāk spēj uztvert ilustrāciju vai simbolu, nevis tekstu.” saka mākslinieks.

foto: Publicitātes

Grafiti sienu veidos arī Viesturs Holenders, kurš ielu mākslas aprindās pazīstams ar pseidonīmu Holis. Pats mākslinieks par sevi izsakās pieticīgi: " Pirmo reizi krāsu aerosolu burtu zīmēšanai izmantoju pirms 24 gadiem, 8 gadu vecumā. Patīk zīmēt vienkāršas lietas, neko lieki nesarežģījot. Mans lielākais stimuls- apkārtējo nosodījums par izvēlēto profesiju, jo spray-art zīmēšana ir pamatdarbs.” Tāpat savu redzējumu par tēmu “Spēles un urbānā izklaide” piedāvās HAWK, Aste Blaster, Brix, Kostya un Renārs Caune.

Katrs no astoņiem ielu māksliniekiem veidos 4 x 2 metrus lielu zīmējumu, kopīgiem spēkiem radot iespaidīgu mākslas darbu uz milzu “audekla” 70m2 platībā. Mākslinieki darbu uzsāks līdz ar festivāla “HyperTown Riga” atklāšanu, agrā sestdienas rītā un darbu turpinās teju 48 stundu garumā, līdz svētdienas pēcpusdienai. Apmeklētājiem būs ne tikai iespēja nobalsot par labāko zīmējumu, bet arī vērot vēsturiskā mākslas darba tapšanas procesu un tikties ar māksliniekiem klātienē.  Par muzikālo noformējumu un šova elementiem pasākuma laikā rūpēsies DJ Leone, kurš visus priecēs ar labāko “reggae” repertuāru un viens no Rave Reborn dalībniekiem – DJ Skaabe, kurš festivālā atskaņos pazīstamus  “Oldschool hiphop” un modernākos “Hiphop” gabalus.