foto: BNS foto/ Scanpix
Viļņā šomēnes atklās modernās mākslas muzeju, kas veidots pēc arhitekta Lībeskinda projekta
Dzīvesstils
2018. gada 4. oktobris, 09:24

Viļņā šomēnes atklās modernās mākslas muzeju, kas veidots pēc arhitekta Lībeskinda projekta

LETA

Viļņā jau šomēnes ar plašu pasākumu klāstu tiks atklāts modernās mākslas muzejs, kas pēc slavenā amerikāņu arhitekta Daniela Lībeskinda projekta uzcelts savulaik populārā kinoteātra "Lietuva" vietā.

"MO muzejs" durvis vērs 18.oktobrī, bet tā atklāšanu iezīmēs vairāk nekā 70 pasākumi četru diennakšu garumā, kas būs adresēti ne tikai pārliecinātiem mākslas gardēžiem, bet arī plašākai sabiedrībai, - diskusijas, koncerti, izrādes, izglītojošas tikšanās dažāda vecuma apmeklētāju grupām, nakts pastaiga pa izstāžu zālēm un dejas līdz rītam.

Pirmajai jaunā muzeja izstādei dots nosaukums "Visa māksla ir par mums".  Tajā būs pārstāvēts 71 mākslinieks ar 346 darbiem no mūsdienu mākslas  kolekcionāra Viktora Butkus un viņa sievas Danguoles veidotās privātkolekcijas, kurā jau savāktas vairāk nekā 5000 gleznas, zīmējumi,  fotogrāfijas, skulptūras un videomākslas darbi - Lietuvas mākslas zelta fonds no pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem līdz mūsdienām.

Izstādē savīsies dažādu Lietuvas vēstures mirkļu pārdzīvojumi - pēckara  laiks, atkusnis, stagnācija, atmoda, neatkarības atgūšana un tai  sekojošie izaicinājumi, īpaši izceļot tēmas, kurām pievērsušies dažādu  paaudžu mākslinieki. Kā atzīst izstādes kuratore Raminta Jurēnaite, atlasīt darbus izstādei  no šā plašā klāsta nav bijis viegli.

"Mēģinām runāt ne tikai par intelektuālām lietām, bet arī par jūtām,  uzdodot arī neērtus jautājumus un skarot gan sāpīgus vēstures brīžus, gan ikdienas prieka mirkļus un traģikomiskas lietas," stāstījusi mākslas zinātniece.

foto: BNS foto/ Scanpix

Pēc Jurēnaites teiktā, darbs pie šīs izstādes viņai pašai licis  pārvērtēt Lietuvas mākslas attīstību pēdējo sešdesmit gadu laikā,  pamanīt tajā jaunus aspektus un atklāt nepelnīti aizmirstus autorus.

Izstāde "Visa māksla ir par mums" būs apskatāma līdz nākamā gada 18.februārim.

Piedalīties "MO muzeja" atklāšanas programmā varēs, iepriekš  reģistrējoties un iegādājoties biļetes interneta vietnē "Mo.lt." Vietu  skaits pasākumos ir ierobežots.

foto: BNS foto/ Scanpix

Muzeja ieceres autors - ķīmiķis, miljonārs un mākslas kolekcionārs Viktors Butkus - kopā ar sievu Danguoli pirms vairākiem gadiem izveidoja  nodibinājumu "Modernaus meno centras". 2014.gadā viņš pārdeva savas akcijas kompānijā "Fermentas International" un daļu naudas nolēma atvēlēt muzeja izveidei, bet muzeja celtniecība Viļņā sākās pagājušajā pavasarī.

Muzeja ēkā, kuras kopējā platība ir gandrīz 3700 kvadrātmetri, iekārtota  viena liela un viena mazāka izstāžu zāle, kā arī grāmatnīca, lasītavas,  kafejnīca, bet garāmgājēji varēs brīvi iegriezties skulptūru dārzā, kur būs apskatāmi pazīstamu Lietuvas tēlnieku darbi, vai pavadīt laiku  muzeja terasē.

Muzeja jaunumiem iespējams sekot šeit: Facebook.com/momuziejus

Tēmas