foto: REUTERS/SCANPIX
Luksusa zīmols "Burberry" atsakās no kažokādām apģērbos
Attēls no Burberry pavasaris/vasara 2018 skates Londonas modes nedēļā.
Mode
2018. gada 7. septembris, 11:30

Luksusa zīmols "Burberry" atsakās no kažokādām apģērbos

Jauns.lv

Pazīstamais luksusa apģērbu zīmols “Burberry” paziņojis, ka pilnībā pārtrauc apģērbu ražošanā izmantot kažokādas. Šī apņemšanās ir daļa no uzņēmuma sociālās atbildības politikas, ar kuru “Burberry” tiecas uz videi draudzīgu, ilgtspējīgu un sociāli atbildīgu ražošanu, vēstī "Dzīvnieku brīvība".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dabīgo kažokādu izmantošana “Burberry” zīmola apģērbos ir bijusi daļēji ierobežota jau daudzus gadus. Tagad modes nams apņēmies pārtraukt izmantot jebkādas kažokādas, kā arī Angoras vilnu.

“Burberry” izpilddirektors Marko Gobeti komentē: “Mūsdienīgs luksuss nozīmē atbildīgu rīcību gan sociālā, gan vides aizsardzības jomā. Tā ir mūsu uzņēmuma "Burberry" pamatpārliecība un ilgtermiņa veiksmes atslēga. Mēs esam apņēmušies visos Burberry darbības virzienos izmantot šo pašu pieeju, ko pielietojam mūsu apģērbu ražošanā.”

Atsakoties no kažokādām, “Burberry” pievienojas tādiem ekskluzīviem modes zīmoliem kā “Armani”, “Gucci”, “Hugo Boss”, “Calvin Klein”, “Stella McCartney”, “Tommy Hilfiger” un daudziem citiem, kas jau atteikušies no kažokādām, reaģējot uz sabiedrības prasību pēc ētiska un ilgtspējīga modes apģērbu piedāvājuma.

Biedrības “Dzīvnieku brīvība” valdes locekle Maija Krastiņa komentē: “Šis paziņojums parāda vispārējo tendenci modes industrijā – no kažokādām atsakās arvien vairāk un vairāk modes namu. Dizaineri nevēlas saistīt savu zīmolu ar nežēlību pret dzīvniekiem. Atsaucoties sabiedrības pieprasījumam, inovatīva un sociāli atbildīga pieeja kļūst par modes biznesa normu.”

Modes industrijā izmantotās kažokādas galvenokārt nāk no zvēraudzētavām, kurās tādus savvaļas dzīvniekus kā lapsas un ūdeles tur šauros režģu būros un beigās nogalina ar nežēlīgām metodēm – nosmacējot gāzes kamerās vai nositot ar elektrisko strāvu. Kažokādu ražošana arī negatīvi ietekmē vidi un var būt bīstama cilvēku veselībai, jo ražošanas procesā tiek izmantotas dažādas toksiskas vielas.

Zvēraudzēšana jau aizliegta daudzās Eiropas valstīs, tostarp Lielbritānijā, Austrijā, Nīderlandē, Čehijā, Beļģijā, Horvātijā un Slovēnijā. Vairumā citu Eiropas valstu kažokzvēru audzēšana ir karsts diskusiju temats, arī Latvijā. Pēc 2015. gadā veiktās pētījumu kompānijas "Solid Data" aptaujas datiem lielākā daļa jeb 65% Latvijas iedzīvotāji uzskata par nepieņemamu dzīvnieku audzēšanu un nogalināšanu kažokādu ieguvei.