Dzīvesstils
2018. gada 4. septembris, 09:28

Latvijas ekspozīcija ieguvusi galveno balvu Londonas dizaina biennālē

Jauns.lv / LETA

Latvijas mākslinieka Artūra Analta un starpdisciplinārā dizaina uzņēmuma "Variant Studio" instalācija "Matter to Matter" Londonas dizaina biennālē pirmdien saņēmusi pasākuma galveno balvu "Labākais dizains", informēja Latvijas valsts simtgades biroja pārstāve Linda Pastare.

"Matter to Matter" ir instalācija, kurā izmantoti dabīgi materiāli (koks, ūdens) un atspoguļota dabas loma Latvijas kultūrā un ikdienā. Mākslas objekta autors Analts iedvesmojies no savas dzimtās pilsētas Rīgas un tās apkārtnes mežiem, kurus ietekmē Baltijas jūras tuvums, veidojot īpašu gaisotni un klimatu.

Eksponētajā darbā to iemieso zaļa stikla siena, kas, izmantojot eksperimentālas tehnoloģijas, nodrošina dabīgu ūdens agregātstāvokļa pārejas procesu no gāzes līdz šķidrumam. "Vizuāli vienkāršā stikla pamatne ar "maģisku" efektu pārtop par interaktīvu platformu komunikācijai, kas rekonstruē visiem zināmu fizikālu parādību - kondensāciju. Biennāles apmeklētāji tiks aicināti uz stikla virsmas atstāt savu vēstījumu, gluži kā bērnībā, kad tika zīmēts uz norasojuša loga," instalāciju aprakstīja Pastare.

Instalācijas sastāvdaļa ir arī "Statistikas sols", uz kura katrs varēs piesēst, lai izbaudītu zaļās rasojošās sienas meditatīvo burvību, pauda Pastare. Funkcionālais sols reizē arī izglītos skatītājus par Latvijas mežiem un valsts ekonomiku, jo tas izgatavots no visu Latvijā augošo mežaudžu sugu koksnēm atbilstoši to procentuālai platībai.

Izstādi papildina arī speciāls pases formāta izdevums, kas stāsta par Latvijas vēsturi, Latvijas dizainu un konkrēto projektu.

Šī gada biennāles dalībniekiem ir izvirzīta tēma "Emocionālie stāvokļi". 40 valstis no pieciem kontinentiem interpretē šo uzdevumu, atklājot, kā dizains spēj ietekmēt un virzīt mūsu emocijas, izaicināt, iepriecināt, pārsteigt un izglītot, skaidroja Pastare.

Latvijas dalību biennālē atbalsta Kultūras ministrija, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Latvijas vēstniecība Lielbritānijā un "Rietumu Bankas" labdarības fonds". Projekta kuratore ir Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska.

Otrdien radošo industriju un mākslas pasākumu centrā "Somerseta nams" apmeklētājiem durvis vērs otrā Londonas Dizaina biennāle, kurā Analta un starpdisciplinārā dizaina uzņēmuma "Variant Studio" projekts "Matter to Matter" tiks izrādīts līdz 23. septembrim.

Latvijai veltīta diena biennālē gaidāma 18. septembrī.

Analts ir latviešu dizainers un mākslinieks, dzimis 1991. gadā. Pēc tēlniecības studijām Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā viņš absolvējis Centrālo Sentmārtina Mākslas un dizaina koledžu Londonā, kur specializējies produktu dizainā.