foto: facebook.com/fashionmuseumriga
Modes muzejā būs skatāma izstāde par modi Rīgā 20. gadsimta sākumā
Mode
2018. gada 3. septembris, 13:28

Modes muzejā būs skatāma izstāde par modi Rīgā 20. gadsimta sākumā

LETA

Oktobrī Modes muzejā tiks atklāta izstāde "1918. Brīvības šiks", kura aptver periodu no 1912. līdz 1924.gadam, īpaši akcentējot 1918.gadu, un tērpus, kas tikuši valkāti Rīgā, informēja muzeja projektu vadītāja Agrita Grīnvalde.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa norādīja, ka izstādē apskatāmais periods ir lielu pārmaiņu laiks, kad pēc milzu impēriju sabrukuma veidojas nelielas neatkarīgas valstis un mainās teju visas dzīves jomas. Šajā laikā sievietes iegūst daudz lielāku brīvību un jaunas tiesības, kā rezultātā "no trausliem, korsetēs tērptiem ziediem pārtop emancipētās, modernās dāmās". Šajā laikā brīvība, par kuru cīnījās nācijas, sasaucās ar brīvību, ko beidzot ieguva sievietes, piebilda Grīnvalde.

Modes vēsturnieks un kolekcionārs Aleksandrs Vasiļjevs norādīja, ka izstādē būs redzami spilgti periodi, tostarp miera laiks un 20.gadsimta sākuma modes uzplaukums jeb tā sauktais "skaistais laikmets", kad valdīja jūgendstila estētika.

"Sievietes šajā laikā pārģērbās piecas vai pat sešas reizes dienā, par skaistuma ideālu tika uzskatīta zīda un muslīna viļņu un austrumniecisku drapēriju ieskauta dāma, kas kustējās lēni un gurdeni. Luksusa klases modes dizaineri šai laikā nezināja mēra - dārgi audumi, smalki izšuvumi, sarežģīts tērpu piegriezums. Par populārāko deju kļuva jutekliskais tango," stāsta Vasiļjevs.

Savukārt 1914.gadā sākās Pirmais pasaules karš, kas pilnībā mainīja ierasto dzīves kārtību. Sievietes sāka strādāt, kļuva par žēlsirdīgajām māsām, šoferēm, fabriku strādniecēm, stenogrāfistēm, ierēdnēm un telefonistēm. Šajā laikā mode strauji mainījās, tā kļuva vienkārša un praktiska. "Svārki kļuva īsāki un paplatinājās, veidojot siluetu, kas modes vēsturē ieguvis nosaukumu "kara krinolīns". Lielo platmalu cepuru vietā parādījās mazas, pieguļošas, kas attāli atgādināja karavīru ķiveres.

Reti kura dāma šajā laikā varēja atļauties kalpotājus, tāpēc tērpu aizdare no mugurpuses pārcēlās uz priekšpusi. Modē nāca atturīgā un elegantā melnā krāsa, kas pirms tam asociējās tikai ar sēru tērpiem," norādīja muzeja projektu vadītāja.

Vienlaikus šajā periodā iekļauts Pēckara laiks, kas ir izstādes trešā tēma. "Pēc četru lielo impēriju - cariskās Krievijas, Austroungārijas, Vācijas un Osmaņu impērijas - sabrukuma izveidojās jaunas valstis, tostarp trīs Baltijas valsis, Latvija, Lietuva un Igaunija. Tāpēc nepārsteidz, ka Eiropas modē milzu popularitāti piedzīvoja dažādi tautiskie motīvi. Visu šo faktoru ietekmē mode mainījās līdz nepazīšanai - sākās 20.gadi," skaidroja Grīnvalde.

Izstādē "1918. Brīvības šiks" būs apskatāmi tērpi, aksesuāri un mēbeles no Vasiļjeva kolekcijas, tostarp ietekmīgu tā laika modes namu un dizaineru darbi. Daudzi eksponāti ir kolekcijas jaunieguvumi, kas tikuši iegādāti tieši šai izstādei, norādīja Grīnvalde.

Izstādi Modes muzejā varēs apskatīt sešu mēnešu garumā no 4.oktobra. Izstādes preses skate notiks 2.oktobrī plkst.14, bet atklāšana 3.oktobrī plkst.18.30.

Izstāde tapusi sadarbībā ar Aleksandra Vasiļjeva fondu, piedaloties Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās