foto: Instagram
Jaunajai dizainerei Betijai Sadauskai  T kreklu izšūšana ir kā maza meditācija
"Pirmās kolekcijas teksti bija ļoti personiski. Bija piedzīvota pirmā šķiršanās, pabeigta universitāte, bija arī neskaidrība par to, kā veidot tālāk savu dzīvi, pēc sešiem gadiem atgriežoties Latvijā..." atceras Betija.
Cilvēki
2018. gada 15. septembris, 06:11

Jaunajai dizainerei Betijai Sadauskai T kreklu izšūšana ir kā maza meditācija

Jūlija Verbicka

Pastaiga

Elizabete Sadauska (24) jeb Betija, kā viņu sauc draugi, līdzās sevis izzināšanas procesam vienmēr ir interesējusies par modi un mākslu. Bērnībā sapņojusi kļūt par arhitekti vai modes dizaineri, bet beigusi Amerikas Universitāti Parīzē, iegūstot grādu gan vēsturē, gan filozofijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Meklējot savu tālāko ceļu, Latvijā atgriezusies, viņa apsvēra iespēju pieteikties tiesību zinātņu skolā, bet reiz kādā saulainā svētdienā paņēma rokā adatu un sarkana diega pavedienu – un sāka izšūt savu iecienītāko melno tēkreklu. “Sākot izšūt, man nebija nopietnu domu, izņemot to, ka gribu klausīties labu mūziku, baudīt sauli un radīt kaut ko pati savām rokām. Tāda savdabīga maza meditācija – prom no visa, tikai esība.” Rezultāts pašai patika, un izšuvumi tapa vēl.

foto: Olga Jakovļeva

“Pirmās kolekcijas teksti bija ļoti personiski. Bija piedzīvota pirmā šķiršanās, pabeigta universitāte, bija arī neskaidrība par to, kā veidot tālāk savu dzīvi, pēc sešiem gadiem atgriežoties Latvijā... Pirmo reizi nepietika ar rakstīšanu uz papīra, gribējās savas sajūtas uzvilkt, lai tās būtu redzamas arī citiem.”

Mode taču ir pieejamākā radošā izpausme, vienkāršākais veids, kā izpaust savu iekšējo pasauli, viņa saka. Betija savus tēkreklus sāka valkāt 2016. gada vasarā, un drīz par tiem sāka interesēties draugi un draugu draugi, un tad jau arī pavisam sveši cilvēki. 2017. gadā tapa jaunās dāmas uzņēmums Abbe Bazar – maksāt visus nodokļus bija Betijas principiāla nostāja. Ideja vienkārša – mājaslapa kā vieta, kur pārdot vienkāršu apģērbu, kas reprezentē ne tik vienkāršas domas vieglākā formātā.

Kāpēc T krekli? Betija atskārtusi, ka viņas drēbju skapī to ir daudz, viņa tos valkā arī vakara pasākumos un galvenais – nekas neļauj justies labāk kā teicamas kvalitātes  T krekls! Tieši tāpēc kvalitāte esot viena no zīmolam Abbe Bazaar svarīgākajām lietām.

View this post on Instagram

totally accidentally looking

A post shared by bettie (@bettiems) on

Jaunās dāmas galvenie iedvesmas avoti ir cilvēki, kurus viņa mīl, un mūzika. “Nevēlos pārāk dramatizēt, bet domāju, ka bez mūzikas es būtu nejūtīgs tukšums, kas bezmērķīgi plešas. Pat mans mīļākais filozofs Nīče teicis: “Bez mūzikas dzīve būtu kļūda.” Ļoti piekrītu šim apgalvojumam.” Daži no iecienītākajiem mūziķiem: Deivids Bovijs, Alekss Kamerons, Mārvins Geijs, Future Islands, Zemfira, Lorija Hila. Viņa mīl literatūru, īpaši krievu (mīļākā grāmata Meistars un Margarita), kino (mīļākais režisors Vess Andersons), mākslu (īpaši impresionismu un 20. gadsimta ķīniešu mākslu).

Betijas Sadauskas 5 zelta likumi

1. Nē – šaubām! Izmest no savas galvas visas šaubas. Veselīga paškritika ir svarīga, bet, ja reiz esi pieņēmis lēmumu kaut ko darīt, ignorē šaubas un vienkārši dari. Tas, kam patiešām, patiešām tici vai netici, vienā vai otrā veidā, ātrāk vai vēlāk parādīsies tavā reālajā pasaulē.

2. Jā – mūzikai! Vajag klausīties mūziku, kas liek kaut ko sajust. Pasaulē nav labāka iedvesmas avota par mūziku. Un nekas neliek stresam pazust ātrāk kā dejošana spoguļa priekšā!

3. Atvērtība (open mind). Atvērt savu sirdi, ausis un prātu jauniem cilvēkiem un sarunām. Tā vienmēr var kaut ko vērtīgu iemācīties, saprast, ieraudzīt.

4. Pateicība. Būt pateicīgai ne tikai par visu, kas ir, bet atrast laiku, lai pateiktos cilvēkiem, kuri to ir pelnījuši. Būt pateicīgai arī par sāpīgām dzīves mācībām un situācijām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

5. Rakstīt. Fiksēt. Pierakstīt katru interesantu domu, kas ienāk prātā, un interesantās lietas, ko dzirdi ikdienas saziņā.