foto: Shutterstock
Pavasara ēdienkarte tavai ādai: kādi vitamīni vajadzīgi, lai tā atgūtu starojumu
2018. gada 8. maijs, 15:35

Pavasara ēdienkarte tavai ādai: kādi vitamīni vajadzīgi, lai tā atgūtu starojumu

Una Ulme

Pastaiga

Skaidrojam, kādi vitamīni nepieciešami ādai, lai tā atgūtu starojumu pēc nogurdinošā ziemas perioda.

C vitamīns

Ilgus gadus C vitamīns jeb askorbīnskābe bija viens no lielākajiem kosmētikas industrijas izaicinājumiem. Pats par sevi tas ir nestabils – ātri oksidējas un kļūst dzeltens. Tāpēc tika radīti īpaši, stabilāki C vitamīnu atvasinājumi, kas spēj atbrīvot askorbīnskābi dziļākos ādas slāņos. Tādējādi kosmētika efektīvāk spēj veikt tās funkcijas, kuras piedēvē C vitamīnam, un to ir patiešām daudz. Tas ir viens no spēcīgākajiem antioksidantiem, kas aizsargā šūnas no brīvo radikāļu agresijas, saglabājot to dzīvotspēju.

C vitamīns tiek izmantots pretnovecošanas kosmētikā, jo spēj stimulēt kolagēna veidošanos ādā (kolagēns ir proteīns, kas veido saistaudu pamatu un atbild par stingru un tvirtu ādu). Šim vitamīnam ir ārkārtīgi būtiska loma cīņā ar pigmentāciju, jo tas iedarbojas uz melanīna ražošanas procesiem, palīdzot gaišināt jau izveidojušos plankumus. Un visbeidzot – C vitamīns stiprina asinsvadu sieniņas un uzlabo ādas apasiņošanu un apgādi ar skābekli, tāpēc produkti ar augstu tā koncentrāciju (virs 10%) iedarbojas nekavējoties. Tūlītējais efekts var izpausties kā īslaicīgs ādas apsārtums, par ko nav jāuztraucas, jo tas tikai apliecina, ka produkts darbojas. Maksimālā C vitamīna koncentrācija, ko satur mājas lietošanai paredzēta kosmētika, ir 20%.

Tev nepieciešams krēms ar C vitamīnu, ja āda ir:
•    blāva, pelēcīga, zaudējusi tonusu;
•    tonis ir nevienmērīgs, novērojama pigmentācija.

C vitamīns uzturā

Mūsu platuma grādos dzīvojot, labākie C vitamīna avoti ir ogas – upenes, dzērvenes, smiltsērkšķi, pīlādži, zemenes, kā arī mežrozīšu augļi, plūškoka augļi, kāposti (arī pagatavoti vai skābēti), paprika, pētersīļi, brokoļi, dilles. Tā kā C vitamīns ir nestabils un ūdenī šķīstošs, vislabāk produktus lietot svaigus to sezonas laikā, jo pēc termiskas apstrādes vai ilgstošas uzglabāšanas vitamīna daudzums ievērojami samazinās. C vitamīnu iesaka papildus lietot arī kapsulu veidā, it sevišķi ilgstošās stresa situācijās vai bieži slimojot.  

Ievēro! C vitamīns paaugstina ādas jutību pret UV stariem, tāpēc saulainā laikā krēmus ar augstu tā koncentrāciju labāk nelietot vai virs krēma uzklāt līdzekli ar SPF.

Kosmētika ar C vitamīnu sastāvā

Kiehl’s serums Powerful-Strenght Line-Reducing. Iedarbīgs pretnovecošanas serums ar 12,5% C vitamīna koncentrāciju un hialuronskābi. Izlīdzina ādas toni, mitrina, piešķir ādai tonusu un starojumu. € 59.

Clinique attīrošais pūderis sejai Fresh Powder 7 Day System Vit C. Viegls pūderveida attīrošais līdzeklis, kas attīra, izgaismo un uzlabo ādas tekstūru. Satur tīru C vitamīnu ar 10% koncentrāciju. Paredzēts 7 dienu kursam. € 28.

Dr. Babor Lifting Cellular Vitamin C Booster Concentrate. Efektīvs līdzeklis, kas satur C vitamīnu ar 20% koncentrāciju. Uzlabo ādas elastību, piešķir tai svaigāku izskatu. Aizsargā pret brīvajiem radikāļiem. € 96.

E vitamīns

Dēvēts par ādas vitamīnu, tas stiprina ādas dabīgo aizsargbarjeru jeb lipīdu slāni, neļaujot no tās iztvaikot mitrumam. Arī E vitamīnu uzskata par spēcīgu antioksidantu, jo tas spēj neitralizēt brīvos radikāļus, kurus izraisa dažādi ārēji faktori, jo īpaši UV stari. Ādas atjaunošanās procesos E vitamīns spēlē tādu kā policista lomu – pamanījis brīvos radikāļus, tas  iesaistās cīņā, lai tos neitralizētu. To iesaka lietot kopā ar C vitamīnu, kurš spēj stiprināt novājināto policistu, un šādā tandēmā tie kļūst par īstu antioksidantu bumbu!

E vitamīns arī uzlabo ādas mikrocirkulāciju, stiprinot asinsvadu sieniņas, kā arī novērš ārējos kairinājumus, tāpēc tiek ieteikts jutīgas ādas kopšanai. Šis vitamīns tiek lietots dažādās variācijas: piemēram, vitamīnu komplekss E2, kas apvieno divas savstarpēji papildinošas (taukos šķīstošas un ūdenī šķīstošas) E vitamīnu formas, kuras, no vienas puses, stiprina ādas aizsargbarjeru, regulē apsārtumu un mazina kairinājumu, no otras, – aizsargā šūnas no bojājumiem, tādējādi novēršot priekšlaicīgu novecošanos. Pastiprināti produktus ar E vitamīnu iesaka lietot ziemas periodā un pēc sauļošanās, kā ar izmantot rokas ādu kopšanai aukstā un vējainā laikā.

Tev nepieciešams krēms ar E vitamīnu, ja āda ir:

•    atūdeņota un sausa.
•    jutīga un apsārtusi.

E vitamīns uzturā

E vitamīns ir taukos šķīstošs un augstā koncentrācijā sastopams augu eļļās, it īpaši aukstā veidā spiestajās. Lai uzņemtu nepieciešamo E vitamīna dienas devu, jācenšas uzturā iekļaut dažādas sēklas, mandeles, zemesriekstus, kviešu dīgstus, klijas, sparģeļus, lasi, brūnos rīsus. Tas ir samērā noturīgs un nenoārdās arī gatavošanas procesā.

Padoms! Katru rītu pirms brokastīm izdzer ēdamkaroti augu eļļas, kas ne tikai papildinās tavu dienas E vitamīna devu, bet arī labvēlīgi ietekmēs vielmaiņas procesus.

Kosmētika, kas satur E vitamīnu

Institut Esthederm serums Intensive vitamine E2. Satur divas savstarpēji papildinošas un īpaši stabilas E vitamīna formas (4%), kas cīnās pret brīvo radikāļu iedarbību, nomierina kairinājumu un mazina ādas jutību. € 69.

Logona vitamīnu krēms ar 24 stundu iedarbību. Izcila augu eļļu izlase – kokosriekstu, avokado, hohobas, mandeļu, vīnogu kauliņu. Satur arī šī sviestu un granātu sēklu ekstraktu, kas atjauno un aizsargā ādu, sniedz tai enerģiju. € 15,40.

Kinetics roku un ķermeņa losjons Frangipani & Sicilian Lemon. Dziļi baro sausu un nogurušu ādu, atjaunojot tās mirdzumu un elastību. Sastāvā argāna eļļa, šī sviests un E vitamīns. € 7,95.

A vitamīns

A vitamīns jeb retinols, dēvēts arī par jaunības vitamīnu, tiek uzskatīts par spēcīgāko pretnovecošanas komponentu kosmētikā. Tā darbības princips ir visai agresīvs – izraisot mikrobojājumus ādā, tas aktivizē šūnu pašatjaunošanos.

Sākotnēji A vitamīnu izmantoja aknes un dažādu ādas iekaisumu ārstēšanai. Vēlāk, kad tika atklāts retinola spēcīgais pretnovecošanas efekts, tā pielietojumu paplašināja. Arī A vitamīns ir nestabils, tāpēc kosmētikā izmanto stabilākās tā formas, piemēram, esterus. Lai pasargātu no oksidēšanās, kosmētikas ražotāji to iekapsulē, tādējādi A vitamīns atbrīvojas pēc nokļūšanas dziļākos slāņos, neskarot un netraumējot ādas virskārtu, un atjaunošanās procesi notiek šūnu līmenī. Ņemot vērā A vitamīna iedarbību, kosmētikā mājas lietošanai to izmanto nelielā koncentrācijā – līdz vienam procentam.  Īpaši efektīvi A vitamīna krēmi būs, piemēram, pēc pīlinga vai lāzerprocedūrām. Starp citu, šis vitamīns labvēlīgi ietekmē nagus, novēršot to slāņošanos un šķelšanos, tāpēc sastopams arī roku un nagu kopšanas produktos.

Tev nepieciešams krēms ar A vitamīnu, ja āda ir:

•    blāva, ar izteiktām novecošanas pazīmēm;
•    problemātiska (aknes gadījumā nepieciešams konsultēties ar dermatologu).

A vitamīns uzturā

Produktus, kuri satur A vitamīnu, uzturā ieteicams pastiprināti lietot tieši pavasarī, jo tas palīdz imūnsistēmai cīnīties ar baktērijām un vīrusiem. To var uzņemt, lietojot gaļu, aknas, zivis, piena produktus, olas. Arī augļus un dārzeņus, kuri satur beta-karotīnu (par to liecina dzeltena un oranža krāsa), jo tas gremošanas procesā pārveidojas A vitamīnā. Glāze burkānu sulas faktiski nodrošina organismu ar tam nepieciešamo dienas A vitamīna devu. Tikai jāatceras, ka vienlaikus uzturā lietojamas taukvielas, piemēram, augu eļļas, jo arī šis vitamīns ir taukos šķīstošs!

Kosmētika, kas satur A vitamīnu

Beauté Pacifique atjaunojošais A-vitamīnu nakts būsteris Super3 Booster. Krēma sastāvā ir divi dažādi stabilas formas A vitamīna esteru veidi, kas stimulē kolagēna un elastīna ražošanu, stiprinot ādu. Regulē tauku dziedzeru darbību, novēršot pūtīšu veidošanos.  € 70.

Maria Galland krēms Hydra-Nutritive 96B. Satur bio mikrosfēras, kuras pakāpeniski atbrīvo aktīvās sastāvdaļas – A un E vitamīnus, kas, nokļūstot ādas dziļākajos slāņos, pasargā šūnas no bojājumiem. Spēcīgs mitrinošs efekts. € 58,50.

Mesoestetic retinola koncentrāts (1%) Post Peel. Uz retinolu balstītā formula stimulē kolagēna un elastīna sintēzi. Lietots pēc procedūrām, pagarina un paaugstina to pretnovecošanas iedarbību. Izlīdzina grumbas un uzlabo ādas elastību. € 62,25.