foto: Oļegs Zernovs
Lelde Lietaviete: "Vajag mīlēt sevi un neprasīt no ķermeņa vairāk, nekā ir iespējams"
Cilvēki
2018. gada 19. marts, 06:53

Lelde Lietaviete: "Vajag mīlēt sevi un neprasīt no ķermeņa vairāk, nekā ir iespējams"

Una Ulme

Pastaiga

Pasākumu un TV raidījumu vadītāja Lelde Lietaviete (25) ir no tām personībām, kas atbruņo ar savu vienkāršību un patieso smaidu. Viņa izmanto katru brīvu brīdi, lai papildinātu zināšanas un ņemtu no dzīves kvalitatīvāko, ko tā sniedz. Lai arī Leldei rūp savs stils un izskats, par ārējo veidolu daudz augstāk viņa vērtē sievišķo šarmu, manieres un prātu.

Iedvesma

Attiecībā uz sevi apzīmējums “skaists” pie manis atnāca diezgan vēlu – tikai ģimnāzijas laikā. Pusaudzes gados biju iedzīvojusies diezgan lielos kompleksos par ārieni, jo manu smaidu rotāja pamanāma zobu šķirbiņa, tāpat jau no agra vecuma biju spiesta nēsāt brilles, turklāt līdz ģimnāzijai biju garāka par visiem klases puišiem. Tomēr jāsaka liels paldies manai mammai Elitai un omītei Austrai, kuras, cik vien sevi atceros, stāstīja, ka galvenais ir sievietes iekšējais šarms, prāta spriestspēja un manieres. Viņas vienmēr ir bijušas manas paraugsievietes – dinamiskas, uzņēmīgas un emocionāli bagātas.

Sievišķība

Sievišķība sākas ar manierēm, attieksmi, kādu pauž sieviete, un tikai tām seko vizuālais iespaids. Ārienes kontekstā pirmkārt tas nozīmē koptu sievieti, kura par sevi rūpējas. Pavisam nesen intervēju kādreizējo Rīgas Modeļu nama modeli, modes mākslinieci Asnāti Smelteri un ar prieku vēroju viņas kustības un klausījos viņas runā. Katrā rokas mājienā bija slēpta grācija – neuzspēlēta un viegla, tāpat arī valoda bija tīra, nepiesārņota. Tajā es jutu sievišķīgumu. Man nešķiet, ka tad, ja ikdienā pati atnesu no veikala iepirkuma maisiņus vai ieskrūvēju izdegušu spuldzīti, es būtu zaudējusi savu sievišķīgumu. Protams, ir jauki, ja līdzās ir stiprais plecs, kurš uzņemas šīs rūpes, tomēr būtība slēpjas citviet.

Laika plānošana

Plānotājs ir mans labākais draugs. To pierāda fakts, ka šim gadam esmu iegādājusies veselus divus! Tas ir rīks, kas tur mani grožos, un, ja kaut kas nav ierakstīts plānotājā, vairumā gadījumu to piemirstu. Man patīk dzīvot ar apziņu, ka zinu, ko darīšu pēc mēneša vai diviem, tāpēc  atvaļinājuma vai kāda sen gaidīta koncerta biļetes pērku krietnu laiku iepriekš. Mums visiem ir dots vienāds laika daudzums – 24 stundas ik dienu. Cik produktīvi mēs tās izmantojam? Tas, lūk, ir katra paša ziņā. Mani iekšēji urda nepieciešamība paņemt kvalitatīvāko, ko tajā brīdī spēju. Izmantot savu laiku vērtīgi. Neizšķiest. Vai pēc dušas no rīta vai vannā vakarā, kaut 15 minūtes es nododos grāmatai. Draugs jau pavelk mani uz zoba, ka lielākajai daļai lasāmvielas no ūdens pilieniem sačokurojušās lapas, bet es labāk grāmatas lietoju, nevis ļauju tām grāmatplauktā ietīties putekļu segā.

kā noķert pavasara sajūtu ziemā? savijot pilnus matus ar olīvzariem! 🌿

A post shared by Lelde Lietaviete (@leldelietaviete) on

Stils

Vadot raidījumu Rīgas Stila pavēlnieks, kur ciemojas nozares ievērojamākie profesionāļi, noteikti esmu bagātinājusi savas zināšanas par modi, taču joprojām uzticos savai intuīcijai. Man svarīgi, lai apģērbs kalpotu man, nevis es apģērbam. Otrādi ir pieļaujams tikai augstās modes skatēs, kur defilē modeles. Diemžēl redzu, ka sievietes to bieži piemirst. Mēs esam tās, kurām jāiedveš apģērbā dvēsele un jāiedod tam raksturs. Bērnībā dejoju estrādes dejas, kur vienā no saldsērīgajiem priekšnesumiem mūsu skatuves tērpi bija kartupeļu maisi. Šķiet, tieši toreiz mani piemeklēja atziņa, ka arī visparastāko lietu var iznest skaisti.

Latvijas dizains

Kopš mans darbs ir saistīts ar vietējo uzņēmēju intervēšanu, esmu kļuvusi par kaislīgu latviešu dizaina cienītāju. Vairs neizeju no mājas, ja neesmu uzvilkusi kaut vienu detaļu no pašmāju radītā. Ikdienā valkāju zīmolu Verba, Room 88. un Malvine.lv rotas, ļoti patīk zīmolu Talented, NóLó, Katya Katya, Dace Bahmann apģērbs. Tāpat mani ļoti uzrunā arī arhitektoniskais Elīnas Dobeles apavu dizains, stilīgās zīmola SAZ un INCH2 kurpes.

Runājot par pasaules zīmoliem, ļoti labā cenu līmenī var iegādāties sezonas aktualitātes H&M veikalā. Labprāt izmantoju veikalā piedāvāto iespēju, proti, atdot atpakaļ nevajadzīgās, vairs nelietojamās drēbes, kuras tiek nodotas otrreizējai pārstrādei, un par to saņemt atlaidi jaunam pirkumam.

Sejas ādas kopšana

Mana sejas āda ļoti jutīgi reaģē uz ikdienas dzīves stilu. Ja mēdzu daudz stresot un gulēt par maz, tā tūlīt pat dod ziņu ar sarkaniem izsitumiem un pūtītēm. Tāpēc ar īpašu rūpību veicu attīrīšanas rituālus. Ik vakaru sejas ādu no kosmētikas atbrīvoju ar Garnier micelāro ūdeni.  Tad izmantoju nomierinoši attīrošo Dr.Hauschka pieniņu, kuru uzklāju uz samitrinātas ādas un lietoju kopā ar Foreo Luna mini attīrīšanas ierīci. Šo procedūru veicu nepilnu minūti. Pēc tam lietoju Dr.Hauschka sejas toniku, par ko sajūsmā ir arī mans dzīvesbiedrs.

Sejas ādu mitrinu ar Lancôme līnijas Energie de Vie nakts krēmu un acu gēlu, kuram ir īpašas metāla masāžas bumbiņas. Vairākas reizes nedēļā lietoju Lancôme izgaismojoši attīrošo sejas masku. Kosmētiku mēdzu periodiski mainīt un labprāt ļaujos eksperimentiem. Esmu reizē estēte un praktiķe. Man svarīgi, lai produkts ir ne tikai kvalitatīvs, bet arī skaisti pasniegts un ērti lietojams. Tā teikt – par attiecīgo samaksu es gaidu pilnīgu, nostrādātu pakalpojumu.

Vecums

Domājot par vecumu, mani biedē ne tik daudz fiziskā novecošana, cik mentālā. Bail zaudēt spriestspēju, attapīgumu un svarīgāk par visu – atmiņu ar visu tās iekrāto, īpašo bagāžu.

Grims

Tieši mamma bija tā, kura mani jau agrā vecumā iepazīstināja ar skaistumkopšanu –  dekoratīvo kosmētiku, dienas un nakts krēmiem. Viņu vienmēr saistījis radošais process, tāpēc paralēli darbam starptautiskā kosmētikas zīmola uzņēmumā mamma profesionālā līmenī attīstīja savu hobiju – viņa ir grima māksliniece. Tas, protams, nozīmēja, ka mūsu mājās parādījās arvien vairāk kosmētikas līdzekļu.

Taču šeit darbojās vecā patiesība: mēs alkstam pēc tā, ko nevaram iegūt. Tā kā biju augusi, redzot sev apkārt visdažādākos dekoratīvās kosmētikas produktus, man par tiem neradās sevišķi liela interese. Mamma mēdza mani sapucēt īpaši svinīgiem pasākumiem, bet tam vienmēr sekoja piebilde: tu esi dabīgi skaista, tev to nemaz nevajag! Jau vairāk nekā trīs gadus tieši viņa man veido grimu pirms raidījumiem Rīgas Stila Pavēlnieks.

Mammas paceltā kvalitātes latiņa ir mani izlutinājusi. Esmu prasīga, man patīk, ka meistars savu darbu veic rūpīgi un uzmanīgi. Mammas pieskāriens, protams, nav salīdzināms ne ar vienu citu. Pati ikdienā mīlu izmantot košas, matētas zīmolu Lancôme, NYX, Bourjois Velvet un Smashbox lūpukrāsas. Man šķiet, ka lūpās slēpjas sievietes jutekliskums, tāpēc šo zonu labprāt akcentēju. Man patīk arī piešķirt sejai vieglu mirdzumu ar izgaismotāju, starp maniem favorītiem ir zīmoli Dior, Sensai un Urban Decay.  

Uzturs

Esmu beigusi modeļu skolu, bet neatbildu tās parametriem. Šo nodarbi pametu, jo sapratu, ka man patīk ēst. Tā ir viena no dzīves baudām, un es nevēlos sevi mocīt, lai atbilstu konkrētiem standartiem. Cenšos izvēlēties veselīgu pārtiku, esmu atteikusies no miltu izstrādājumiem, neēdu vēlās vakara stundās, jo no tā ir atkarīga miega kvalitāte. Dzeru daudz ūdens. Daži saka, ka ūdenim nav garšas. Man tā nešķiet. Vēl man ir būtiska produktu izcelsme. Nesen pieteicos tiešās pirkšanas pulciņam, ar kura starpniecību tiek piegādāti bioloģiskie produkti no vietējām saimniecībām. Man ir prieks, ka zaļā domāšana vairs nav tikai dažu frīku padarīšana un cilvēki šajā kustībā iesaistās dabiski. Tādā veidā mēs neesam vienaldzīgi un domājam ilgtermiņa attīstības kategorijās.

Skaistuma recepte

Mīlēt sevi un neprasīt no sava ķermeņa vairāk, nekā iespējams! Prieks par ģimeni un cilvēkiem apkārt. Izdevusies darba diena, kultūra, māksla, deja, bet pāri visam – pateicība, ka man ir dota iespēja to visu izdzīvot!