Mode
2017. gada 13. novembris, 11:33

"Mūza ir perfekts skaistums" - kā modes dizainerus ietekmē sliktās meitenes un citas mūzas

Anita Sedliņa

Pastaiga

Kopš Senās Grieķijas laikiem, kad māksliniekus, dzejniekus un zinātniekus atbalstījušas un iedvesmojušas dievietes, nav zudis maģiskais mūzas statuss.

Arī mūsdienās viņas – un, neslēpsim, bieži vien arī viņi – iedvesmo dizainerus radīt jaunas kolekcijas, konstruktīvi kritizē, kalpo par dzīvajiem manekeniem, ir sirdsdraudzenes/-draugi un radošās enerģijas avoti.

Starp mūzām ir visdažādāko profesiju pārstāves un pārstāvji, protams, visbiežāk aktrises, dziedātājas, modeles, taču arī sabiedrības dāmas un vistuvākie ģimenes locekļi.
Viņiem un viņām ir arī kāda visiem kopīga iezīme – spēcīga un unikāla personība.

Perfekts ekscentriskums

Alesandro Mikēle
Mūza: Māte, kura jau aizgājusi mūžībā.
Ietekme. Gucci ekspresīvais stils, teatrālisms, robežu (piemēram, dzimumu robežu) pārkāpšana, ar ko aizraujas Alesandro, esot dizainera mātes nopelns. “Viņa bija supertraka dāma no superstilīgās kino pasaules. Viņai piemita ekscentriskums un individualitātes ideja, kā ļaudīm bieži pietrūkst mūsdienās. Jo tas, kā tu ģērbies, ir tas, kā jūties un dzīvo, ko lasi – visas tavas izvēles,” savu un māmiņas gaumi skaidro Gucci dizainers. Mikēle atzīst, ka arī viņa darbs modes pasaulē ir mātes nopelns: “Mamma vienmēr bija apsēsta ar kleitām un pucēšanos… Mūsmājās vienmēr ir bijusi svarīga estētika.”

foto: Vida Press
Alesandro Mikēle.

Kad bērni audzina vecākus

Marija Grācija Kjuri
Mūza: 21 gadu vecā meita, vizuālās kultūras studente Rakēle Redžīni.
Ietekme.  Gan strādājot zīmolā Valentino, gan tagad – modes namā Christian Dior, Marijai Grācijai Kjuri izdevies apvienot klasikas vienkāršību un izsmalcinātību ar mūsdienīgi roķīgiem elementiem. Tas esot dizaineres meitas Rakēles nopelns, jo viņa vienmēr iebildusi pret “skaistas lellītes garderobi”.

“Protams, meita ir mana mūza! Mīlu modi un zinu, kas man pašai patīk, taču dažkārt jāieklausās arī citu vēlmēs. Dior meiteņu jaunā paaudze līdzinās Rakēlei – viņas labprāt miksē dažādu stilu elementus,” atzīst dizainere. “Dažkārt ir grūti, ka mammai ir tik smags darbs un nopietni pienākumi, bet tam ir arī savas priekšrocības,” tā savukārt meita pauž prieku par savu modes pasaku – jau nākamajā dienā pēc kolekcijas prezentācijas viņa ir tērpusies visaktuālākajā Dior žaketē.

foto: Vida Press
Marija Grācija Kjuri un Rakēle Redžīni.

Ētiska atbildība un bezgaumīgi laba gaume

Stella Makārtnija
Mūzu aizstājēji: Māte, fotogrāfe Linda Makārtnija, un tēvs, mūziķis Pols Makārtnijs.
Ietekme. “Tā kā manus vecākus neinteresēja modes aktualitātes, mani ļoti iedvesmojusi viņu nepārdomātā gaumes izjūta. Dabisks stils, kurā apvienojās vecas un jaunas lietas, glamūrs un klasika. Viņi mani iedvesmojuši ne tikai radīt skaistas un glamūrīgas kleitas vien.”

foto: Vida Press
Stella Makārtnija.

Vecāku ietekme uz meitas radošo darbību patiešām ir dziļāka par estētikas virskārtiņu – abu aktīvā veģetāriešu, vides, dzīvnieku un cilvēktiesību aizstāvju pozīcija izaudzinājusi Stellu par ētiski nobriedušu modes dizaineri.

foto: Vida Press
Pols un Linda Makārtniji.

No mīlas līdz naidam un atpakaļ

Karls Lāgerfelds
Mūza: modele Inese de la Fresanža.
Ietekme. Tagad elegantajai franču lēdijai Inesei de la Fresanžai ir jau 60, bet viņas karjera sākās 70. gadu vidū, kad slaidā skaistule izpelnījās ievērību gan ar modeles dotībām, gan prasmi sarunāties ar presi un paust savu viedokli par modi un pasauli. 80. gados viņa bija Chanel dizainera Karla Lāgerfelda mūza un kļuva par pirmo supermodeli, kura parakstījusi ekskluzīvu līgumu ar vienu modes namu.

foto: Vida Press

Lielā mīlestība pēkšņi un gluži netaisni beidzās 1989. gadā, kad Inese de la Fresanža tika pasludināta par Francijas Republikas nacionālā simbola Mariannas seju. Karlaprāt, tā bija “garlaicīga, buržuāziska un provinciāla” ideja. Tā kā Lāgerfeldu neesot interesējusi “vēsturiska pieminekļa ģērbšana”, viņš par Inesi vairs negribēja ne dzirdēt... Draudzības saites tika atjaunotas tikai pēc divdesmit gadiem, kad Karls nāca klajā ar cildinājumu: “Viņa ir vairāk nekā satriecoša!” Izlīgumam sekoja nopelniem bagātās modeles piedalīšanās Chanel 2011. gada pavasara/vasaras skatē un reklāmas kampaņā.

foto: Vida Press
Karls Lāgerfelds un Inese de la Fresanža.

Sapņu meitene

Marks Džeikobss
Mūza: kinorežisore Sofija Kopola.
Ietekme. Lai gan Marku Džeikobsu iedvesmo arī tādas popkultūras ikonas kā modele Keita Mosa un mūziķe Šēra, viņa pastāvīgā mūza ir kinorežisore Sofija Kopola. Abu draudzība sākusies jau tālajā 1992. gadā, kad Džeikobss vēl bija zīmola Perry Ellis dizainers.

“Manu uzmanību piesaistīja ne vien viņas izskats, bet arī stila izjūta un manieres. Viņai jau tolaik piemita viss, kas šķiet pievilcīgs man, – talants, stils, radošums, unikāls pasaules redzējums un savs viedoklis. Viņa bija jauna, nevainīga un skaista. Manu sapņu meitene.” Viņi pavada viens otru ne tikai sarkanā paklāja ballītēs (kurās Sofija ierodas, tērpusies tikai un vienīgi viņa radītās drēbēs), bet ir sadarbojušies arī reklāmas kampaņās un pat modes skatēs – Kopola bija Marc Jacobs smaržu Daisy rullīša režisore un 2014. gada pavasara/vasaras kolekcijas modele.

foto: Vida Press
Marks Džeikobs un Sofija Kopola.

Draudzības vārdā

Rikardo Tiši
Mūza Nr.1: realitātes šovu zvaigzne Kima Kardašjana.
Ietekme. Abi iepazinušies ar Kimas dzīvesbiedra, mūziķa Kanjes Vesta, starpniecību. Tagad Kima Kardašjana ir visu Rikardo kolekciju prezentāciju viešņa, Rikardo – viņas VIP ballīšu apmeklētājs un bija arī kāzu kleitas autors.

“Ar Kimu iepazinos kā ar drauga draudzeni, un man vajadzēja pavisam īsu mirkli, lai iemīlētos. Viņa ir mūsdienu Merilina Monro. Cilvēki uzskata, ka Kima ir tikai skaista lellīte, taču patiesībā viņa ir spēcīga un gudra personība,” tā spriež dizainers, kurš bija pirmais Kimas draugs laikā, kad modes industrija snobiski noliedza jauno selfiju karalieni. “Mani teju vai nolinčoja. Bet man bija vienalga. Tagad ikviens dizainers ir gatavs darīt visu, lai tikai varētu viņu ģērbt! Saprotiet, man viņa ir draugs un jauka meitene vienlaikus.”

foto: Vida Press
Rikardo un Kima Kardašjana.

Mūza Nr. 2: performanču māksliniece Marina Abramoviča.
Ietekme. Kamēr Rikardo vēl bija Givenchy radošais dizainers, viņš mainīja modes nama izveidotāja iedibināto virzienu un estētiku. Šajās pārmaiņās iederējās arī jaunas mūzas, kuras atbilda Tiši tumšajai romantikai. Viena no tām ir nu jau septiņdesmitgadīgā, bet joprojām ekstravagantā serbu izcelsmes māksliniece Marina Abramoviča – viņa un dizainers pirmoreiz satikās Parīzes Operas baleta uzveduma Boléro tapšanas laikā 2013. gadā.

Marina bija zīmola 2013. gada pavasara/vasaras reklāmas kampaņas seja, bet 2016. gadā kļuva par pavasara/vasaras kolekcijas skates instalācijas autori un ir pavadījusi Tiši neskaitāmos sarkanā paklāja pasākumos. “Kad iepazināmies ar Rikardo, jutu, ka mums ir vienāda gaume. Rikardo ir kā manis pašas identitātes daļa, ko atklāju tikai tagad,” stāsta māksliniece. Bet Tiši viņai velta īstenas mūzas cienīgus komplimentus: “Tu vari būt vienlaikus māksliniece un sieviete, izskatīties ekstraordināri un superseksīgi!”

foto: Vida Press
Rikardo Tiši un Marina Abramoviča.

Apjomīgā ģimene

Olivjē Rusteings/Balmain
Mūza: TV realitātes šovu Kardašjanu/Dženeru ģimene.
Ietekme: Olivjē Rusteingam pašam ir sava #BalmainArmy, kura sastāvā ir topmodeles Džordana Dana un Džidži Hadida, bet īpašas attiecības viņu vieno ar Kardašjanu – Dženeru ģimeni, ar kuru kopā dizainers gan strādā, gan arī svin pat dzimšanas dienas. Jaunākās ģimenes atvases – Kendala un Kailija Dženeres – ir bijušas Balmain 2015. gada rudens/ziemas kampaņas, Kima Kardašjana un Kanje Vests – 2015. gada pavasara/vasaras kampaņas zvaigznes, bet 2016. gada rudens/ziemas kolekcijas iedvesmas avots ir Kimas slavenās, apjomīgās formas. Kima esot perfekta Balmain mūza: “Es izvēlos mūzas, kuras ir individualitātes, personības un modernās pasaules daļa. Piemēram, Kima Kardašjana. Mans draugs un sieviete, kuru dažādu iemeslu dēļ mīlu.”

foto: Vida Press
Kardašjanu/Dženeru ģimene un Olivjē Rusteings.

Destruktīvais mūzis

Riks Ouvens
Mūza: mākslinieks Džera Diarks.
Ietekme. Lai gan mūzu uzdevums ir radoši iedvesmot tikai uz labu, mēdz būt ārkārtas situācijas, kad mūza kļūst destruktīva. Dizainera Rika Ouvena mūzis – vācu mākslinieks un modelis Džera Diarks, 2015. gada jūnijā, Parīzes Modes nedēļas laikā izlēma demonstrēt savus politiskos uzskatus (daudzi gan pauda neizpratni un bažas, ka tā bijusi tikai pašmērķīga epatāža), demonstrējot plakātu – aprakstītu tēkreklu. Viņš ar gluži nevainīgu smīnu pēkšņi pavērsa pret publiku frāzi: “Please Kill Angela Merkel Not.” Nebūs lieki piebilst, ka Ovenss savu 2016. gada pavasara/vasaras kolekciju teicās veltījis vīriešu agresivitātei.

foto: Vida Press
Džera Diarks.

Dizainera un modeļa sadarbība bija ilgusi vairāk nekā 12 gadu, un Džera esot spēlējis būtisku lomu Rika radošajā procesā un piedalījies ikvienā kolekcijas prezentācijā. Taču puiša neatkarīgais pasaules redzējums galu galā nozīmējis arī neparedzamību. “Tas bija mans mirklis, un tu to sačakarēji!” vēl aizvien niknojas dizainers, kurš pēc skates žurnālistiem dievojās, ka modeli aizkulisēs iekaustījis...

foto: Vida Press
Riks Ouvens.

Sliktās meitenes

Edijs Slimāns
Mūzas: rokmūzikas meitenes.
Ietekme. Edija Slimāna mūza nekad nav bijusi viena personība, tas ir apkopojošs tēls.

foto: Vida Press

Mūziķes Kortnija Lova, Skaija Ferrera, Klēra Bušēra jeb Grimes, Keila un Kima Gordonas šim dizaineram palīdzējušas mainīt tradicionālos priekšstatus par sievišķību, padarot tos roķīgākus, jauneklīgākus un mūsdienīgākus. Jā, arī paplašināt savu izstrādājumu komerciālo pievilcību tās auditorijas acīs, kuru parasti neinteresē snobiskie franču augstās modes nami.

foto: Vida Press
Edijs Slimāns

Aktrises ģērbējs

Haiders Akermans
Mūza: aktrise Tilda Svintone.
Ietekme. Tilda Svintone Holivudā izceļas ar unikālu, androgīnu un pārlaicīgu stila izjūtu. Nu jau 15 gadu viņa par savu garderobi var pateikties tuvam draugam, kolumbiešu izcelsmes dizaineram Haideram Akermanam, kurš lepojas, ka drīkst ietērpt slaido britu lēdiju, ar kuru saprasties varot no pusvārda. “Ir ļoti maz drēbju, kuras ir tik piemērotas kustībām un ķermenim kā Haidera dizainētās. Varētu domāt, ka funkcionalitātei mode neuzstāda īpaši augstas prasības, taču tai ir nozīme! Pārāk daudzi dizaineri ir sākuši darināt drēbes nekustīgai pozai, vienai fotogrāfijai,” tādi savukārt ir aktrises argumenti.

foto: Vida Press
Haiders Akermans un Tilda Svintone.

Svētie sakari

Anna Demulemeistere
Mūza: mūziķe Patija Smita.
Ietekme. Beļģu dizaineres mīlestība pret dziedātāju (kuru viņa dēvē nevis par mūzu, bet gan dvēseles radinieci) ir uzplaukusi laikā, kad dizainere 16 gadu vecumā iegādājās Patijas Smitas mūzikas albumu Horses.

1991. gadā Anna Demulemeistere izmantoja Petijas Smitas mūziku par savas debijas kolekcijas mūzikas celiņu un, pateicoties par to, aizsūtīja mūziķei šīs kolekcijas kreklu. Pēc piecus gadus ilgas vēstuļu sarakstes abas beidzot tikās vienā no Patijas Beļģijas koncertiem. Kopš tā laika draudzenes sadarbojušās Ann Demeulemeester 2000. gada pavasara/vasaras kolekcijas Woolgathering (vārdu spēle ar nozīmi “sapņošana nomodā”, burtiski – “vilnas vākšana”; pēc Patijas Smitas 1992. g. autobiogrāfijas ar tādu pašu nosaukumu) un 2006. gada rudens/ziemas vīriešu kolekcijas tapšanā.

Taču viņu draudzība ir kas vairāk par šiem projektiem: “Patija vienmēr ir bijusi manas pasaules daļa. Nevēlos vulgarizēt mūsu patiešām maģiskos un skaistos sakarus. Tie ir gandrīz svēti, un tas ir iemesls, kādēļ par to presē nerunāju. Lūdzu, nenoīsiniet mūsu draudzību līdz biksēm un svārkiem!”

foto: Vida Press
Anna Demulemeistere un Petija Smita.

Mīlestības pierādījums

Toms Fords
Mūza: stiliste, CR Fashion Book redaktore Karīna Roitfelda.
Ietekme. “Ja esi kļuvusi par mūzu, tu būsi mūza uz visiem laikiem,” smejas Karīna. Savas stilistes karjeras laikā viņa ir sadarbojusies arī ar citiem modes smagsvariem – Karlu Lāgerfeldu un Rikardo Tiši, taču savulaik visciešāk Roitfeldas vārds saistīts ar Tomu Fordu un viņa darbiem. 90. gadu sākumā viņi iepazinušies modes fotogrāfa Mario Testīno fotostudijā, un Forda 90. gadu kolekcijas ir tieši kopējušas Karīnas strikto un pavedinošo stila izjūtu; un duets kļuvis nešķirams.

“Dzīvē un jo īpaši modē ir tikai pāris supertalantīgu cilvēku. Tā ka jājūtas svētītam, kad izdodas ar tādiem sastapties. Lai strādātu šajā industrijā, ir nepieciešamas personas, kurām var uzticēties un uz kurām var paļauties,” Tomu slavē stiliste. Dizainers atbild līdzīgi: “Viena no Karīnas labākajām īpašībām ir spēja savos sadarbības partneros izcelt labāko. Ja skaties uz fotogrāfu veikumu, labākās bildes būs uzņemtas kopā ar viņu, savukārt dizaineriem labākās būs Karīnas konsultētās kolekcijas. Viņa palīdz mums visiem kļūt labākiem!” Un pāri visam esot patiesa draudzība un lojalitāte, kas šajā industrijā ir retums. “Mūsu attiecības ir pierādījums spēcīgām draudzības saitēm,” teic Karīna. “Mīlestības pierādījums. Un šajā ziņā gadu gaitā nekas nav mainījies.”

foto: Vida Press
Karīna Roitfelda un Toms Fords.

Īstas attiecības

Džeisons Vu
Mūza: aktrise Diāna Krīgere.
Ietekme. Kad aktrise lūgusi aizlienēt vienu no Džeisona Vu kleitām Kannu kinofestivāla ballei, dizainers to viņai piegādājis pats, lai godam izmantotu tik izdevīgu iepazīšanās iespēju. Un draudzība sākusies.

“Strādājam kopā jau daudzus jo daudzus gadus. Viņa ir atbalstījusi mani gan zīmola Jason Wu laikā, gan tagad, kad strādāju zīmolā Boss. Mūsdienās slavenību ģērbšana ir komerciāls pasākums, tādēļ man šīs attiecības ir vēl jo būtiskākas – tās ir īstas un turpinās ārpus sarkanā paklāja robežām,” atklāj dizainers.

Viņai Džeisons rada ne tikai kleitas prezentācijām – aktrises vārdā dizainers nodēvējis rokassomu Diane, viņu pasludinājis par 2015. gada pavasara/vasaras kolekcijas iedvesmas avotu, un abi kopā ar savām otrajām pusītēm mēdz iziet sabiedrībā, piemēram, apmeklē mūzikas festivālus Coachella. “Man patīk Džeisona Vecās pasaules manieres un pieeja modei – sajūsma par klasiskām, pašpārliecinātām, ar gaumi apveltītām sievietēm. Viņš ir lielisks dizainers un jautrs cilvēks. Ja varētu, es viņu ņemtu līdzi visur…” atzīstas aktrise un mūza.

foto: Vida Press
Diāna Krīgere un Džeisons Vu.

Mūza ir perfekts skaistums

Donatella Versače
Mūza: aktrise un mūziķe Dženifera Lopesa.
Ietekme. Donatellai Versačei ir daudzas mūzas (tostarp mūziķes Madonna un Lēdija Gaga), bet sirdij tuvākās radošās un personiskākās attiecības viņu saistot ar aktrisi un dziedātāju Dženiferu Lopesu. “Mūzas vienmēr iederējušās Versace zīmola leģendā. Mūsu DNS ir grieķu un romiešu mitoloģija, un pārlaicīgs skaistums ir modes nama kods. Mūza ir ideāls – perfekts skaistums, glamūrs un pievilcība,” skaidro Donatella. “Versace nozīmē spēku, individualitāti un varu, dzīves baudīšanu un patiesas jūtas. To visu, manuprāt, iemieso Dženifera – kaislīga, enerģiska un harizmātiska sieviete.” Arī aktrise jūsmo par tālajā 2000. gadā sākušos sadarbību: “Donatella ir lieliska! Donatellas radītais dizains izstaro klasisko Holivudas glamūru un roķīgumu, viņa sievietēm liek izskatīties sievišķīgām un seksīgām.”

foto: Vida Press
Donatella Versače un Dženifera Lopesa.

Zīmola identitāte

Džozefs Altuzarra
Mūza: stiliste Vanesa Traina.
Ietekme. “Vanesa ir ierakstīta zīmola Altuzarra DNS. Viņa ir kopā ar mani kopš paša sākuma,” tā dizainers vēsta par sadarbību, kurā Vanesas Trainas uzdevums ir zīmola konsultēšana un stils. Abi iepazinušies pirms vairāk nekā desmit gadiem un kopā izauguši no ambicioziem jauniešiem par ietekmīgām modes personām. “Viņa ir Altuzarra identitāte, drīzāk mūsu ģimenes locekle, nevis stiliste. Radoša personība ar konkrētu estētikas ideju un spēcīgu viedokli par pasaulē notiekošo,” jūsmo dizainers.

foto: Vida Press
Džozefs Altuzarra un Vanesa Traina.

.