foto: Shutterstock
Brīnumainā molekula - jeb kā mūsu ādas skaistumam palīdz hialuronskābe
Ar gadiem ādā padziļinās krunciņas, sāk noslīdēt sejas ovāls. Šis ir brīdis, kad palīgā nāk kosmētika, kas satur sintezētu hialuronskābi.
2017. gada 28. jūlijs, 12:40

Brīnumainā molekula - jeb kā mūsu ādas skaistumam palīdz hialuronskābe

Una Ulme

Pastaiga

Pateicoties zinātnes sasniegumiem, jaunās paaudzes sejas mitrinātāju formulās iekļautā hialuronskābe darbojas daudz efektīvāk nekā agrāk.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šobrīd nākamā kosmētikas industrijas galvenā aktualitāte pēc retinola un C vitamīna ir produkti, kuru sastāvā ir hialuronskābe ar dažādu molekulmasu. Vēl pirms pāris gadiem tas bija lielākais klupšanas akmens, jo sintezētai hialuronskābei ir pārāk liela molekulmasa, tāpēc tā nespēj izkļūt cauri ādas aizsargbarjerai un pamatā darbojas virskārtā. Zinātnes uzdevums bija to padarīt mazāku, un šobrīd arvien vairāk kompāniju piedāvā hialuronskābes produktus ar trīs un pat astoņu dažādu lielumu molekulmasām.

Mazliet fizioloģijas

Lai izprastu, kāpēc mūsu ādai nāk par labu papildu hialuronskābe, vērts iedziļināties tās darbības principos. Cilvēka organisma šūnas dzīvo starpšūnu šķidrumā, kur tās iegūst skābekli, barības vielas un atjaunojas. Hialuronskābe ir viens no svarīgākajiem elementiem, kas aizpilda starpšūnu telpu, piesaistot ūdeni, palīdzot aizplūst toksīniem un piedaloties gan jaunu sīko kapilāru veidošanā, gan citu ādai nepieciešamo vielu sintēzē. Tā ir galvenā ādas, muskuļu un pat kaulu mitrinātāja. No tā, cik daudz hialuronskābes organisms spēs saražot, būs atkarīgs ādas ārējais veidols – cik tā būs tvirta un elastīga.

Kā nokļūt dziļāk?

Ar gadiem hialuronskābes daudzums starpšūnu telpā samazinās un āda zaudē savu dabīgo spēju aizturēt mitrumu. Rezultātā padziļinās krunciņas, sāk noslīdēt sejas ovāls. Šis ir brīdis, kad palīgā nāk kosmētika, kas satur sintezētu hialuronskābi. Tā spēj piesaistīt ūdeni līdz par 1000 reizēm vairāk par savu svaru un ļauj vizuāli izlīdzināt un piepacelt ādu vietās, kur tas nepieciešams.  Tā kā organismam šī viela nav sveša, āda to atpazīst un ļoti labi absorbē. Tas, cik dziļi darbosies konkrētas produkts, ir atkarīgs no hialuronskābes molekulmasas lieluma. Jo mazāks būs tās svars, jo dziļāk iekļūt zemādas slānī tā spēs un tad līdzās mitrināšanai veiks arī bioloģiskās atjaunošanas funkciju. Tas nenozīmē, ka lielas molekulmasas hialuronskābe neveic savu uzdevumu. Gluži pretēji, darbojoties ādas virskārtā, tā izveido mitrumu noturošu slānīti un stiprina ādas aizsargbarjeru. Tomēr labākam rezultātam ieteicams izvēlēties kosmētikas līdzekli ar kombinētām molekulmasām.