foto: Shutterstock
Skaists iedegums bez saules: testējam bronzerus un citus paštonējošos līdzekļus
Pirms paštonējošā līdzekļa uzklāšanas ieteicams veikt ķermeņa un sejas pīlingu, kā arī labi samitrināt ādu. Atceries: šos līdzekļus nevar nomazgāt.
2017. gada 25. augusts, 05:30

Skaists iedegums bez saules: testējam bronzerus un citus paštonējošos līdzekļus

Una Ulme

Pastaiga

Pašiedeguma līdzeklis ir lieliska alternatīva iedeguma iegūšanai un uzturēšanai, it sevišķi Latvijas klimatiskajos apstākļos.

Kā veidojas iedegums

Izplatītākā pašiedeguma krēmu sastāvdaļa ir dihidroksioacetons (DHA), ko iegūst no cukurniedrēm. Reaģējot ar ādā esošajām brīvajām aminoskābēm, tas aktivizē melanocītus – šūnas, kuras atbild par melanīna sintēzi ādā, tādējādi veicinot brūnā pigmenta veidošanos. Tomēr šai vielai ir vairākas nepilnības – tā sausina ādu un rada arī specifisko aromātu, kas daudzus attur no pašiedegumu līdzekļu lietošanas. Tādēļ tiek meklētas dažādas jaunas alternatīvas. Viena no tām ir eritruloze – cukurs, ko visai sarežģītā veidā iegūst no avenēm. Iedeguma produkti, kuri satur šo sastāvdaļu, sniedz dabiskāku un vienmērīgāku iedegumu, turklāt ar mazāk izteiktu aromātu.

Papildu rūpes par ādu

Lai arī pastāv teorija, ka DHA paātrina ādas šūnu novecošanos, lietots tikai periodiski, kaitējumu ādai pašiedeguma līdzeklis nenodarīs. Tomēr labāk izvēlēties produktus, kuri tonēšanas gaitā ādu papildus mitrinās un bagātinās ar vitamīniem. Īpaša uzmanība jāpievērš  tieši kopjošajām sastāvdaļām – antioksidantiem, eļļām, augu ekstraktiem. Regulāri izmantojot paštonējošos līdzekļus, antioksidantus ieteicams lietot arī iekšķīgi.

A post shared by St.Tropez (@sttropeztan) on

Rezultāts – individuāls

Tas, cik dabiski izskatīsies mākslīgais iedegums, nav droši iepriekš zināms – ādas un paštonējošās kosmētikas mijiedarbība mums katram var būt atšķirīga. Tāpēc ādas reakciju ir grūti paredzēt un, sākot lietot jaunu pašiedeguma līdzekli, vispirms to ieteicams pārbaudīt uz neliela ādas laukuma.

Alternatīva – bronzeris

Ja iedeguma efekts nepieciešams tikai vienam pasākumam, var lietot līdzekli, kura sastāvā iekļauta krāsviela, – bronzeris iekrāsos ādu uzreiz un būs viegli nomazgājams. Vienīgi, to lietojot, ieteicams nevalkāt gaišu apģērbu, jo tas var izsmērēties. Bronzeriem bieži pievieno arī gaismu atstarojošas daļiņas, kas ādu padara mirdzošu.

A post shared by Keity Drennan (@keitydrennan) on

Neaizsargā no saules!

Paštonējošo līdzekļu lietošana nepasargā no saules staru iedarbības. Pat, ja, pateicoties mākslīgajam iedegumam, būsi glīti brūna, apdegt vari tik un tā. Tāpēc papildus jālieto saules aizsargkrēmi.

Īslaicīgs efekts

Pašiedeguma līdzekļa izraisītie melanīna sintēzes procesi notiek ādas virskārtā, tāpēc iedeguma efekts ir īslaicīgs. Šūnām daloties un noārdoties, āda pamazām kļūst gaišāka, un trīs – sešu dienu laikā iedegums pazūd pavisam.

Izvērtēt vajadzības

Kosmētikas tirgū pieejami pašiedeguma līdzekļi krēmu, eļļu, pieniņu, losjonu, emulsiju, želeju un putu veidā. Atsevišķi produkti ir paredzēti lietošanai visam ķermenim, citi tikai sejai vai kājām. Tie savā starpā atšķiras ar pigmenta koncentrāciju un citām īpašībām, tāpēc, iegādājoties produktu, skaidri jāapzinās savas vajadzības. Gaišai ādai labāk izvēlēties vieglas iedarbības līdzekli, kas iedegumu veido pakāpeniski. Vismazākais neizdošanās risks būs tad, ja pašiedeguma līdzekli lietosi uz jau iesauļotas ādas – dabiskā iedeguma paspilgtināšanai.

Pareiza paštonējošā līdzekļa uzklāšana

•    Pirms paštonējošā līdzekļa uzklāšanas ieteicams veikt ķermeņa un sejas pīlingu, kā arī labi samitrināt ādu. Pretējā gadījumā sausajās un raupjajās vietās pašiedeguma līdzeklis klāsies nevienmērīgi.
•    Ja tev ir sausa āda, kas lobās, tad labāk atturies no šo produktu lietošanas.
•    Līdzekļa uzklāšanu sāc ar kājām, pakāpeniski virzoties uz augšu. Lai iesmērētu muguru, labāk izmantot kāda uzticama cilvēka palīdzību.
•    Visproblemātiskākās vietas, kuras nodod, ka lietots paštonējošais līdzeklis, ir potīšu apvidus, kāju un roku pirkstu starpas, locītavu vietas, plaukstas. Tāpēc šajās zonās ieteicams līdzekli klāt plānākā kārtā un rūpīgi iemasēt, līdz āda kļūst pilnīgi sausa.
•    Kad līdzeklis uzklāts, īpaši uzmanīgi nomazgā rokas. Sevišķi centīgi – plaukstu iekšpuses, bet pirkstu starpas iztīri ar mitru salveti.
•    Ja nevēlies smērēt rokas, vari izmantot īpašus cimdiņus tonējošā līdzekļa uzklāšanai vai švammīti. Tiesa, tas prasīs zināmas iemaņas.
•    Pēc paštonējošā līdzekļa uzklāšanas uz sejas notīri uzacis un zonu pie matu saknēm.
•    Pēc krēma uzklāšanas pagaidi, līdz līdzeklis iesūcas ādā, un tikai tad apģērbies.
•    Atceries, ka mākslīgo iedegumu nevar nomazgāt! Tāpēc to noteikti nevajadzētu izmēģināt iepriekšējā dienā pirms kāda svarīga pasākuma.

Pastaiga testē:

Mary Cohr sejas krēms Perfect Bronze

Produktā kombinētas jaunākās pašiedeguma sastāvdaļas, kas nodrošina dabiska izskata iedegumu. Bagātināts ar mitrinošiem komponentiem, tādēļ nesausina ādu. Piemērots visiem ādas toņiem.

Jeļena: “Patīkams aromāts, nav lipīgs un ātri iesūcas. Tonis nav košs, ir vienmērīgs, ar zeltainu nokrāsu. Nesmērē apģērbu un ir samērā noturīgs. Iedeguma tonis saglabājas ilgāk nekā citiem līdz šim lietotiem pašiedeguma produktiem.”

Guinot  paštonējošais krēms sejai Creme Hydra Bronze

Mitrinošs sejas krēms, kas piešķir ādai patīkamu, dabisku iedegumu un mirdzumu. Tonis attīstās pakāpeniski. Krēms izgaismo seju, liekot tai izskatīties pievilcīgākai.

Inita: “Ļoti patīkams, mierīgs aromāts. Izcili klājas, viegla tekstūra, ātri iesūcas, nekas nelīp, sajūta kā pēc laba mitrinošā krēma lietošanas. Pamazām veidojas viegls iedeguma tonis, vienmērīgs, bez plankumiem.”

Lovea paštonējošais līdzeklis

A post shared by @emmaizabellas on

Ekoloģiski sertificēts pašiedeguma veicinātājs. Vieglas konsistences, tāpēc ātri iesūcas, neatstājot lipīguma sajūtu. Ērti izsmidzināms – tas ļauj vienkāršāk un vienmērīgāk uzklāt produktu.

Marina: “Uzklāts šis līdzeklis smaržo pēc vaniļas, un pašiedeguma krēmiem raksturīgais aromāts jūtams pavisam vāji. Produkts samērā ātri iesūcas, tomēr, tā kā tas ir pilnīgi caurspīdīgs, jāuzmanās ar uzklāšanu, lai nepārspīlētu. Tā kā darīju to ļoti piesardzīgi, iedegums izveidojās viegls, tāpēc nākamajā dienā procedūru atkārtoju un ar rezultātu biju apmierināta.”

Organix Cosmetix paštonējošais ķermeņa losjons

A post shared by Nati (@bombcosmeticsobninsk) on

Dabisks produkts, kurš veido vieglu un pakāpenisku iedegumu. Losjons neatstāj traipus un viegli iesūcas. Papildus iedeguma efekta radīšanai tas dziļi mitrina un kopj ādu.

Inita: “Produktam piemīt aromāts, kurš gan neasociējas ar specifisko paštonējošo līdzekļu smaržu, tomēr ir diezgan izteikts. Klājas viegli, iesūcas ātri, tonis ir vienmērīgs. Šis ir vieglā iedeguma toņa produkts, veidojas pamazām, tāpēc vismaz sākumā lietoju katru dienu.”

Payot pašiedeguma sprejs Body Elixir

A post shared by PAYOT France (@payotfrance) on

Satur melnās rozes ekstraktu, kas lieliski mitrina ādu. Nodrošina vieglu, dabisku un zeltainu iedegumu. Pielāgojas ādas tonim.

Anita: “Aromāts sākumā ir jūtams, taču ātri gaistošs. Pārdomāts aerosola galviņas dizains, kas nodrošina plašu un sedzošu klājumu. Tomēr jāizmanās, lai neuzpūstu par daudz. Klājums ir izteikti mitrs un žūst lēnām. Iedegums veidojas vienmērīgs, un pats galvenais – nav jāsmērē rokas.”

St. Tropez paštonējošais losjons Gradual Tan Tinted

Mitrinošs produkts, kurš veido vieglu, dabisku, zeltainu, veselīga izskata iedegumu. Bagātināts ar patīkamu aromātu, un pašiedeguma krēmiem raksturīgā smarža nav jūtama. Piemērots arī ikdienas lietošanai.

Olga: “Līdzeklis viegli klājas, ātri uzsūcas un nožūst, bez lipīguma sajūtas. Aromāts ir izteiksmīgs, bet diezgan patīkams. Nākamajā dienā nav jūtams. Tonis ir ļoti dabisks, lieliski saskanēja ar manu ādas krāsu. Lietoju divas dienas pēc kārtas, pēc tam vēl pāris dienu tas turējās.”