Strādāšana naktī var izraisīt vēzi, brīdina pētnieki
Tiem vīriešiem, kas naktis pavada darbā, esot lielāka iespēja saslimt ar prostatas vēzi nekā tiem, kas strādā dienas stundās.
Runā speciālists
2016. gada 28. decembris, 06:02

Strādāšana naktī var izraisīt vēzi, brīdina pētnieki

Jauns.lv

Kvebekas universitātes pētnieki noskaidrojuši, ka vīrieši ar vēzi saslimst biežāk nekā sievietes. Pēc zinātnieku domām, tas notiek tāpēc, ka vīrieši biežāk nekā sievietes strādā nakts maiņās. Tiem vīriešiem, kas naktis pavada darbā, ir lielāka iespēja saslimt ar prostatas vēzi nekā tiem, kas strādā dienas stundās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pētījuma rezultātus zinātnieki ir publicējuši žurnālā "Annals of Medicine". Nakts darbiniekiem bieži vien ir problēmas ar urīnpūsli, zarnu traktu un plaušām. Turklāt audzējs var izplatīties pa visu organismu, ieperinoties jebkurā orgānā. Pētnieki secinājuši, ka nakts darbs pamatīgi grauj arī sieviešu veselību. Sievietes parasti cieš no piena dziedzeru audzēja. Statistika liecina, ka ar vēzi saslima 27% vīriešu, kas strādāja naktīs 76% nakts maiņas strādnieku saslima ar plaušu vēzi, 70% cieta no urīnpūšļa vainām.

Zinātnieki uzskata, ka organismam kaitē miega hormona melatonīna piespiedu nomākšana. Melatonīns izdalās nakts stundās un regulē nomoda un miega attiecības. Paliekot nomodā, organisms funkcionē nedabiskā režīmā, tāpēc daudzi procesi notiek nesaskaņoti. Ja cilvēks nakts maiņā strādā gadu desmitiem, onkoloģiskās slimības draudi var būt ļoti reāli. Kanādas pētnieki izteica pārsteidzošu pieņēmumu: pusstundu ilgs miegs dienas laikā samazina iespēju saslimt ar vēzi. Tomēr pārlieku daudz gulēt arī nav labi. Ja cilvēks ilgus gadus guļ ilgāk par desmit stundām, arī ir liela varbūtība, ka organismā attīstīsies vēža šūnas.

Žurnāls "Patiesā Dzīve" / Foto: Shutterstock