foto: ekrānuzņēmums no video
Latvijā pieejama moderna tehnoloģija vēža diagnosticēšanā, turklāt konkrētām grupām arī apmaksāta
2018. gada 20. novembris, 16:00

Latvijā pieejama moderna tehnoloģija vēža diagnosticēšanā, turklāt konkrētām grupām arī apmaksāta

TV24

Aizvadītajā RīgaTV 24 raidījumā “Nākotnes medicīna” tika runāts par onkoloģiskajām saslimšanām un to diagnostiku. Medicīna ar katru dienu attīstās, un Latvijā šobrīd pieejams jauns un unikāls diagnostikas veids, kuru apmeklējumu apmaksā valsts krūts vēža, bronhu un plaušu vēža, taisnās zarnas vēža un melanomas pacientiem.

Par jaunākajiem izmeklējumiem un onkoloģisko saslimšanu diagnostiku un ārstēšanu raidījumā stāsta Latvijas jūras medicīnas centra radarioloģijas nodaļas vadītāja Līva Zemeskalna  , Radiologs, VC4 Radioloģijas dienesta vadītājs Kaspars Stepanovs un „Veselības centrs 4” radioloģe diagnoste, ultrasonogrāfijas speciāliste Sandra Lapuķe.

Pozitronu Emisijas Tomogrāfija (PET/CT) sastāv no divām daļām, viena ir PET, kas ir Pozitronu Emisijas Tomogrāfijas daļa, kura uztver vietas organismā, kuras ir radioaktīvas, kur ir paaugstināts metabolisms, tās ir vēža šūnas. Otra ir CT daļa – kompjūter tomogrāfijas daļa, kurā iegūst cilvēka anatomiju. Izmeklējuma beigās šie abu izmeklējumu attēli tiek salikti kopā – PET un CT daļa, iegūstot anatomisku attēlu, kur parāda, kurā vietā ir paaugstināts metabolisms – vēža šūnas, arī iekaisuma šūnas. 

Lielākā daļa pacientu uz šo izmeklējumu nāk jau zinot savu primāro patoloģiju un onkoloģiju. Lielākoties šis izmeklējums tiek veikts, lai konstatētu, vai nav attālinātas metastāzes organismā, jo tad jāmaina ārstēšanas taktika. Ja vēzis ir lokāls, var pielietot ķirurģiju, ja tas ir izplatījies, ir metastāzes jāpielieto ķīmijterapija, vai tamlīdzīgi. 

Protams, izmeklējums tiek veikts, lai novērtētu ārstēšanas efektivitāti, piemēram, pēc operācijas, apskatot, vai nav atgriezies recidīvs, arī pēc ķīmijterapijām, apskatot, vai tā iedarbojusies. 

Izmeklējums palīdz noteikt primāro audzēju. Tad (PET/CT) izmeklējumu laikā, iespējams atklāt, kurā vietā ir lokalizēts primārais audzējs. 

Kā notiek šis izmeklējums?

Ierodoties uz pārbaudi, vispirms tiek veikta neliela intervija, lai noskaidrotu, ko pacients ir ēdis pēdējās stundās, jo ļoti svarīgi, ka nav uzņemts cukurs. Pēc pārrunām, pacientam vēnā tiek ievadīta radioaktīva viela, kas saistīta ar cukuru, glikozes metabolismu. Pēc tam pacients stundu guļ miera stāvoklī. Pēc stundas, pacientam tiek veikts izmeklējums, kas ilgst no 20 līdz 25 minūtēm. Pēc tam pacients droši var doties mājās. Izmeklējums ir pilnībā drošs un nesāpīgs. Radioaktīvā viela jau izmeklējuma laikā ir pilnīgi izdalījusies, un pacients ir pilnībā nekaitīgs arī apkārtējiem. Pēc izmeklējuma, speciālisti izveido apvienotos attēlus un veic dažādus mērījumus, pēc tam apraksta izmeklējumu rezultātus un nosaka diagnozi, atbildot uz ārstējošā ārsta uzdotajiem jautājumiem nosūtījumā.

Pozitronu Emisijas Tomogrāfija (PET/CT) ir ļoti progresējoša metode, kas vērsta uz onkoloģisko pacientu izmeklēšanu. Pasaulē, joprojām, tiek meklētas jaunas radioaktīvās vielas, kas ir specifiskas konkrētam vēža veidam. Šobrīd pieejamās procedūras tiek veiktas ar vielu, kas ir sensitīva un jūtīga pie plaša vēža spektra. 

Radioaktīvā viela ir sava veida starojums, bet šī deva ir ļoti maza, tas ir daudz niecīgāks par kompjūtertomogrāfijas iegūto starojumu. Atšķirība ir tā, ka kompjūtertomogrāfijas laikā pats aparāts apstaro cilvēku, tad radioaktīvā deva ir daudz lielāka, nekā daudzums, kas tiek ievadīts vēnā Pozitronu Emisijas Tomogrāfijas laikā. Cilvēka organismu šis izmeklējums neietekmē. 

Kādreiz, kad Latvijā nebija šādas iespējas, pacientam bija jāstaigā pa vairākiem un dažādiem ārstu kabinetiem. Pēc primārā vēža atklāšanas pacientam bija jāveic datortomogrāfijas krūškurvim, vēderam, scintigrāfija kaulu sistēmai. PET izmeklējums šobrīd apvieno visus trīs izmeklējumus, ietaupot līdzekļus un laiku. 

Šobrīd Latvijā ir piešķirts valsts finansējums pacientiem ar četru veidu onkoloģisku saslimšanu, tas ir, krūts vēža, bronhu un plaušu vēža, taisnās zarnas vēža un melanomas pacientiem. No pirmā septembra ir piešķirts finansējums bērniem ar hematoonkoloģiskām saslimšanām.