foto: Shutterstock
Cilvēki sašutuši – vai “Ibumetin” lietošana tiešām spēj ietekmēt auglību? Raidījums skaidro satraucošo informāciju
2018. gada 13. novembris, 10:38

Cilvēki sašutuši – vai “Ibumetin” lietošana tiešām spēj ietekmēt auglību? Raidījums skaidro satraucošo informāciju

Jauns.lv

“Ibuprofēna tablešu lietošana var ietekmēt auglību. Šo pretsāpju zāļu lietošana var būt par iemeslu nespējai ieņemt mazuli,” šāda informācija izplatīta sociālajā tīklā “Facebook” un ar to dalījušies jau teju 1,5 tūkstoši cilvēku.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ibuprofēns ir aktīvā viela gandrīz jebkurā pretsāpju medikamentā, ko aptiekās iespējams iegādāties bez receptes. 

Cilvēku sašutumu raisījis fakts, ka būtiskā medikamenta blakusparādība nav ietverta, piemēram, vienā no populārāko pretsāpju medikamentu aprakstiem - “Ibumetin”. Savukārt, angļu valodā šāds brīdinājums gan parādoties. 

Kārtējā viltus ziņa, lai satracinātu sabiedrību, vai bažām patiešām ir nopietns pamats, vakar, 12. oktobrī, skaidroja TV3 raidījums “Bez Tabu”. Kā raidījumā stāsta ģimenes ārste Ilze Aizsilniece, par šādu blakusparādību ziņots nesen. Cilvēki par zāļu izraisītām blakusparādībām var ziņot vienotā datubāzē, beigās ziņojumus apkopo un informāciju nodot tālāk sabiedrībai. 

Aizsalniece gan uzsver, ka jebkura bezrecepšu medikamenta lietošana var izraisīt kādu blakusparādību, tāpēc pret to lietošanu jāizturas ar īpašu atbildību. Ja sāp galva, jāmeklē cēlonis, nevis jāiztukšo kārtējā “Ibumetin” paciņa. 

Tikmēr Zāļu Valsts aģentūras pārstāve Daiga Ošiņa apstiprina, ka ibuprofēna saturošas zāles tik tiešām spēj ietekmēt sievietes auglību, taču tas vairāk nozīmē to, ka zāļu lietošanas laikā var būt apgrūtināta grūtniecības iestāšanās, nevis neatgriezeniska neauglība. 

Pēc plašās ažiotāžas sociālajos tīklos, Zāļu Valsts aģentūra aicinājusi ražošanas apliecību īpašniekus ieviest izmaiņas un par iespējamām blakusparādībām informēt.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",