foto: Shutterstock
Labākais līdzeklis cīņā pret pumpām nav medikamenti - kā tikt no tām vaļā uz visiem laikiem
2018. gada 13. novembris, 06:15

Labākais līdzeklis cīņā pret pumpām nav medikamenti - kā tikt no tām vaļā uz visiem laikiem

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Labākais līdzeklis cīņā ar pumpām ir nevis medikamenti, bet gan pareizs uzturs.

Kad esi jauns, izskats nozīmē visu. Šī apsēstība ar izskatu, kas stāv pāri visam, ir viens no iemesliem, kāpēc akne Rietumvalstīs ir tik samilzusi problēma.

Rietumu pusaudžu uztverē pūtītes padara dzīvi nožēlojamu, izkropļo seju, grauj pašapziņu un ir bezgalīgu sāpju un ciešanu avots. Paši cietēji un viņu vecāki ir gatavi uz visu, lai tikai atbrīvotos no šīs ligas.

Tradicionāli tiek uzskatīts, ka pūtīšu veidošanos veicina vismaz divi faktori, un tieši šā pieņēmuma dēļ radušās arī divas baisas veselībai bīstamas pūtīšu ārstēšanas metodes. Pubertātes laikā straujāk sāk veidoties sebums – taukains šķidrums, ko ražo nelielie tauku dziedzeri zem ādas blakus folikuliem. Pastāv pieņēmums, ka izskatu maitājošie iekaisušie plankumi un pūtītes rodas, kad šos dziedzerus skar infekcija.

Farmācijas nozare piedāvā divas ārstēšanas metodes. Pirmā – iznīcināt infekciju ar antibiotikām. Īstermiņā šāda pieeja var izrādīties visnotaļ efektīva, taču, tiklīdz antibiotikas pārtrauc lietot, problēma atgriežas. Galu galā jaunieši var antibiotikas lietot gadiem, un tas var nodarīt lielu postu zarnu mikroflorai.

Otra tradicionālās medicīnas ieteiktā metode ir sebuma ražošanas mehānisma bloķēšana, iznīcinot tauku dziedzeru šūnas ar spēcīgiem medikamentiem, piemēram, izotretinoīnu, kas sākotnēji tika izstrādāts kā vēža ķīmijterapijas medikaments.

Praktizējoša ārste, britu Ekoloģiskās medicīnas biedrības goda sekretāre Sāra Maihila pauž: "Es nedrīkstu šeit, cienījamie lasītāji, lietot vārdus, kurus man gribētos teikt, lai paustu savu attieksmi pret šo medikamentu kā tādu un tā izrakstīšanu visādi citādi veseliem jauniešiem. Savā praksē esmu redzējusi neskaitāmi daudz izotretinoīna sabojātu dzīvju. Man nācies ārstēt daudzus pacientus, kuriem tas izraisīja hroniskā noguruma sindromu. Medikamenta ražotājs cilvēkiem ar izotretinoīna izraisītu iekaisīgu zarnu slimību kompensācijās ir izmaksājis miljonus. Izotretinoīns izraisa arī iedzimtus defektus."

Kāpēc ķerties pie šīm indēm, ja mums visiem ir pieejamas lētas un efektīvas ārstēšanas metodes bez jebkādām blakusparādībām? Atbilde ir vienkārša – kā vienmēr, jauniešus ir ļoti grūti pārliecināt par nepieciešamību kaut ko darīt citādi.

Vispirms jāuzdod jautājums: “Kāpēc?” Rietumos ap 95 % pusaudžu uz sejas ir pūtītes. Salīdzinājumam – pētījumā, kurā piedalījās 1200 cilvēki no Kitavas salas Papua-Jaungvinejā (tostarp 300 jaunieši vecumā no 15 līdz 25 gadiem), pētniekiem neizdevās atrast nevienu cilvēku ar pūtītēm. Salas iedzīvotāju uzturu nav skārušas Rietumvalstu modernā uztura tendences.

Līdzīgs pētījums tika veikts arī Paragvajas iezemiešu ače ciltī. Tajā piedalījās 115 cilvēki (tostarp 15 jaunieši vecumā no 15 līdz 25 gadiem), kurus novēroja 843 dienas. Visā šajā divus gadus un trīs mēnešus ilgajā laikposmā netika konstatēts neviens aktīvas aknes gadījums. Ače cilts ir mednieki–vācēji. Šie vienkāršie pētījumi, kuros dalībniekus faktiski tikai novēroja, liecina, ka pie vainas ir Rietumu dzīvesveids.

No savas pieredzes medicīnā daktere Sāra Maihila secina, ka akne rodas, līdzdarbojoties vismaz trim nozīmīgiem faktoriem. Vispirms jāatsakās no visiem piena produktiem. 

Ja stāvoklis neuzlabojas, nākamais solis ir tā sauktā ketogēnā diēta (maz ogļhidrātu, samērīgs daudzums proteīnu, daudz tauku). "Es pieņemu, ka šī metode maina cukura līmeni asinīs. Ja cukura līmenis ir augsts, cukurs izdalās caur visiem mūsu dziedzeriem, un baktērijām ļoti patīk cukurs," pauž Maihila.