foto: Shutterstock
Pasaulē populārais nomierinošais līdzeklis baldriāns  - viss, ko par to vēl nezināji
Dabasspēks
2018. gada 9. novembris, 06:15

Pasaulē populārais nomierinošais līdzeklis baldriāns - viss, ko par to vēl nezināji

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Baldriānu dziedniecībā izmanto jau ļoti sen. Turklāt sākotnēji izmantoja auga virszemes daļu. Mēs labi zinām baldriāna nomierinošo iedarbību, bet zinātnieki, pētot auga ķīmisko sastāvu, apstiprina, ka arī sakneņus var dažādi izmantot dziedniecībā. Būtībā laboratoriskie un klīniskie pētījumi ir pavēruši jaunas baldriāna lietošanas iespējas.

Kad un kā rok sakneņus 

Baldriāna sakneņus rok septembrī un oktobrī, un ieteicams to darīt “tukšā” Mēnesī vai dilstoša Mēness pēdējā ceturksnī, kad augu pazemes daļās ir vairāk auga sulu. Sakneņus rok uzmanīgi, saudzējot sakņu bārkstis, kas ir vērtīgākā daļa. Izraktos sakneņus attīra no zemes un skalo aukstā ūdenī. Atdala bojātas saknītes un kāta daļas, saknes sasmalcina vienu centimetru garās daļās un žāvē temperatūrā, kas nav augstāka par 30 grādiem pēc Celsija skalas. Svaigas sasmalcinātas saknes var izmantot, lai pagatavotu spirta ekstraktu. 

To mēs vēl nesen nezinājām

Mūsdienās ir pilnībā apstiprināts baldriāna saknes lietojums dermatīta ārstēšanā. Izrādās, baldriāna sakņu ekstraktu kopā ar skuju ekstraktu izmanto ne tikai, lai samazinātu spriedzi, bet arī pret psoriāzi. Lai novērstu šo ādas slimību, kopā ar baldriānu lieto arī arālijas preparātus.

Baldriāna sakni var izmantot arī, lai uzlabotu sirds apasiņošanu, regulētu endokrīnās sistēmas darbību, samazinātu organisma alerģiskās reakcijas un veģetatīvās distonijas izpausmes. 
Svaigu sakņu sulu dzer, lai uzlabotu vēdera izeju, kā arī lai stimulētu zarnu mikrofloras atjaunošanos. Svaigai sulai ir arī pretsēnīšu iedarbība.

Baldriāns satur valeranonu, kam piemīt ne tikai nomierinošas īpašības, bet tas ir spēcīgs spazmolītiķis, kam ir arī citostatiskas īpašības. Tāpēc baldriānu varētu izmantot vēža ārstēšanā. 

Ko un kad lietot

  • Ārīgi pret dermatītu un diatēzi var pagatavot šādu maisījumu - Sasmalciniet un sajauciet 50 g kaltētas baldriāna saknes un 100 g kaltētu priežu skuju.
  • Pārlejiet ar litru istabas temperatūras ūdens.
  • Nostādiniet 6–8 stundas, procesa beigās uzsildiet līdz 50 grādiem pēc Celsija skalas un pievienojiet 50 litriem vannas ūdens.
  • Vannošanās laiks – ne mazāk par 20 minūtēm. Pēc vannošanas, ja ādas slimības vieta sulo, to var iepūderēt ar baldriāna saknes pulveri. Šādi vannoties ieteicams katru trešo dienu.

Iekšķīgi ieteicams lietot pa 0,5–1 g sakņu pulvera 3 reizes dienā, lai uzlabotu vēdera izeju un samazinātu zarnu kairinājumu. Sakņu pulveris uzlabo žults izdalīšanos.

Baldriāna saknes un vārpatu sakņu pulvera maisījumu vienādās daļās ieteicams lietot nierakmeņu profilaksei un šķīdināšanai.
Lai pazeminātu asinsspiedienu un ārstētos, ja ir sirds išēmiskā slimība, parasti gatavo mikstūru no baldriāna ekstrakta, māteres tinktūras un vilkābeles ekstrakta. Augu proporcijas mikstūrā piemeklē individuāli – tas ir atkarīgs no slimības smaguma un gaitas.

Tēmas