foto: Shutterstock
Veselībai vērtīgs našķis - dateles
Dateles.
2018. gada 18. oktobris, 06:50

Veselībai vērtīgs našķis - dateles

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Dateles pēdējos gados ir kļuvušas par plaši pieejamu produktu un diezgan iecienītu veselīgo našķu sastāvdaļu. Tās ir saldas un plaši lietojamas, turklāt bagātīgi satur vērtīgas uzturvielas.

Bagātīga uzturvērtība

Dateles satur plašu uzturvielu klāstu. Pārsvarā to sastāvā ir ogļhidrāti, un cukuri veido lielāko daļu. Glikozes un fruktozes daudzums ir teju vienāds. 

Kas attiecas uz dateļu glikēmisko indeksu, tas ir zems, no 30 līdz 49, kas varētu būt pārsteigums, jo cukura datelēs ir diezgan daudz.

Taukus datelēs tikpat kā neatradīsiet, arī olbaltumvielu ir salīdzinoši maz. Dateles ir labs šķiedrvielu avots. Šķiedrvielu daudzums var atšķirties atkarībā no dateļu šķirnes, bet dažām datelēm tie ir pat astoņi un vairāk gramu šķiedrvielu uz 100 gramiem produkta.

No vitamīniem datelēs pārsvarā ir B grupas pārstāvji. C vitamīns ir tikai svaigās datelēs, savukārt citu vitamīnu nav vai tie ir pavisam niecīgos daudzumos. 

Toties dateles satur vairākus karotenoīdus – luteīnu, bēta karotīnu, zeaksantīnu un neoksantīnu. Ar datelēm uzņemsiet arī fenolskābes, flavonoīdus un citus bioloģiski aktīvus savienojumus.

Runājot par minerālvielām, dateles tiek uzskatītas par ļoti labu kālija avotu. Tas ir būtisks faktors asinsspiediena normalizācijai un ne tikai. Dateles ir arī vērā ņemams hroma, magnija un dzelzs avots. Tāpēc, ēdot dateles, mēs iegūstam enerģiju ne tikai no uzņemtā cukura, bet arī no minerālvielām, kas ir dateļu sastāvā un ir nozīmīgas enerģijas ražošanā.

Mazākos daudzumos dateles nodrošina kalciju un citas minerālvielas, taču tas ir tikai tādā gadījumā, ja ņemam vērā ieteicamo vitamīnu un minerālvielu dienas devu. Ja skatāmies pēc minerālvielu proporcijām pašās datelēs, tad visvairāk tās satur kāliju, pēc tam – kalciju, magniju, fosforu un nātriju.

Kā dateles ietekmē veselību

Antioksidatīva aktivitāte

Tā kā dateles un to produkti satur fenolskābes, flavonoīdus, antocianīnus un citus savienojumus ar antioksidatīvu ietekmi, cilvēka veselībai šie produkti ir labvēlīgi. Tie palīdz tikt galā ar brīvajiem radikāļiem un var būt noderīgi aknu, sirds asinsvadu un nieru veselības veicināšanā.
Pretiekaisuma iedarbība. Dateļu ekstrakts palīdz samazināt iekaisumu.

Kuņģa zarnu trakts

Dateļu produkti jau vēsturiski ir lietoti, lai pasargātu kuņģa gļotādu no kuņģa skābes radītajiem bojājumiem. Teorētiski tie var palīdzēt samazināt čūlu rašanos.

Aknas

Dateļu ekstrakts var būt noderīgs palīgs aknu veselības veicināšanā. Tas palīdz normalizēt aknu rādītājus.

Nieres

Arī pētījumos par nieru veselību izmantots dateļu ekstrakts un atklāts, ka tas var samazināt antibiotiku un citu medikamentu negatīvo seku rašanos. Pētījumos ar pelēm samazinājās arī plazmas kreatinīna un urea koncentrācija.

Vēzis

Dateles ir uzrādījušas potenciāli labvēlīgu ietekmi pret vairākiem vēžu veidiem. Tās arī var palīdzēt uzlabot imūnsistēmas aktivitāti (vismaz pelēm).

Diabēts

Dateles ir noderīgas gan diabēta profilaksē, gan tad, kad diabēts jau ir aktīvs. Datelēs esošie savienojumi aizkavē alfa-glikozidāzes un alfa-amilāzes darbību, tāpēc samazinās ogļhidrātu pārstrādes ātrums. Arī minerālvielas un antioksidanti, kas ir dateļu sastāvā, labvēlīgi ietekmē diabēta profilaksi un kontroli.

Kardiovaskulārās un cerebrovaskulārās slimības

Dateļu lietošana var samazināt hipertensiju, paaugstinātu holesterīna līmeni un lipoproteīnu oksidāciju, kā arī uzlabot seruma antioksidantu daudzumu, tā samazinot asinsvadu veselības riskus.

Caureja un aizcietējumi

Dateles var palīdzēt samazināt vēdera darbības traucējumus. Kālijs (ja ir caureja) un šķiedrvielas (ja ir aizcietējumi) ir vielas, kas palīdz atvieglot nepatīkamo stāvokli. Lai veicinātu vēdera izeju, dateles būtu labi uz nakti atstāt mērcēties ūdenī un no rīta apēst ar visu šķidrumu.

Kā īsti ēst?

Mūsu garšas kārpiņām dateles noteikti ir tuvākas nekā saldais ēdiens un uzkoda, bet tikpat labi tās var pievienot arī pamatēdieniem un sāļām uzkodām.

Dateles ir parocīgs produkts pildīšanai. Austrumos visbiežāk tās pilda ar riekstiem – mandelēm, pistācijām, tahini (sezama sēklu pastu), valriekstiem vai pekanriekstiem. Tās var arī glazēt ar tumšo šokolādi, izveidojot alternatīvu ne tik veselīgiem našķiem. 

Dateles var pildīt arī ar svaigo sieru vai sagatavot uzkodu plati ar dažādiem sieriem, riekstiem un žāvētiem augļiem. Piemēram, lielisks uzkodas variants ir dateles ar valriekstiem (vai citiem riekstiem) un tēja vai kafija.

Svarīga nianse.

Pirms pērkat dateles, izpētiet, kas rakstīts uz to iepakojuma. Datelēm mēdz papildus pievienot cukura sīrupu, lai tās nezaudētu mitrumu, taču ikdienā labāk izvēlēties tādas, kam cukurs nav pievienots.