foto: Paula Čurkste/LETA
Plāno HIV pacientu aprūpē plašāk iesaistīt ģimenes ārstus
Patlaban Latvijā ir aptuveni 1800 personu, kuras dzīvo ar HIV, bet par savu diagnozi nav informētas.
Esi vesels
2018. gada 12. oktobris, 15:48

Plāno HIV pacientu aprūpē plašāk iesaistīt ģimenes ārstus

LETA

Viens no nākotnē atbalstāmiem un virzāmiem jautājumiem varētu būt plašāka ģimenes ārstu iesaiste HIV pacientu ārstēšanā, pēc HIV infekcijas, tuberkulozes un seksuālās transmisijas infekciju izplatības ierobežošanas koordinācijas komisijas sanāksmes sacīja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš skaidroja, ka šodien komisijas sēdē tika pārrunāti dažādi ar HIV pacientu ārstēšanu un infekcijas izplatības mazināšanu saistīti jautājumi, tostarp tika runāts par plašāku ģimenes ārstu iesaisti HIV pacientu aprūpē.

Vienlaikus Šneiders piebilda, ka pirms šāda soļa veikšanas gan noteikti būtu jāizstrādā ģimenes ārstiem vadlīnijas, kā nodrošināma šo pacientu aprūpe.

Šneiders norādīja, ka šodien uzaicinātie ārsti, pētnieki un NVO atzinīgi vērtējuši VM lēmumu atcelt HIV pacientu ārstēšanas ierobežojumus, kā arī patlaban nodrošināto iespēju pacientiem doties pie infektologa ar pozitīvu HIV eksprestestu bez ģimenes ārsta nosūtījuma.

Kā ziņots, patlaban Latvijā ir aptuveni 1800 personu, kuras dzīvo ar HIV, bet par savu diagnozi nav informētas, secināts matemātiskās modelēšanas pētījumā, kuru kopš 2015.gada īstenojusi Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) kopā ar dalīborganizācijām no Francijas, Beļģijas un Igaunijas.

Kā informēja universitātes pārstāve Ieva Nora Gediņa, rēķinot uz iedzīvotāju skaitu, Latvija HIV infekcijas un AIDS gadījumu ziņā ir Eiropas Savienības "līdere", pērn šajā negatīvajā statistikā pārspējot Igauniju.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem Latvijā šī gada 1.jūlijā dzīvoja 5576 personas, kurām diagnosticēta HIV infekcija, taču reālais inficēto iedzīvotāju skaits, kā noskaidrots pētījumā, kurā izmantotas matemātiskās modelēšanas metodes, varētu būt par 34% lielāks. Tas nozīmē, ka reāli valstī dzīvo vairāk nekā 7400 inficētu cilvēku jeb aptuveni četras personas uz katriem 1000 iedzīvotājiem, lēš pētnieki.

Raugoties proporcionāli, no 1800 personām, kuras par savu diagnozi vēl nezina, 50% vīrusu guvušas tieši heteroseksuālu dzimumsakaru ceļā, 35% - lietojot nesterilus priekšmetus narkotiku injicēšanai un 15% - homoseksuālu dzimumsakaru ceļā, secināts pētījumā.