foto: Shutterstock
Veselīgi ieteikumi, kā veiksmīgi iesākt katru rītu
Esi vesels
2018. gada 14. oktobris, 06:40

Veselīgi ieteikumi, kā veiksmīgi iesākt katru rītu

"100 Labi Padomi"

No rīta celties ar mokām un samocītu seju - teju ikkatra cilvēka normāla rīta sastāvdaļa. Taču ir dažādi veidi, kā rītu sākt veiksmīgāk. Iesaka dermatoloģe Anita Ābelīte.

1. Katru rītu ej dušā

Tā sniegs tev atsvaidzinošu sajūtu, un tu jutīsies enerģiskāka un mundrāka. Ķermeņa mazgāšanai ziepes nevajag lietot biežāk kā vienu reizi dienā (padusēm, kājām un intīmajā zonā – biežāk). Ja apmeklē sporta zāli vai nodarbojies ar skriešanu, kad sanāk mazgāties vairākas reizes dienā, izvēlies saudzīgas šķidrās ziepes vai dušas želeju. Aptiekās nopērkamie mazgāšanas līdzekļi nesatur aktīvi putojošas vielas, bet tajā pašā laikā attīra ādas virsmu, saglabājot ādas virsējo tauku aizsargslāni. Sejas mazgāšanu labāk veikt ar tai paredzētu želeju, putām vai toniku, jo šie līdzekļi nemaina ādas pH līmeni. Tīra āda labāk uzsūc krēmus, to aktīvās vielas iekļūst dziļāk ādā un efektīvāk veic savu uzdevumu.

2. Izmanto mitrinošus krēmus, losjonus un citus līdzekļus ķermeņa un sejas ādas kopšanai.

Tas palīdzēs uzturēt dabīgo mitruma līmeni ādā, aizkavēs tās izžūšanu, līdzekļu atstātā plānā, neredzamā kārtiņa arī pasargās ādu no ārējiem kairinātājiem (saskare ar apģērbu, vides faktori).

Ja āda ir sausa, lobās un ir saspringta, mitrināšana ieteicama arī vakaros pēc dušas, vēlams uzklāt krēmu, kamēr āda vēl ir nedaudz valga (krēms labāk iedarbosies). Ādas mitrināšana nepieciešama arī vēsā laikā, citādi tā kļūs meteojutīga: reaģēs ar apsārtumu un izsitumiem uz temperatūras maiņām, kļūs alerģiska. Periodā no rudens līdz ziemai āda pamazām sāk pierast pie aukstuma un stiprinās tās imunitāte. Šajā laikā ādas kopšanai jāizvēlas nedaudz biezākas konsistences krēmi un losjoni, kas bagātināti ar B grupas vitamīniem, pantenolu, peptīdiem un hialuronskābi.

3. Padomā par ādas aizsardzību, dodoties ārā no mājām. Dienas laikā sejai, kaklam un rokām lieto krēmu ar SPF 30. Tas pasargās ādu no fotonovecošanās un tās radītajām sekām. Šādu krēmu sastāvā ir daudz mitrinošu un barojošu vielu, kas nodrošina visas ādas vajadzības.