foto: Shutterstock
Problēmas ar miegu? Ir risinājums!
Mājas aptieciņa
2018. gada 10. oktobris, 00:00

Problēmas ar miegu? Ir risinājums!

Jauns.lv

Gada tumšā sezona klāt. Vakaros ātrāk satumst, naktī omulīgi pa logu sit lietus lāses, un tad, kad nozvana modinātājs, debesis klāj tumši mākoņi. Šķiet visi nosacījumi izpildīti, lai mēs nakti pavadītu dziļā miegā.  Tomēr nē! Te vakaros galva pilna ar domām par rītdienas plāniem un to, ka jāpārskata bērnu rudens garderobe, te – acis vaļā divos naktī un sākas neapstādināmais prāta virpulis par tuvojošos ekonomisko krīzi. Un izrādās, es neesmu vienīgā!

Variantu mesties recepšu un bezrecepšu miega zāļu meklējumos es atsakos pat izskatīt. Tāpat kā daudzi no jums. Ar prātu saprotu – organisms no manis gaida meditāciju, dzīvesveida maiņu, atteikšanos no mobilā tālruņa lietošanas stundu pirms miega, utml. Patiesi, skaisti …un diemžēl manai šodienai nereāli. Meklēju tālāk … un cik neizsakāmi liela bija mana laimes sajūsma pēc konsultācijas ar mūsu valstī labi zināmu speciālistu! Izrādās, ka ir diezgan vienkāršs, un, galvenais, manam organismam labvēlīgs ierocis, kas spēj uzlabot manu miega kvalitāti – vitamīns D3. Tā daudzumam organismā ir jābūt līdz 100 ng/mL. Asins analīžu aina atklāja, ka mans vitamīna D3 līmenis ir gana kritisks – un arī ļoti tuvs ikviena mūsu valsts iedzīvotāja stāvoklim – tikai 23 ng/mL. Izrādās, D3 vitamīna deficīts ir pat vairāk kā 80% Latvijas iedzīvotāju.

Jau vairāku gadu garumā tiek veikti pētījumi, kas atklāj D vitamīna lomu ar miega trūkumu un ar miega nestabilitāti saistītos gadījumos.  Jo zemāks D vitamīns organismā, jo lielāka varbūtība iedzīvoties hroniskās miega problēmās. 

Lūk, tikai daži pētījumi, uz kuru secinājumiem balstījās ārsts, iesakot man pievērst uzmanību manam D3 vitamīna līmenim organismā.  

Pēc divus gadu ilga darba ar 1500 pacientiem, kas sūdzējās par miega problēmām, profesori S.C. Gominak un W.E. Stumpf izvirzīja hipotēzi, ka pasaulē tik plaši izplatītie miega traucējumi ir tieši saistīti ar globālo D vitamīna deficītu iedzīvotāju organismā. (Med. Hypotheses, Vol.79, Issue 2, 2012, 132-135)

Pie līdzīga secinājuma divus gadus vēlāk nonāca četru citu pētnieku komanda ( D.E. Makartijs, A.L.Jr. Česons, S.K. Džeins un A.A. Marino), apstiprinot pat to, ka pastāvīga D vitamīna nepietiekamība var ne tikai būt saistīta ar miega trūkuma simptomu attīstību, bet arī var palielināt obstruktīvas miega apnojas risku un veicināt citas nopietnas elpceļa saslimšanas. (Sleep Med. Rev., 2014, 311-9)

2015.gadā ASV tika veikts pētījums, apskatot D vitamīna līmeni un miega kvalitāti 3048 vīriešiem vecumā no 68 gadiem. Pētījumā, kurā tika mērīti gulēšanas paradumi un ilgums, pamošanās biežums, "miega efektivitāte", ņemot vērā nomodā un miegā pavadīto laiku, konstatēja, ka zems D vitamīna līmenis ir saistīts ar sliktu miega kvalitāti, zemiem efektivitātes rādījumiem un gulēšanu mazāk nekā 5 stundas naktī. (Sleep, Vol. 38, Issue 2, 2015, 251–257)

Šogad tika noslēgts pētījums, kas testēja 93 cilvēkus vecumā no 20 līdz 50 gadiem Irānā. Pētījuma dalībniekiem bija problēmas ar miegu - nespēšana aizmigt vai mošanās nakts laikā. Pētījumā tika liegts piedalīties smēķētājiem un cilvēkiem, kas lieto miega zāles. Pētījuma mērķis bija pārbaudīt papildus uzņemta D3 vitamīna ietekmi uz miega kvalitāti cilvēkiem ar vāju miegu. Pārbaude ilga astoņas nedēļas. Dalībnieki saņēma četras 50 000 SV lielas D3 vitamīna devas jeb 3 571 SV dienā. 

Pētījumam sākoties, dalībnieku vidējais D vitamīna līmenis asinīs bija 25 ng/mL. Pēc astoņām nedēļām dalībnieku miega kvalitātes rezultāti bija acīm redzami: lai aizmigtu šiem cilvēkiem bija nepieciešamas vidēji tikai 33 minūtes un miegā pavadītais laiks salīdzinot ar gultā pavadīto bija 87% jeb vidēji 6,5 stundas  

Kā normalizēt D3 vitamīna līmeni organismā?

Pēdējie zinātnes sasniegumi ir nonākuši pie D3 vitamīna izsmidzināma spreja formā. Šis vitamīna uzņemšanas veids ir pat par 95% efektīvāks par tabletēm, kapsulām un pilieniem, jo izsmidzināma forma caur mutes gļotādu nonāk cirkulārajā sistēmā un tālāk tiek izplatīta pa organismu, apejot kuņģa-zarnu trakta (skābju hidrolīzi) un aknu iedarbību.

foto: Publicitātes

Latvijas aptiekās pieejams īpaši augstas koncentrācijas D3 vitamīns izsmidzināma spreja formā – LYLs un D3, kas atvieglo gan D3 vitamīna uzņemšanu, gan arī uzsūkšanās iedarbību. 
LYL sunD3 ir ērti lietojams un maciņam draudzīgs D3 vitamīna uzņemšanas veids. Produkta dienas deva ir tikai viens spreja pūtiens, nodrošinot īpaši augstu D3 vitamīna koncentrāciju (2000 SV jeb 50 µg). 

foto: Publicitātes

Parocīgais flakona iepakojums paredzēts 125 lietošanas reizēm jeb 4 mēnešiem. LYLsunD3 ir pievienots ksilīts, kas kalpos mutes un zobu veselībai. 

LYLsunD3 nopērkams aptiekās un www.well24.eu
www.lyl.eu

Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Reklāmas raksts sadarbībā ar LYL love your life®