foto: LETA
Eksperti atzinīgi vērtē šogad onkoloģijā paveikto, tomēr aicina turpmāk vairāk domāt par kvalitāti
2018. gada 18. septembris, 18:10

Eksperti atzinīgi vērtē šogad onkoloģijā paveikto, tomēr aicina turpmāk vairāk domāt par kvalitāti

LETA

Otrdien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē uzaicinātie onkoloģijas jomas eksperti atzinīgi izteicās par šogad onkoloģijā paveikto, tomēr aicināja vairāk domāt par kvalitātes jautājumiem, kā arī mediķu un tehnoloģiju nodrošinājumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas Onkoloģijas centra onkoloģe ķīmijterapeite Signe Plāte sacīja, ka tāds progress onkoloģijas jomā, kāds piedzīvots šogad, neesot bijis nevienu gadu. Progress saistīts ar medikamentu pieejamību un audzēju primārās diagnostikas sistēmas jeb tā sauktā "zaļā koridora" darbību.

Pēc Plātes teiktā, "zaļā koridora" pienesums ir pacientu ticība, ka viņiem palīdzēs un ka viņi saņems nepieciešamo ārstēšanu.

Vienlaikus ķīmijterapeite norādīja, ka Latvijā trūkst mediķu, tostarp radiologu un onkologu, kas nozīmē, ka pēc pieciem gadiem šo speciālistu vairs varētu nepietikt. Jau tagad mediķu trūkums, pēc Plātes paustā, ir katastrofāls. Ja netiks domāts par cilvēkresursiem, nebūs iespējams nodrošināt kvalitatīvu ārstēšanu, tāpēc patlaban sasniegtais onkoloģijas jomā jālīdzsvaro ar cilvēkresursu nodrošinājumu. Latvijā var būt pieejams viss, bet ārstēšana nevar notikt, ja nav kas veic šo darbu, sacīja onkoloģe.

Arī onkoloģe ķīmijterapeite Alinta Hegmane sacīja, ka Latvija pamazām "izkļūst no bedres" un virzība onkoloģijas jautājumu risināšanā esot ļoti pozitīva.

Vienlaikus Hegmane norādīja, ka par spīti pozitīvajam parādās arī dažādas problēmas - radiologu trūkums un tehnoloģiju problēmas, kas rada sarežģījumus kvalitatīvas ārstēšanas nodrošināšanā.

Vienlaikus Latvijas Onkologu asociācijas vadītājs Jānis Eglītis sacīja, ka Latvijā būtu jāsāk runāt par kvalitatīviem, nevis kvantitatīviem datiem.

Eglītis uzskata, ka valstij jāizstrādā prasības ārstniecības personām, kas strādā ar onkoloģiskajiem pacientiem, turklāt svarīgi definēt arī konkrētus kvalitātes kritērijus.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis, Uroloģijas un onkoloģiskās Uroloģijas klīnikas vadītājs Vilnis Lietuvietis arī sacīja, ka šogad veikts liels ieguldījums veselības aprūpē, tostarp onkoloģijā. Vienlaikus viņš uzskata, ka tagad svarīgi mainīt pacientu domāšanu un attieksmi.

Tāpat, pēc Lietuvieša paustā, svarīgi politiķiem sadarbībā ar profesionāļiem turpināt dažādu problēmu risināšanu, tostarp saistībā ar publisko privāto partnerību. Onkoloģijas jomā brīva konkurence nav pieļaujama, sacīja Lietuvietis.

Vienlaikus viņš ir pārliecināts, ka Latvijai nepieciešamas jaunas, modernas tehnoloģijas, tomēr svarīgi iekārtu skaitu samērot ar iedzīvotāju skaitu, lai attiecīgo iekārtu nebūtu vairāk nekā tas Latvijā ir nepieciešams.

Kā informēja Veselības ministrijā, šogad onkoloģijas jomā veikti vairāki uzlabojumi, tostarp onkoloģijas pacientu ārstēšanai papildus novirzīti 15,3 miljoni eiro, kas ļauj nodrošināt ap 55 000 pacientu aprūpi, ietverot pilnu ārstniecības spektru - diagnostiskos izmeklējumus, speciālistu konsultācijas, kompensējamās zāles, ķirurģisko ārstēšanu un staru terapiju.

Šogad paplašināta arī diagnostikas pieejamība pacientiem ar aizdomām par onkoloģisku slimību. No šā gada izmeklējumus desmit dienu laikā no pacienta vēršanās ārstniecības iestādē jānodrošina pie aizdomām uz jebkuru vēža diagnozi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Uzlabojumi veikti arī kompensējamo zāļu pieejamībā, atzīmēja ministrijā. Valsts kompensējamo zāļu sarakstā iekļauti vairāki jauni medikamenti, kā arī kopumā kompensējamo medikamentu pieejamības uzlabošanai šogad novirzīti papildus pieci miljoni eiro.

Tēmas