foto: Shutterstock
Bērnu ginekoloģe atklāti par mūsdienu jauniešu seksuālo dzīvi: STS statistika ir tikai aisberga redzamā daļa
2018. gada 13. septembris, 11:25

Bērnu ginekoloģe atklāti par mūsdienu jauniešu seksuālo dzīvi: STS statistika ir tikai aisberga redzamā daļa

Jauns.lv

Lai gan dzīvojam informācijas laikmetā, jauniešu zināšanas par seksuālo un reproduktīvo veselību ir ļoti vājas. Biedrībā “Papardes zieds”, kas regulāri apmeklē mācību iestādes, lai konsultētu par pubertāti un seksuālās dzīves uzsākšanu, atzīst, ka joprojām no jauniešiem nākas dzirdēt absurdus jautājumus, kas pierāda – skolās un mājās jaunieši neapgūst pietiekami daudz, vēsta TV3 raidījums “Bez Tabu”. 

Līdzīgu situāciju novērojusi arī bērnu ginekoloģe Lāsma Līdaka – lielai daļai jauniešu ir absolūti nepareizs viedoklis par seksuālo un reproduktīvo veselību. “Ir ļoti bēdīga situācija ar kontracepcijas lietošanu. Lielākā daļa jauniešu saka, ka lieto prezervatīvus, bet tad, kad uzdod precizējošus jautājumus, izrādās, ka lielākā daļa no viņiem vismaz kādu reizi ir nodarbojusies ar seksu bez izsargāšanās,” pauž ginekoloģe. 

Aizvadītajā nedēļā daktere darbā bijusi vienu dienu, kuras laikā grūtniecības uzskaitē iestājušās divas nepilngadīgas māmiņas. Runājot par seksuāli transmisīvajām slimībām, ginekoloģe uzskata, ka bēdīgā statistika ir tikai aisberga redzamā daļa. 

“No visām meitenēm, kuras man atzīstas, ka kaut vienu reizi ir bijis sekss bez izsargāšanās, piektajai daļai atnāk pozitīvs hlamīdiju rādītājs. Infekcija ilgtermiņā var radīt olvadu iekaisumu un radīt problēmas nākotnē ar auglību,” pauž Līdaka. 

Biedrības “Papardes zieds” vadītāja Iveta Ķelle uzskata, ka vispirms jāiegulda skolotāju izglītošanā un mācību materiāla veidošanā, jo veselība ir ne tikai ļoti nepieciešama, bet arī sarežģīta tēma.