foto: LETA
Ap 30 000 cilvēku jau no janvāra nespēs atļauties apmeklēt ārstu, jo nebūs automātiski apdrošināti
Informatīvs dēlis ar ārstu pieņemšanas grafiku.
2018. gada 11. septembris, 10:38

Ap 30 000 cilvēku jau no janvāra nespēs atļauties apmeklēt ārstu, jo nebūs automātiski apdrošināti

Jauns.lv

Aptuveni 30 000 cilvēku jaunajā veselības aprūpes sistēmā var palikt bez pilnā valsts apmaksāto pakalpojumu klāsta, jo nav ne automātiski apdrošināti, ne varēs atļauties paši veikt individuālo apdrošināšanu, aplēsusi Veselības ministrija. Palīdzēt šiem cilvēkiem varēšot vienīgi sociālais atbalsts, vēsta LTV  “Panorāma”.

Jaunajā veselības aprūpes sistēmā pilnais valsts apmaksāto pakalpojumu  grozs pienāksies 90% Latvijas iedzīvotāju. Tie ir cilvēki, kuriem sociālajās iemaksās iekļauts 1% veselības apdrošināšanai, un tie, kuri pieder kādai no grupām, kurus apdrošina valsts. Lai arī atlikušie 10% apdrošināšanas sistēmai varēšot pievienoties brīvprātīgi, veicot individuālas iemaksas, Veselības ministrijā atzīst -  ne visiem tas būs pa kabatai. Paredzēts, ka šogad būs jāmaksā 51,60 eiro, nākamgad – 154,80 eiro, bet no 2020. gada - 258 eiro gadā.  

Veselības ministrijā gan skaidro – sarunas vēl tikai priekšā. Tādēļ par to, kādi tieši varētu būt risinājumi šo cilvēku atbalstam, vēl nav skaidrs. Tikmēr Labklājības ministrs nedomā, ka kaut kas īpaši vēl būtu jādara un ir lietas, kas ir cilvēku pašu atbildība.  

Tikmēr Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) atzīst - ir jautājumi, kas rada bažas. Taču, lai saprastu, kāda varētu būt pašvaldību loma,  vispirms esot vajadzīga lielāka skaidrība par sistēmu. 

Pirmdien koalīcijas padomē pēc Nacionālās apvienības rosinājuma arī notika diskusijas, vai nebūtu vismaz par pusgadu atliekams brīdis, no kura ārpus sistēma esošajiem vairs nebūs pieejams pilnais valsts apmaksāto pakalpojumu grozs. Pašlaik tas paredzēts no nākamā gada janvāra.

Tikmēr aptaujā noskaidrots, ka vairums Latvijas iedzīvotāju nemaz nav infofmēti par izmaiņām veselības pakalpojumu saņemšanas kārtībā.