foto: Shutterstock
Pasargā savu veselību, jeb - kāpēc trauku švammītes jāmaina pēc iespējas biežāk?
Esi vesels
2018. gada 7. septembris, 06:45

Pasargā savu veselību, jeb - kāpēc trauku švammītes jāmaina pēc iespējas biežāk?

"100 Labi Padomi"

Izrādās, trauku mazgājamā lupatiņā vai švammītē, ko nu katrs iecienījis lietot, ņudz vairāk nekā 360 dažādu baktēriju un vismaz desmit no tām labvēlīgos apstākļos spēj izraisīt nopietnas infekcijas.

Turklāt pēc vienkāršas izmazgāšanas švammītes nebūt nekļūst mazāk bīstamas, tieši pretēji – tajās uzrodas vēl vairāk nevēlamu sīkbūtņu. To Vācijā konstatējuši trīs dažādu institūciju pētnieki, kuri nodarbojas ar higiēnas jautājumiem. Viņi saka: švammītes jāmaina pēc iespējas biežāk, ja vajadzīgs, pat katru dienu.

Kāpēc tā notiek?

Ar trauku lupatiņu vai švammīti virtuvē tiek uzslaucītas/noslaucītas visdažādāko produktu atliekas, sākot no jēlas gaļas un zivīm un beidzot ar olām un citiem produktiem. Švammītē ir patīkami mitra un silta vide, kas baktērijām ir gluži kā radīta, lai vairotos. Tā kā baktērijām piemīt spēja pielāgoties apstākļiem, švammītes izmazgāšana siltā ūdenī ar kādu mazgājamo līdzekli vairs nepalīdz, tās kļūst vēl agresīvākas.

Kā rīkoties?

Ja negribas bieži mainīt švammītes, tās ir jāmazgā vismaz 60 grādu temperatūrā. Var arī vārīt, līdzīgi kā agrāk to darīja ar zīdaiņu autiņiem. Svarīgi švammītes pilnībā izžāvēt, pat izkaltēt, jo sausumā daudzi mikroorganismi iet bojā.

Lupatiņas vai švammītes var mainīt vismaz reizi nedēļā vai pat biežāk (ja tās ļoti daudz izmanto), nevis tikai tad, kad tās sāk smirdēt.

Ieteikums!

● Labāk ieviest divas vai pat trīs švammītes (lupatiņas): vienu – trauku mazgāšanai, otru – gaļas un zivju dēlīšu tīrīšanai, trešo – virtuves virsmu noslaucīšanai.