foto: Shutterstock
Mīti un patiesība par kontaktlēcām
Esi vesels
2018. gada 12. augusts, 07:10

Mīti un patiesība par kontaktlēcām

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Par kontaktlēcu lietošanu ir daudz mītu, taču ne visi no tiem ir patiesība. Nosaucam izplatītākos.

1. Es varu pazaudēt kontaktlēcu acī

Tas nav iespējams! No iekšpuses acs plakstiņus un acs ābolu savieno gļotāda, kas veidoslēgtu velvi, tādējādi kontaktlēca aiz acs ābola vai acs priekšpusē nonāk nevar. Ja ir sajūta, ka kontaktlēca ir acī pazudusi, tad redzes speciālists to pamanīs zem acs plakstiņa un viegli izņems. 

2. Kontaktlēcas nav ērtas

Nav taisnība. Kontaktlēcas var radīt diskomfortu gadījumā, ja tās nav pareizi piemeklētas vai netiek lietotas atbilstoši redzes speciālista norādījumiem. 

3. Kontaktlēcas var pielipt pie acs

Tā ir taisnība, ka mīkstās kontaktlēcas var pielipt pie acs virsmas, atkārtoti samitrinot lēcu ar mākslīgo asaru pilieniem, kas paredzēti lietošanai ar kontaktlēcām, problēma tiek novērsta. Mitrināt ar universālo kontaktlēcu kopšanas šķīdumu Nedrīkst!

4. Kontaktlēcas ir grūti kopt

Kontaktlēcu pareizai kopšanai ir izšķiroša nozīme. Ievērojot vienkāršus kontaktlēcu kopšanas un uzglabāšanas norādījumus, tās lietot vairs nav sarežģīti, turklāt, izvēloties vienas dienas lēcas kopšanas process atkrīt. 

5. Kontaktlēcas pasliktina acu veselību

Ja tiek ievēroti redzes speciālista norādījumi un ikdienā kontaktlēcas tiek koptas pareizi, tās acu veselību noteikti nepasliktina. Taču nepareiza to lietošana var radīt izmaiņas, tāpēc kontaktlēcas ir jālieto atbildīgi un redzes speciālista uzraudzībā. 

6. Esmu pārāk vecs vai jauns, lai lietotu kontaktlēcas

Kurš jums to teica? Optometristi ir pārliecināti – mūsdienu kontaktlēcas var piemeklēt teju ikvienu. Tuvredzība, tālredzība, astigmātisms un kombinētās redzes problēmas – tie vairs nav noteicošie faktori lēcu pieejamībai.

7. Sportot ar kontaktlēcām ir droši

Kontaktlēcas ir labs risinājums sportojot, taču tās nav piemērotas jebkuram sporta veidam. Piemēram, sporta veidos, kur ir saskarsme ar dubļiem, smiltīm vai sniegu ieteicams valkāt aizsargbirlles.