foto: Shutterstock
Kaitīgie našķi: pirms kuru produktu pirkšanas labāk septiņreiz padomāt
Esi vesels
2018. gada 3. augusts, 06:45

Kaitīgie našķi: pirms kuru produktu pirkšanas labāk septiņreiz padomāt

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Daudzu rūpnieciski ražotu uzkodu un graudaugu produktu sastāvā konstatēts herbicīds glifosāts, kas pat nelielā daudzumā var būt kaitīgs mūsu veselībai. 

Katru gadu ASV vien zemnieku saimniecībās, piemājas zālienos un dārzos nezāļu apkarošanai tiek izsmidzināti aptuveni 135 miljoni kilogramu glifosāta. Audzējot ģenētiski modificētus augus, tas tiek izmantots vēl intensīvāk.

Aptuveni 93 % sojas pupiņu un 89 % kukurūzas, kas tiek izaudzēta ASV, ir ģenētiski modificēta, lai to varētu apstrādāt ar glifosātu, tā sauktās Roundup ready šķirnes, kas šādi nosauktas izplatītākā herbicīda vārdā. 

Nav nekāds brīnums, ka glifosāts ir konstatēts gaisā, ko elpojam, dzeramajā ūdenī un pat lietus ūdenī, un tagad arī rūpnieciski ražotajā pārtikā, piemēram:

  • čipsos,
  • krekeros,
  • brokastu pārslās,
  • saldajos cepumos,
  • vafelēs un daudzos citos produktos. 

ASV “tīras” pārtikas atbalsta grupas "Food Democracy Now" nolīgtie pētnieki pārbaudīja vairākus veikalu plauktos pieejamos produktus, lai noteiktu, cik daudz glifosāta tie satur. Viņu savāktajos paraugos visos 29 pārbaudītajos produktos tika konstatēts noteikts glifosāta daudzums, sākot no 9,9 daļiņām uz miljardu daļiņu "Trix" batoniņā, līdz pat 1125,3 daļiņām uz miljardu daļiņu "Original Cheerios".

Skeptiķi apgalvo, ka viena daļiņa uz miljardu daļiņu ir pielīdzināma vienam tualetes papīra gabaliņam no ruļļa, kas izritināts no Ņujorkas līdz Londonai, tomēr arī ar šādu daudzumu var pietikt, lai kaitētu cilvēkiem. Pētījumi ar dzīvniekiem liecina, ka tikai 10 glifosāta daļiņas uz miljardu daļiņu var toksiski ietekmēt zivis 2 un 700 glifosāta daļiņas uz miljardu daļiņu tieši tāpat ietekmē žurkas. 

Šiem atklājumiem uz amerikāņiem vajadzētu iedarboties kā modinātāja zvanam, apgalvo "Food Democracy Now" grupas pārstāvji, kas aicina samazināt “pieļaujamo” glifosāta līmeni pārtikā. ASV Vides aizsardzības aģentūra uzskata, ka ar pārtiku “pieļaujams” uzņemt 1,75 miligramus glifosāta uz kilogramu ķermeņa svara dienā, tomēr "Food Democracy Now" vēlas pazemināt šo daudzumu 70 reizes – līdz 0,025 mg uz kilogramu ķermeņa svara. 

Eiropā atļautais glifosāta līmenis ir 0,3 miligrami.