Esi vesels
2018. gada 22. jūnijs, 08:22

Pieci vienkārši padomi, ja svētkos sanāk ēst par daudz

Jauns.lv

Vasaras saulgriežu svētku galds nav iedomājams bez tradicionālā Jāņu siera, sulīga šašlika, aromātiskas plātsmaizes un veldzējoša alus. Un katrs no mums labi zina, ka pārēšanās var ne tikai pasliktināt pašsajūtu, atnest smaguma un noguruma sajūtas, vēdera uzpūšanos, kuņģa dedzināšanu, bet radīt virkni veselības problēmu. Tieši tad var saasināties arī jau esošie veselības traucējumi.

Protams, labs speciālists vienmēr ieteiks nepārēsties. Bet kā lai turas pretī visiem galdā esošajiem gardumiem? Labās ziņas ir tādas, ka ir daži vērā ņemami veidi kā saudzēt savu kuņģa-zarnu traktu svētku laikā un izvairīties no nevēlamajām sajūtām.

Parūpējies par labsajūtu jau iepriekš

Speciālisti iesaka laicīgi sagatavot savu organismu izēšanās triecienam. Viens no efektīvākajiem veidiem ir nobalansēt labās un sliktās baktērijas organismā. Mūsu uzdevums ir rūpēties par līdzsvaru. Tāds ir dzīves princips – nevis, ka mēs izdzenam slikto laukā, bet rūpējamies par to labo, kužinot un čubinot. Un tikai tad iestājas balanss.
To var panākt uzņemot papildus labās baktērijas ar probiotikas saturošies ēdieniem, piem. skābajiem kāpostiem, salātiem, jogurtu, kefīru, vai ar aptiekās pirktu probiotiķi.
Efektīvs probiotiķis var palīdzēt novērst vēdera pūšanos un gāzu rašanos – divas visbiežāk sastopamās problēmas, kas rodas pārēšanās gadījumos. Latvijā spēcīgākais probiotiķis ar vislielāko baktēriju skaitu – 11,2 miljardi, un plašāko baktēriju daudzveidību – 9 sugas, kas ir identiskas baktērijām, kuras mīt cilvēka organismā, ir LYLBIOTIC. Šis produkts ir guvis atzinību ne tikai savas augstās kvalitātes dēļ, bet arī tāpēc, ka dienas deva ir tikai 1 kapsula. 

Pārskatām svētku galdam domāto ēdienkarti rūpīgi

Vasaras saulgriežu svētku dienu iesakām sākt ar olbaltumvielām bagātiem produktiem. Olas, biezpiens, grieķu jogurts, liesa gaļa, piemēram, vista, rieksti un pākšaugi nodrošinās sāta sajūtu visas gaidāmās dienas garumā un atturēs no vēlmes pagaršot visu pēc kārtas, kas vakarā tiks likts uz svētku galda. 
Izbaudi to, ka šie svētki mums ir sezonā, kad tirgi, veikali un piemājas dārzi ir pilni ar svaigiem dārzeņiem, ogām un zaļumiem. Ja svētku vakarā paveicies ar labiem laikapstākļiem, iesakām ēdienu pagatavot uz grila - dārzeņus, zivis, netreknu un nemarinētu gaļu. Gatavojot svētku galdu, neaizmirsti par šķiedrvielas saturošiem produktiem – nesaldi augļi, zaļumi, ogas. Tieši tie būs vērtīgi palīgi, lai apēstais virzītos pa gremošanas traktu.

Ēdam pareizi

Lai nepārēstos, ir jāēd lēni. Tas būs viegli izdarāms, ja pēc katra kumosa noliksiet dakšiņu atpakaļ uz galda. Noteikti ir jātaisa pārtraukumi. Svētku vakarā to lieliski var realizēt, dodoties īsās pastaigās, dejojot un piedaloties aktivitātēs.
Otrkārt, ēdiens ir rūpīgi jāsakošļā. Atkarībā no maltītes, 10 - 40 košļāšanas reizes būs gana, lai kuņģis un smadzenes saņemtu pareizos signālus, un pārēšanās drauds mazinātos. 
Lai pēc svētkiem pašsajūta nejustu raizes no pārēšanās vai pārmērīgas alkohola lietošanas, ir tikai viens likums, kuru nepieciešams ievērot – ēst samērīgi, mazām porcijām un ar mēru lietot alkoholu. Kurš gan to nezina, vai ne? Un tomēr statistika liecina, svētku brīvdienām beidzoties, 30% - 40% Latvijas iedzīvotāju izjūt sūdzības kuņģa - zarnu trakta darbībā. Ilgstoša smaguma sajūta, caureja, gastrīta saasinājumi, vēdera pūšanās – tās ir tipiskākās sūdzības, kuras risina mūsu gastroenterologi pēc saulgriežiem. 

Probiotiķa LYLBIOTIC sastāvā ir11,2 miljardi 9 dažādu veidu labās baktērijas, kas, kā apstiprināts pētījumos, veicina labvēlīgo baktēriju veidošanos zarnās, uzlabo gremošanu, palīdz nodrošināt normālu vielmaiņu, novērš aizcietējumu rašanos vai tieši pretēji efektīvs pie visa veida caurejām.
Papildus augstas aktivitātes pienskābo, bifidobaktēriju un Saccharomyces komplekss LYLBIOTIC ir bagātināts ar cinku, kas akūtas un ilgstošas caurejas laikā mazina vēdera izejas daudzumu, biežumu un ilgumu, ir droša, vienkārša un efektīva metode akūtas un ilgstošas diarejas ārstēšanā.
 

Izmantojam palīdzību no dabas

Tomēr, ja ēsts par daudz, pirmā palīdzība būs ūdens un dabīgās zāļu tējas. Stipra ķimeņu tēja nomierinās burkšķošu vēderu. Piparmētru un fenheļa tējas palīdzēs pret vēdera sāpēm un uzpūšanos pēc pārēšanās. Savukārt kumelīšu tēja nomierinās, kad kuņģis cīnās ar pārtikas sagremošanu.

Nodrošinām sev saldu miegu

Nakts, pēc kārtīgi nosvinētiem svētkiem, var sagādāt problēmas ar aizmigšanu, jo spiedošā sajūta kuņģī dod signālu smadzenēm un gulēšana ir praktiski neiespējama. 2014. gadā žurnāla “Medical food” rakstā “Zarnu mikrobioms un smadzenes” norādīja konkrētu saistību starp miegu un gremošanas traktā mītošo baktēriju skaitu un daudzveidību. Balanss starp probiotiku lietošanu un uzņemto ēdienu var pozitīvi ietekmēt gulēšanas ritmu. Efektīvā probiotiķī jāpievērš uzmanība baktēriju skaitam un sugu daudzveidībai – skaitam jābūt miljardos un, jo plašāks sugu skaits, jo vērtīgāks produkts - viens baktēriju veids nevar izpildīt pārējo funkcijas. Baktērijām atšķiras piestiprināšanās vieta zarnās. Vienas  ir aktīvākas tievajā zarnā, bet otras atkal vislabāk darbojas resnajā zarnā. Citām kolonijas patīk veidot zarnu gļotādā, vai  – uz zarnās nokļuvušās barības. 
LYLBIOTIC ir Latvijā spēcīgākais un efektīvākais probiotiķis, jo sastāvā ir visvairāk dažādu labo baktēriju kā citos līdzīgos pieejamos produktos. 

foto: Publicitātes foto

LYLBIOTIC ir augstas aktivitātes pienskābo, bifidobaktēriju un Saccharomyces komplekss, bagātināts ar prebiotiku inulīnu un bioefektīvo cinku helātu formā, kas nozīmē, ka produkts uzsūksies līdz pat 85% vairāk un neradīs dedzinošo sajūtu pēc kapsulas uzņemšanas.
Unikāls kapsulas apvalks garantē baktēriju stabilitāti visu uzglabāšanas laiku un pasargā tās no kuņģa skābes iedarbības. Baktērijas iegūtas izkaltētas saldējot, kas garantē, ka baktērijas tiek nogādātas zarnu traktā kuņģa skābes un žults neskartas. Inovatīvais kapsulas apvalks un baktēriju forma sniedz retu priekšrocību, īpaši tagad karstajā laikā – LYLBIOTIC nav jāuzglabā ledusskapī. Produkts radīts Francijā. LYLBIOTIC pieejams 6 vai 14 kapsulu iepakojumā.

Produktus meklējiet visās Latvijas aptiekās un www.well24.eu

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Reklāmas raksts sadarbībā ar LYL love your life®