foto: Shutterstock
Grūtniece – vegāne. Ko ņemt vērā, lai nenodarītu pāri sev un mazulim
2018. gada 13. jūnijs, 06:45

Grūtniece – vegāne. Ko ņemt vērā, lai nenodarītu pāri sev un mazulim

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Mūsdienās vegāns dzīvesveids ir diezgan izplatīts, tāpēc arvien biežāk nākas saskarties ar situācijām, kad topošā māmiņa nelieto uzturā dzīvnieku valsts produktus. Vai tas ir droši? Jāteic, tas ir atkarīgs no tā, kā sieviete iemācījusies veidot savu ikdienas ēdienkarti un vai papildus lieto uztura bagātinātājus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jā, šis noteikti ir gadījums, kad bez uztura bagātinātājiem neiztikt.

Papildus būtu jāuzņem B12, D vitamīns (tumšajā gada laikā), kā arī Omega 3 taukskābes no aļģēm (DHS formā). Iespējams, nepieciešams papildus uzņemt dzelzi. Vegānā uzturā ir daudz folskābi saturošu produktu – zaļie lapu dārzeņi, pākšaugi un citi produkti –, taču, lai lieki neriskētu, pirmo grūtniecības mēnešu laikā papildus vajadzētu lietot arī folskābi (vai iekļaut uzturā ar folskābi bagātinātus pārtikas produktus).

Vēl grūtniecei, kas ievēro vegānu dzīvesveidu, jāseko līdzi kalcija daudzumam uzturā, kas kopā ar D vitamīnu ir nepieciešams bērna kaulu un zobu attīstībai. Arī jods ir būtisks bērna attīstībai, un to var uzņemt, ēdot jūraszāles/aļģes, kartupeļus ar visu mizu, dzērvenes, bioloģiskus piena produktus un augu valsts produktus, ja augsnē ir bijis pietiekami daudz joda. Viena no iespējām – lietot jodēto sāli.