foto: ekrānuzņēmums no video
Pēteris Kļava: esam uz civilizācijas robežas, veidojas taustiņdrāzēju civilizācija
Runā speciālists
2018. gada 11. jūnijs, 11:36

Pēteris Kļava: esam uz civilizācijas robežas, veidojas taustiņdrāzēju civilizācija

TV24

“Es domāju, ka mēs esam uz šīs civilizācijas robežas, par kuru runā ļoti daudzi moderni programmu analītiķi un filozofi, ka veidojas taustiņdrāzēju civilizācija. Mēs kļūstam par vergiem. Nevis tā elektronika attīstīs personību, palīdzēs talantam un kreativitātei un vienmēr būs vergs, bet tagad tā grib uzkundzēties civilizācijai. Tās ir ļoti lielas briesmas,” bērnu ārsts, reanimatologs Pēteris Kļava sacīja RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs".

Kļava norādīja, ka pašlaik tiek attīstītas tehnoloģijas, nevis prāti un personības: “Mēs esam aizsteigušies, un personība atpaliek no taustiņiem un mikroshēmām. Tā būtībā ir civilizācijas bojāeja – garīgas civilizācijas, morāles, ētikas un vērtību civilizācijas.”

Viņš uzskata, ka ir jāsasniedz balanss starp tehnoloģiju un cilvēku attīstību. “Tas ir izaicinājums, kā dabūt šo līdzsvaru. Mēs ārprātīgi attīstām telefonu, bet mēs neattīstām cilvēku. Mēs neattīstām cilvēku kā domātāju, kā atbildīgu planetāra līmeņa būtni. Kurš domā planetārā līmenī? Reti kurš!” sacīja Kļava.

Kļava uzskata, ka šāda situācija izveidojusies biznesa interešu dēļ: “Būtībā tas ir bizness kādam. Tas ir ārprātīgs bizness, un tiek iestāstīts, ka tas ir attīstībai.”