foto: Shutterstock
Sievietes labsajūtas recepte
Mājas aptieciņa
2018. gada 11. jūnijs, 07:00

Sievietes labsajūtas recepte

Karlīna Timofejeva

Kādā saulainā pēcpusdienā tikāmies ar Daci Rolavu, Mag. psych., Jauno psiholoģiju centra goda direktori, psiholoģi, kouča treneri, pasniedzēju un praktiķi, lai pārrunātu šķietami vienkāršu, tomēr tik grūti sasniedzamo – recepti, kas mums, ikdienā skrienošajām un visu varošajām, dotu ne tikai spēku, bet arī lidojumu. Kā pasargāt sevi no izdegšanas?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sievietes organisms – cik sarežģītas vai vienkāršas mēs esam

Sākšu ar zinātni, kas šodien lielu daļu uzmanības pievērš tieši mūsu organisma pamatiedzīvotājiem – tā ir vesela pasaule un bez tiem nav iedomājama dzīvība. Un šie mūsu organisma iedzīvotāji ir gan labvēlīgi, gan nelabvēlīgi. Mūsu uzdevums ir rūpēties par līdzsvaru. Tāds ir dzīves princips – nevis, ka mēs izdzenam slikto laukā, bet rūpējamies par to labo, kužinot un čubinot. Un tikai tad iestājas simbioze. Salīdzināsim sevi ar krāšņu rožu dārzu. Saprotams, ka dārzā aug ne tikai rozes, bet arī parādās nezāles. Mēs skaisto rožu dobi izravējam un pēc laika nezāles ir atkal. Tā ir dabas noteiktā simbioze. Bez tās nevar. Nav tādu dārznieku, kas izravē dārzu vienreiz gadā un aizmirst par to. Tieši tāpat ir ar organismu, par kuru ir jārūpējas regulāri, ne tikai reizi gadā. Sekojam principam – nezāles ir un būs, bet mēs rūpējamies un lolojam rozes. Un manā salīdzinājumā rozes ir sievietes organisma gremošanas baktērijas.   

Kas jādara, lai rožu dārzs priecē

Daudz ko mēs uzņemam ar dabisku ēšanu, piemēram, kefīru, jogurtu, salātus, kāpostus – tajos visos ir labās baktērijas. Bet, cik tad bieži tiek ēsti skābie kāposti? Nu re, divreiz gadā! Šodien, ar pārkultivēto pārtiku, mēs organismu piepildām ar tik daudz sliktām vielām, ka mūsu gremošanas trakts labākajā gadījumā apmulst. Iztēlojaties situāciju -  Amerikas onkulis atsūta raibu garšvielu komplektu, no kura atpazīt var vien sāli un piparus. Bet garšvielas ir iepakotas tik skaistās pudelītēs, ka, protams, tās sarindojam virtuves plauktiņā. Un nostāv tur tās gadiem ilgi. Tāpat ir ar mums. Organisms izlieto to, ko tas atpazīst, bet tam nezināmais gadiem ilgi uzkrājas. Un rada vidi, kura ir jāsakārto!

Kā šis raibais garšvielu plauktiņš ietekmē mūs

Vistiešāk! Zinātnieki pētot cilvēka mikrofloru, ne tikai gremošanas trakta, ir konstatējuši, ka liela daļa imūnsistēmas saslimšanu ir saistītas ar organisma mikrofloras izjaukto kārtību.  Piemēram, artrīts, alerģijas, dažādas zarnu saslimšanas, 2. tipa diabēts u.c. saslimšanas ir lielā mērā saistītas ar to, ka mikroflorā nav sinerģijas. Vēlos te minēt pēdējos lasītos pētījumus par krūts vēzi. Izrādās, ka sievietei krūtī ir sava mikroflora. Tās disbalansa gadījumā ir iespējama tendence uz krūts vēzi. Negatīvais vienmēr būs dzīvāks, tāpēc tik ļoti svarīga ir manis minētā mikrofloras simbioze.

Atslēga ir rūpēs par līdzsvaru

Tieši tā! Ir jāatceras metafora par organismu un dārzu. Ja tiek lietoti medikamenti vai šodien veikalos nopērkamā pārtika, ir jāuzņem kaut ko papildus, kas organismā var radīt simbiozi. Mūsdienās daudzas sievietes nez kādu apsvērumu rezultātā dzen no organisma ārā sēnītes. Pareizi būtu nevis dzīt, bet uzņemt labās baktērijas, lai nonāktu pie harmonijas mikroflorā.

Kā viss iepriekš minētais atsaucas uz sievietes pašsajūtu

Mūsu pašsajūta un emocijas nav nošķirtas no mūsu organisma. To neturam virtuves skapīša atvilknē un nevaram šodien aizmirst mājās. Mūsu labsajūta, domas, spēks, enerģija ir viens smalks, cieši saistīts bioķīmisks process. Jautāšu, kur atrodams tavs prieks, sāpes, saviļņojums, skumjas, izbrīns? Tajā skapīša atvilknē vai tevī? Mūsu organisms ir kā ūdens dzirnaviņas, kur ūdens līst no viena trauka otrā un griež dzīves ratu. Tādēļ varam runāt par hormonu darbību un mikrofloras līdzsvaru, un tas viennozīmīgi ietekmē mūsu domāšanu, garastāvokli, realitātes uztveri un pārstrādi. Ja organismā ir līdzsvars, līdzsvarota ir katra mūsu šūniņa. Līdz ko kāda vienšūņu kopa ir ar kaut ko neapmierināta, rodas konflikts. Atšifrējot iepriekš teikto, rodas mums ne visai tīkamas sajūtas, izpausmes vai slimības.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kā jārīkojas, lai šīs dzirnaviņas darbotos

Gaužām vienkārši! Tikai harmoniska mijiedarbība nodrošinās labu garastāvokli, prieku un ļaus mums pareizi izbēdāt skumjas. Ja mūsu mikroflora nav sakārtota, nenotiek ļoti daudz mijiedarbības procesu. Tāpēc sākumā jāpieķeras pie šī rožu dārza!

Pamatu pamatā ir papildus uzņemt probiotikas. Uztura bagātinātājs LYLBIOTIC, kas satur deviņu dažādu sugu 11,2 miljardus baktēriju ir ideāls palīgs dārzniekam. Un atkal atceramies, nezāles neravējam vienreiz gadā, bet katru dienu.

Otrs, D vitamīns. Pēdējie pētījumi pierāda, ka šis vitamīns ir jālieto izsmidzināma spreja veidā. Gaismā D vitamīns oksidējas – nepasargās ne kartona kastītes kapsulām, ne tumšā pudelīte pilieniem. Saviem pacientiem iesaku LYLsunD3.

Trešais solis ir vitamīns C. Šī vitamīna trūkums var izraisīt izdegšanas sindromu, kas patiesībā tāpat kā trauksme ir 21. gs. slimība. Taču, ja organisma mikroflora nav sakārtota, tad C vitamīns var radīt mīkstāku vēdera izeju.
Un ceturtais, nedrīkst aizmirst par Omega 3 taukskābēm. Tās izvēlos vietējā farmācijas zīmola LYL krila eļļas produktu formā, jo mazie krili dzīvo vistīrākajos ūdeņos un netiek mākslīgi audzēti.

Pretēji zivju eļļai, kur pastāv iespēja kopā uzņemt smagos metālus. Krila eļļā ir sastopams arī dabā spēcīgākais antioksidants astaksantīns, bet to, protams, var uzņemt arī atsevišķi.

Līdz ko būs labi rādītāji visiem iepriekš minētajiem vitamīniem, probiotikas parūpēsies par mikrofloras simbiozi, un uz šī  pamata varam būvēt organisma labsajūtu.

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Reklāmas raksts sadarbībā ar LYL love your life®