foto: LETA
Mediķu aicinājums visiem gaidāmā maratona dalībniekiem
"Lattelecom" Rīgas maratons.
2018. gada 18. maijs, 19:08

Mediķu aicinājums visiem gaidāmā maratona dalībniekiem

LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi visus sportistus un skriešanas entuziastus, kas piedalīsies "Lattelecom" Rīgas maratonā, aicina nopietni izvērtēt savas spējas, spēkus un veselību iecerētās distances veikšanai, aģentūru LETA informē NMPD pārstāve Ilze Bukša.

Ja dalībniekam pēdējā laikā bijusi kāda saslimšana vai trauma, organisms, iespējams, vēl nav pienācīgi atguvies, tāpēc par gatavību skriet ir jākonsultējas ar savu ārstu, atgādināja Bukša.

Ja skriešanas laikā jūtams diskomforts, mediķi aicina nekavējoties pārtraukt skriešanu un vērsties pie mediķiem pēc palīdzības. Tāpat ir jāklausa trases malā esošie veselības uzraugi, ja tie dalībniekam iesaka pārtraukt skriešanu un doties malā.

Maratona laikā vairākās vietās dežūrēs mediķi. Uz vietas atradīsies septiņas NMPD brigādes, tajā skaitā reanimācijas brigādes. Medicīnisko palīdzību varēs saņemt arī pirmās palīdzības postenī un NMPD mediķu teltī, kas atradīsies starta/finišā zonā.

Savukārt pie ūdens ņemšanas vietām dežūrēs un trasē ar velosipēdiem līdzi skrējējiem dosies brīvprātīgie - topošie ārsti, kuri vēros skrējējus, lai savlaicīgi pamanītu tos, kam, iespējams, nepieciešama atpūta un atveldzēšanās vai mediķu palīdzība.

NMPD mediķi mudina ikvienu skrējēju skriešanas laikā ieklausīties savās sajūtās un laikus iet malā, lai atveldzētos, atpūstos un vērstos pie mediķiem, ja tiek sajusts jebkāds diskomforts, tajā skaitā nespēks, vājums, galvas reibšans, redzes miglošanās, līdzsvara traucējumi, galvassāpes, spiedoša sajūta krūtīs, elpas trūkums un citi simptomi.