foto: Shutterstock
Kad organisms izslāpis pēc pavasara jeb - kāpēc ir svarīgi ēst visu zaļo
2018. gada 16. maijs, 07:01

Kad organisms izslāpis pēc pavasara jeb - kāpēc ir svarīgi ēst visu zaļo

Ance Anna Šternberga

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Kāpēc tik liela nozīme veselības veicināšanā tiek piedēvēta zaļumiem un zaļās krāsas produktiem? Ja ir jāizvēlas tikai viens komponents, kas dabā vieno visus zaļos produktus un kam piemīt ļoti daudz veselībai labvēlīgu īpašību, tas noteikti ir hlorofils.

Hlorofils ir augu valsts zaļais pigments, ar kura palīdzību augi var uzņemt saules gaismu un veikt fotosintēzi. Hlorofils būtībā ir saules enerģija ķīmiskā veidā – šis fakts pats par sevi jau liecina par neizmērojamo dzīvības spēku un enerģiju, ko zaļumu ēšana var nodrošināt. Vārds “hlorofils” nāk no grieķu vārdiem chloros – zaļā un phyllon – lapa. Senie grieķi uzskatīja hlorofilu par vērtīgu dabas produktu, ļoti noderīgu cilvēka veselībai, kam jau vēsturiski ir ļoti daudz pielietojumu. 

Hlorofilu sauc arī par augu “zaļajām asinīm”, jo tā molekulārā struktūra ir pārsteidzoši līdzīga hemoglobīna struktūrai, vienīgā atšķirība ir molekulas centrā esošais atoms – hlorofila molekulā tas ir magnijs, hemoglobīnam – dzelzs.

Hlorofila pozitīvā iedarbība uz organismu ir gana plaša. Tas vairo enerģiju (daļēji arī molekulas sastāvā esošā magnija dēļ), samazina nogurumu un kopumā tonizē organismu. Hlorofils ir izcils palīgs gremošanas traucējumu gadījumos: ja ir vēdera pūšanās, disbakterioze, iekaisīgās zarnas sindroms un citas iekaisīgas gremošanas trakta problēmas, piemēram, kuņģa čūla. Tas atbalsta veselīgas mikrofloras veidošanos zarnu traktā, tādējādi veicinot organisma aizsargspēju nostiprināšanu un imunitātes paaugstināšanu.

Hlorofilam piemīt antibakteriāla iedarbība, kas ir ļoti saudzīga (pretēji dažiem augu valsts produktiem, piemēram, oregano un ķiplokam, kas atsevišķos gadījumos var būt kairinoši), tāpēc hlorofils ir piemērots jutīgiem vai novārgušiem cilvēkiem, bērniem, kā arī cilvēkiem ar zarnu trakta iekaisumu, kad nepieciešama īpaši saudzīga pieeja. Hlorofils arī palīdz atjaunot gremošanas trakta gļotādu, ja tā ir kairināta vai negatīvi ietekmēta, piemēram, antibiotiku lietošanas dēļ.

Hlorofilam piemīt antioksidatīvas īpašības, tas aizsargā organismu no bojājumiem, ko rada brīvie radikāļi, tāpēc var atvieglot dažādu deģeneratīvu saslimšanu sekas, arī palēnināt organisma novecošanās procesus. Antioksidatīvās īpašības padara hlorofilu par īpaši noderīgu līdzekli artrīta un citu locītavu problēmu gadījumos, sirds un asinsvadu slimību gadījumos, kā arī to profilaksei.

Hlorofils ieteicams mātēm, kas baro bērnu ar krūti, – gan enerģijas vairošanai, gan lai palielinātu laktāciju. Tas palīdz sadziedēt brūces un veicina audu reģenerāciju, palīdz attīrīt organismu no sārņiem, veicina detoksikāciju procesus, attīra ādu, pozitīvi ietekmē endokrīno sistēmu, kā arī novērš nepatīkamas smakas – sliktu elpu, nepatīkamu sviedru smaku.
Lūk, cik daudzveidīgs ir ieguvums no tā, ka ēd zaļumus!