foto: LETA
Likumā vēlas ierakstīt, ka obligātās apdrošināšanas iemaksas ir prioritāras attiecībā pret pārējiem nodokļiem
Kalkulators.
2018. gada 14. maijs, 14:04

Likumā vēlas ierakstīt, ka obligātās apdrošināšanas iemaksas ir prioritāras attiecībā pret pārējiem nodokļiem

LETA

Labklājības ministrija (LM) Likumā par valsts sociālo apdrošināšanu vēlas ierakstīt, ka obligātās apdrošināšanas iemaksas ir prioritāras attiecībā pret pārējiem šajā likumā noteiktajiem nodokļiem, liecina šodien Ministru kabineta komitejas atbalstītie grozījumi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šāda iecere saistīta ar to, ka Latvijā ir tendence samazināties to darba ņēmēju skaits, par kuriem obligātās iemaksas ir pilnībā samaksātas. Turklāt, nenosakot obligātās iemaksas kā prioritāru nodokli, personu sociālā apdrošināšana pasliktināsies, uzskata ministrija.

Likumprojektā noteikts, ka Valsts ieņēmumu dienests vienotājā nodokļu kontā saņemtos ieņēmumus katru darbdienu prioritāri attiecina uz darba devēju un pašnodarbināto deklarētajām obligātajām iemaksām un pārskaita attiecinātās obligātās iemaksas uz valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu sadales kontu. Tālāk Valsts kase katru darbdienu sociālās apdrošināšanas iemaksu sadales kontā pieejamos līdzekļus pārskaita uz sociālās apdrošināšanas speciālo budžetu kontiem atbilstoši gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktajam sociālās apdrošināšanas ieņēmumu īpatsvaram.

Tāpat ar grozījumiem iecerēts noteikt, ka no 2021.gada 1.janvāra stāsies spēkā normas par vienotā nodokļu konta ieviešanu, kas nozīmētu, ka iemaksas nonāk šajā kontā, nevis speciālā budžeta kontā. Pagaidām gan šis priekšlikums vēl netika atbalstīts, jo LM un Finanšu ministrija par to vēl diskutēs.

Vienlaikus ar grozījumiem veikta virkne precizējumu likumā, lai nodrošinātu juridisku skaidrību.