foto: Edijs Pālens/LETA
E-veselība daļēji neatbilst mūsdienu prasībām, tāpēc nepieciešama uzlabošana; gaidāmi traucējumi tās darbībā
2018. gada 2. maijs, 16:00

E-veselība daļēji neatbilst mūsdienu prasībām, tāpēc nepieciešama uzlabošana; gaidāmi traucējumi tās darbībā

LETA

Saistībā ar veicamajiem uzlabošanas darbiem e-veselības sistēmā tuvākajā laikā tiks novēroti atkārtoti sistēmas darbības traucējumi, pavēstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa atgādināja, ka e-veselības sistēma tika projektēta pirms desmit gadiem un daļēji neatbilst mūsdienu prasībām, tāpēc nepieciešami uzlabošanas darbi.

Lai traucējumu gadījumā aptiekās nerastos neērtības iedzīvotājiem un farmaceitiem, NVD aicina ārstniecības personas šī gada maijā kompensējamo zāļu receptes izrakstīt uz papīra recepšu veidlapām vai, izrakstot e-recepti, papildus izsniegt pacientam ārsta parakstītu e-receptes izdruku.

NVD norāda, ka, uzrādot aptiekā papīra receptes veidlapu vai e-receptes izdruku, nepieciešamās zāles iedzīvotāji varēs iegādāties arī e-veselības sistēmas traucējumu gadījumā.

E-veselības speciālistu komanda, kurā ietilpst gan NVD, gan Veselības ministrijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomas darbinieki, izsaka pateicību ārstniecības personām, farmaceitiem, pacientiem par viņu sapratni un ļoti atvainojas par neērtībām, ar ko nācies saskarties.

Dienestā uzsver, ka neapgrūtinātas pacientu iespējas saņemt nepieciešamās zāles ir NVD prioritāte. Speciālisti strādājot nepārtraukti, arī darba dienu vakaros, nakts stundās un brīvdienās, lai ātrāk atjaunotu pilnvērtīgu e-veselības darbību. Regulāri tikšot sniegta informācija par uzlabojumu veikšanas gaitu un prognozējamo darbu pabeigšanas laiku.

Jau ziņots, ka trešdien atkal ir vērojami traucējumi e-veselības sistēmas darbībā, novēroja aģentūra LETA.

Kā ģimenes ārstus informējis Nacionālais veselības dienests (NVD), traucējumi ir e-veselības sistēmas darbībā produkcijas vidē.

Pēc NVD paustā, ja sistēmas darbības, interneta traucējumu vai citu tehnisku iemeslu dēļ ārsts nevar izmantot e-veselības sistēmu, ārsts ir tiesīgs izrakstīt pacientam recepti papīra formā. Šīs receptes elektronizēšana jeb ievade e-veselības sistēmā tiek veikta aptiekā, tiklīdz tas ir iespējams.

Savukārt, ja nepieciešams atvērt darbnespējas lapu, ārsts var veikt atzīmi par tehniskiem traucējumiem pacienta medicīniskajā dokumentācijā un atvērt e-darbnespējas lapu nākamo piecu darba dienu laikā, norādot e-veselības sistēmā darbnespējas perioda pirmo dienu.

Kā vēstīts, e-veselības sistēmas darbība traucējumi tika novēroti arī aizvadītajā nedēļā - gan trešdien, gan piektdien.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) piektdien paziņoja, ka ārstu pacietība darbā ar e-veselības sistēmu ikdienas trūkumu un traucējumu dēļ zūd, kā rezultātā biedri sākuši aicināt asociāciju organizēt protesta akciju.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) trešdienas rītā LNT raidījumam "900 sekundes" pauda viedokli, ka daudzos gadījumos, kad mediķi nevar pilnvērtīgi strādāt e-veselības sistēmā, patiesībā pie vainas ir novecojusi datortehnika vai programmatūra, nevis pati e-veselība.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Valdības vadītājs solīja, ka e-veselības ieviesēji būs ļoti uzmanīgi ar tālākām darbībām, īpaši tāpēc, ka katrus traucējumus sev par labu varot izmantot mediķi, kuri iebilst pret jaunās sistēmas ieviešanu.

Premjers noraidīja ģimenes ārstu paustās bažas par to, ka e-veselības sistēma būtiski apgrūtina viņu ikdienas darbu. Pēc valdības vadītāja teiktā, ja sistēma nedarbojas, ārstiem ir visas tiesības pacientiem izrakstīt papīra receptes, kuras jebkura aptieka bez problēmām pieņems, sacīja Kučinskis.