foto: AP
Veselības ministrija pusgadu kavējas ar noteikumiem, kas ļautu palīdzēt reto slimību pacientiem
Esi vesels
2018. gada 22. aprīlis, 19:31

Veselības ministrija pusgadu kavējas ar noteikumiem, kas ļautu palīdzēt reto slimību pacientiem

LETA

Veselības ministrija (VM) pusgadu kavējas ar noteikumu izstrādi, kas ļautu reto slimību pacientiem saņemt dārgas, bet iedarbīgākas zāles, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Veselības reformām šogad papildus pārdalīja 113 miljonus eiro un veselības ministre Anda Čakša (ZZS) solīja, ka saruks pacientu rindas, palielināsies to skaits, kas saņems kompensējamos medikamentus, valsts apmaksās arī aknu transplantācijas operācijas.

5 miljonus eiro veselības politikas plānotāji solīja novirzīt reto slimību ārstēšanai, izveidoja speciālu centru, lai finansējums koncentrētos vienās rokās un akūtās situācijās netērētu pacientu glābšanai svarīgo laiku.

Šāda akūta situācija radusies aprīļa sākumā, kad kardiologs Andris Skride lūdzis līdzekļus savas pacientes zālēm, tomēr saņēmis atteikumu. Izrādījies, ka VM nav izstrādājusi Ministru kabineta noteikumus naudas apguvei, turklāt solītie 5 miljoni eiro retajām slimībām šā gada budžetā nemaz neesot iezīmēti. No solītajiem 5 miljoniem eiro reto slimību ārstēšanai, atrasti vien 2 miljoni eiro, kurus ņems no citām veselības aprūpes programmām.

Pagājušā gada oktobrī VM ar valdības rīkojumu izstrādāja plānu reto slimību jomā. Tas paredzēja, ka diagnostikai un medikamentiem gan bērniem, gan pieaugušajiem šā gada budžetā tiks atvēlēti 5 miljoni eiro. Naudas apguvei tika rakstīti jauni Ministru kabineta noteikumi. Vairāk nekā 200 000 eiro tajos paredzēti divu plaušu hipertensijas pacientu medikamentiem, taču noteikumi joprojām nav pieņemti.

"Mēs esam plānu izstrādājuši saskaņā ar to, lai tas būtu prātīgs plāns, nevis lai tas tiktu pieņemts ārpus likuma divu dienu laikā, jo to vienkārši nevarēja izdarīt, tas vienkārši nebija iespējams," situāciju skaidrojis VM valsts sekretārs Aivars Lapiņš.

Skrides pacientu gadījumā veselības ministre pārmet ārstam šantāžu. "Dakteris Skride pārstāv viena medikamenta ļoti savtīgas intereses, un tā vienošanās nevar notikt par cenu, par kuru kompānija, izmantojot situāciju, neiziet sarunās uz normālu diskusiju un cenu nemazina," teikusi Čakša. Skride kritiku noliedzis, paziņojot, ka "mēs nekad neapstāsimies cīņā par savu pacientu dzīvībām".

Neapmierināta ar gauso finansējuma apguvi reto slimību pacientiem, pirmdien koalīcijas partiju padomē šo jautājumu rosinājusi skatīt nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK.

Premjers Māris Kučinskis (ZZS) veselības ministri aizstāv, tomēr uzsver, ka noteikumiem vēlākais mēneša laikā jābūt pieņemtiem. "Varam diskutēt divas, trīs, četras stundas, bet šis ir tas piemērs, ka nevar ieslīgt mēnešiem ilgās kompromisu meklēšanās, jo tikmēr pacienti var būt citā lietā mirst, tāpēc ir jābūt saprātīgam kompromisa risinājumam. Mēs ļoti labi apzināmies, ka 5 miljoni eiro ir tikai pats sākums, šis ir pirmais gads, bet konsekventi jāturpina audzēt summa, lai mēs varētu vairāk palīdzēt."