foto: Shutterstock
Kāpēc mājās nekad nevajadzētu valkāt ielas apavus
Esi vesels
2018. gada 11. aprīlis, 08:32

Kāpēc mājās nekad nevajadzētu valkāt ielas apavus

Jauns.lv

Ielas apavu valkāšana mājās (kaut uz neilgi brīdi) var būtiski ietekmēt veselības stāvokli. 

Arizonas universitātes mikrobiologs un profesors Čārlzs Gerba atklājis, ka vidēji uz kurpju zolēm atrodamas 421 000 baktēriju vienības. Turpinot āra apavus nēsāt iekštelpās, riskējat, ka baktērijas izplatīsies arī pa dzīvojamo telpu. Tāpat pētnieks secinājis, ka apavu tīrīšana var radīt būtisku atšķirību, samazinot baktēriju daudzumu uz apaviem pat par 90%. 

Profesors Gerba uzsvēris, ka starp baktērijām atrodamas pat bīstamu infekciju slimību izplatītājas, piemēram, Klebsiella baktērija, kas var izraisīt pneimoniju. “Būtībā, kad āra apavus nēsājat arī mājās, jūs savā dzīves vietā ienesat visu, kam dienas laikā esat gājuši pāri,” teic Gerbs. 

Cilvēks ik dienu nonāk saskarē ar miljoniem baktēriju. Mikrobi eksistē visapkārt un piesaistās virsmām, ar kurām saskaras. 

Taču ne visi eksperti piekrīt Gerba idejai, uzsverot, ka āra apavu nēsāšana iekštelpās spēj cilvēka veselībai nodarīt kaitējumu tikai tad, ja ar apaviem pirms tam iekāpts dzīvnieku fekālijās, vai cilvēku siekalās, vēsta ārvalstu mediji.