foto: LETA
Kurus ārstus vajadzētu apmeklēt reizi gadā
Cilvēki gaida rindā.
Esi vesels
2018. gada 23. aprīlis, 10:00

Kurus ārstus vajadzētu apmeklēt reizi gadā

"100 Labi Padomi"

Reizi gadā katram cilvēkam ieteicama profilaktiska veselības pārbaude, ko veic ģimenes ārsts un nosūta pie speciālistiem vai uz izmeklējumiem atkarībā no vecuma, dzimuma un profesijas īpatnībām, ģimenes anamnēzes un, protams, hroniskām saslimšanām.  Kurus ārstus apmeklēt un ko pārbaudīt reizi gadā, stāsta ģimenes ārste Iveta Feldmane.

Ko pārbaudīt?

▪ Obligāti jāizmēra asinsspiediens, jo paaugstināts spiediens var izraisīt insultu, miokarda infarktu, bojāt nieres un redzi. Paaugstinātu asinsspiedienu cilvēks var pat nejust, ja vien tas neizraisa kādu katastrofu smadzenēs vai sirdī. Vizītes laikā ģimenes ārsts nozīmēs nepieciešamās asins un urīna analīzes.

▪ Pēc 45 gadu vecuma reizi gadā tukšā dūšā vēlams veikt asins bioķīmisko analīzi, kuras rādītāji ļautu spriest par aknu un nieru stāvokli, par holesterīnu, glikozes līmeni asinīs un kas palīdzētu diagnosticēt slimības agrīnā stadijā.

▪ Ja uz ādas parādās jauni veidojumi un/vai dzimumzīmes, tie jāatrāda dermatologam. Ja veidojumi maina krāsu, izmēru vai formu, tas jādara nekavējoties.

▪ Pēc 40 gadiem jāpārbauda acu veselība, lai novērstu glaukomas, kataraktas un citu acu slimību attīstības risku. Laikus diagnosticēta glaukoma un katarakta ir ārstējamas kaites. Ja redzes traucējumi skāruši jau agrākā vecumā un ir jāvalkā brilles vai kontaktlēcas, acu ārsta apmeklējums nepieciešams reizi gadā vai pusgadā.

▪ Vīriešiem pēc 50 gadiem jādodas uz ikgadējo urologa apskati un jānosaka prostatas specifiskais antigēns (PSA), kas ļauj laikus brīdināt par prostatas vēža risku.

▪ Veselai sievietei (arī tad, ja nav nekādu sūdzību) jāapmeklē ginekologs. Ik reizi ir nepieciešama krūšu dziedzeru izmeklēšana, lai laikus atklātu jebkuras pārmaiņas. Pēc 40 gadu vecuma audzēju skrīningā nepieciešams izdarīt mamogrāfiju, kas ir krūts audu rentgenoloģiska izmeklēšana. To izdara reizi divos gados.

▪ Lai sekotu līdzi mutes dobuma un zobu veselībai, vajag apmeklēt zobārstu un zobu higiēnistu.

Svarīgi: sievietēm un vīriešiem obligāti jāpiedalās valstī noteiktās vēža skrīninga programmās (krūts dziedzera, dzemdes kakla un resnās zarnas vēzis), jāveic mamogrāfija, tests uz slēptām asinīm fēcēs, reizi gadā jāapmeklē ginekologs, vīriešiem – urologs.